«Ναι» στο πάρκο μπαταριών στη Δόριζα, λέει το ΥΠΕΝ

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έδωσε το «πράσινο φως» για την εγκατάσταση μεγάλου πάρκου μπαταριών αποθήκευσης ηλεκτροχημικής ενέργειας συνολικής ισχύος 250 MW στη Δόριζα σε απόσταση 300 μέτρων από τον οικισμό.

Με απόφαση του υπουργείου (ΥΠΕΝ/ ΔΙΠΑ / 121898/802/18-102023) που δημοσιεύτηκε στη “Διαύγεια” στις 18 Οκτωβρίου, αμέσως μετά το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών, εγκρίνονται οι περιβαλλοντικές μελέτες με τις παρατηρήσεις των δημοσίων υπηρεσιών (δασική, αρχαιολογική, υπηρεσίες του ΥΠΕΝ, Τουρισμού κ.α) ενώ αγνοούνται πλήρως η αρνητική ομόφωνη απόφαση της Περιφέρειας Πελοποννήσου για το έργο λόγω της επικινδυνότητας για τη ζωή και την υγεία των κατοίκων και σε περίπτωση πυρκαγιάς. Το ΥΠΕΝ δεν έλαβε υπόψη ούτε τις αντιρρήσεις των κατοίκων όπως διατυπώθηκαν στη δημόσια διαβούλευση μήτε των ειδικών σε θέματα περιβάλλοντος επιστημόνων (πολιτικών μηχανικών, νομικών, φυσικών). Επίσης δεν ζητήθηκε γνωμάτευση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία η οποία ανταποκρινόμενη σε αίτημα κατοίκων της Δόριζας δήλωσε, εγγράφως, αδυναμία κατάσβεσης σε περίπτωση πυρκαγιάς.


Κατόπιν τούτου είναι πλέον σαφές ότι το μέλλον του χωριού Δόριζα ΔΕ Βαλτετσίου διαγράφεται σκοτεινό στο ευρύτερο πλαίσιο της ερημοποίησης της Αρκαδίας που συστηματικά μεθοδεύεται από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας (μείωση πληθυσμού, μετανάστευση νέων, κλείσιμο σχολείων, εγκατάσταση μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων, εργοστάσιο ζωοτροφών, εγκατάσταση ΑΠΕ σε βουνά και οπουδήποτε αλλού ζητηθεί).


Για τη ΔΟΡΙΖΑ SOS
Τάκης Παπούλιας
Πρόεδρος Τ.Δ. Δόριζας

Σχετικές δημοσιεύσεις