Μοσχοβολά το σπίτι μαχλέπι και μαστίχα…

«Δεν συνηθίζαμε να φτιάχνουμε τσουρέκια στο σπίτι μας, αλλά έφερνε η θεία μου από την Αθήνα και μου άρεσαν πολύ» μας λέει η κυρία Αναστασία Χριστάκη, καθώς δίνει σε μια άμορφη μάζα ζυμαριού τη χαρακτηριστική μορφή πλεξίδας των τσουρεκιών.


Τα τσουρέκια θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι ο πιο εξελιγμένος τύπος πασχαλινού ψωμιού, κάτι σαν τη Λαμπροκουλούρα. Η ονομασία του λέγεται πως προέρχεται από την Τούρκικη λέξη «corek», η οποία σημαίνει ψωμί που είναι παρασκευασμένο από ζύμη με κύριο συστατικό τη μαγιά.
Σύμφωνα με την παράδοση, η παρασκευή των τσουρεκιών -η οποία δεν είναι μια εύκολη υπόθεση- πραγματοποιείται τη Μεγάλη Πέμπτη, ενώ το ίδιο το τσουρέκι συμβολίζει την ανάσταση του Χριστού και τη ζωή. Με άλλα λόγια, το αλεύρι ζωντανεύει και μας δίνει αυτό το νόστιμο γλυκό ψωμί, το οποίο αγαπούν μικροί και μεγάλοι και το οποίο είναι σίγουρο πως εξαφανίζεται μέσα σε λίγα μόνο λεπτά από το γιορτινό τραπέζι του Μεγάλου Σαββάτου και της Κυριακής του Πάσχα.


Όπως αναφέραμε και παραπάνω, το να φτιάξει κανείς μόνος του στο σπίτι τσουρέκια είναι μια μπελαλίδικη υπόθεση και απαιτεί μεγάλη υπομονή. «Κάποια από τα μυστικά, τα οποία μπορώ να μοιραστώ, είναι τα υλικά για τη ζύμη να είναι σε θερμοκρασία δωματίου ενώ τελευταίο στο μείγμα προστίθεται το καυτό λιωμένο βούτυρο» μας λέει χαρακτηριστικά η κυρία Αναστασία Χριστάκη, η οποία φτιάχνει τσουρέκια στο σπίτι της εδώ και 6 χρόνια.


«Χρόνο με το χρόνο δοκιμάζεις και κάτι καινούργιο και γίνονται όλο πιο νόστιμα» μας λέει χαμογελώντας η νοικοκυρά ενώ πιστεύει πως αν επιχειρήσεις να τα φτιάξεις μια φορά και την επόμενη χρονιά θα ξαναπροσπαθήσεις. «Μοσχοβολά το σπίτι από το μαχλέπι και τη μαστίχα» όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η κυρία Χριστάκη, καθώς τα λαχταριστά τσουρέκια ψήνονται στον φούρνο.

Αφιερώστε λίγο από το χρόνο σας είτε μόνοι σας είτε μαζί με τα νεότερα μέλη της οικογένειας να φτιάξετε τα πασχαλιάτικα τσουρέκια και είναι βέβαιο πως θα το διασκεδάσετε πάρα πολύ.
Αγγελική Γεωργοπούλου

Σχετικές δημοσιεύσεις