Μόνο ο Δήμος Μεγαλόπολης είναι ο αποκλειστικά πληττόμενος κι επιβαρυμένος Δήμος της βίαιης Απολιγνιτοποίησης

Τον Σεπτέμβριο του 2019 η Κυβέρνηση της Ν.Δ αποφάσισε το βίαιο κλείσιμο όλων των Λιγνιτικών Μονάδων της χώρας μας ως το 2028,και συγκεκριμένα το 2022 για την 3η Μονάδα και το 2023 για την 4η Μονάδα, στα πλαίσια της Απολιγνιτοποίησης. Τον Ιούλιο του 2020 μας παρουσίασε το Σχέδιο Δίκαιης κι Αναπτυξιακής Μετάβασης (Σ.Δ.Α.Μ) για όλες τις Λιγνιτικές Περιοχές (Μεγαλόπολη, Δυτική Μακεδονία) με υποσχέσεις επενδύσεων και οικονομικών πόρων,για να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές επιπτώσεις της βίαιης Απολιγνιτοποίησης και να υπάρχει ανάπτυξη στις περιοχές αυτές. Ένα σχέδιο, που προέβλεπε από λίγα έως ελάχιστα για την Μεγαλόπολη και που όσο περνά ο χρόνος μαθαίνουμε, ότι είναι όλο και λιγότερα αυτά, που αφορούν τον Δήμο μας.
Το χειρότερο είναι ότι στο προσχέδιο του Εδαφικού Σχεδίου Δίκαιης Μετάβασης (Ε.Σ.ΔΙ.Μ), όπως αυτό έγινε γνωστό, η Κυβέρνηση της Ν.Δ αναφέρει, ότι εκτός από τον Δήμο Μεγαλόπολης, που είναι ο άμεσα πληττόμενος Δήμος της βίαιης Απολιγνιτοποίσης, υπάρχουν και οι έμμεσα πληττόμενοι Δήμοι (Τρίπολης, Γορτυνίας, Οιχαλίας) και άρα κι αυτοί πρέπει να επωφεληθούν από το Σ.Δ.Α.Μ.
Η Ο/Μ ΣΥ.ΡΙΖ.Α-Π.Σ Μεγαλόπολης διαφωνεί κάθετα με τις μέχρι τώρα αποφάσεις της Κυβέρνησης της Ν.Δ για τη βίαιη Απολιγνιτοποίηση κι έτσι όπως αυτές εφαρμόζονται. Για να είναι πραγματικά ομαλή και δίκαιη η μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή προτείνουμε τη συνεχή κι αδιάλειπτη λειτουργία και των δύο Λιγνιτικών Μονάδων της περιοχής μας, όπως προέβλεπε ο Εθνικός Σχεδιασμός για την Ενέργεια και το Κλίμα (Ε.Σ.Ε.Κ) της Κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α, έως το 2025 για την 3η Μονάδα κι έως το 2034 για την 4η Μονάδα. Παράλληλα να προχωρήσει γρήγορα η κατασκευή του Βιομηχανικού Πάρκου (ΒΙΟ.ΠΑ), για να έρθουν οι επιχειρηματίες, που πραγματικά ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην περιοχή μας.
ΜΟΝΟ ο Δήμος Μεγαλόπολης είναι ο αποκλειστικά πληττόμενος κι επιβαρυμένος Δήμος της βίαιης Απολιγνιτοποίησης. ΜΟΝΟ ο Δήμος Μεγαλόπολης από την περιοχή μας έχει προσφέρει από το 1970 τεράστιες υπηρεσίες στη χώρα για την ηλεκτροδότηση της και στην Εθνική Οικονομία
Είμαστε αντίθετοι με όσα αναφέρει το Ε.Σ.ΔΙ.Μ για την περιοχή μας και υποστηρίζουμε τις παρακάτω προτάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως αυτές διαμορφώθηκαν και ψηφίστηκαν ομόφωνα στο Δημοτικό Συμβούλιο της 17ης Μαρτίου 2021 :
Να υπάρξει έγγραφη δέσμευση, ότι οι πόροι του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης, του Ειδικού Αναπτυξιακού Πόρου (Λιγνιτόσημο) και του Πράσινου Ταμείου θα διατεθούν αποκλειστικά στο Δήμο Μεγαλόπολης κι όχι σε επιχειρήσεις / λοιπούς φορείς άλλων Δήμων.
Να υπάρξει έγγραφη δέσμευση για την επίσπευση των διαδικασιών σχεδιασμού και κατασκευής Βιομηχανικής Ζώνης στην περιοχή Λεύκτρο του Δήμου Μεγαλόπολης, ώστε να είναι δυνατή η εγκατάσταση νέων και υφιστάμενων παραγωγικών μονάδων.
Να υπάρξει έγγραφη δέσμευση για την εξασφάλιση μεγάλης έκτασης, εκτός του Ενεργειακού Κέντρου Μεγαλόπολης, για την ανάπτυξη αγρο-κτηνοτροφικών δραστηριοτήτων.
Να υπάρξει έγγραφη δέσμευση για την άμεση διάθεση από τη Δ.Ε.Η – Α.Ε (με παραχώρηση,μίσθωση, ή πώληση) εκτάσεων της τάξης των 2000 στρεμμάτων, εντός του Ενεργειακού Κέντρου Μεγαλόπολης, για την υλοποίηση παραγωγικών δραστηριοτήτων από επενδυτές, που έχουν ήδη εκδηλώσει σχετικό ενδιαφέρον.
Να υπάρξει έγγραφη δέσμευση για διεύρυνση του περιθωρίου ανάπτυξης Α.Π.Ε και ένταξης τους στα δίκτυα Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε / Α.Δ.Μ.Η.Ε από ντόπιες επιχειρήσεις / λοιπά νομικά και φυσικά πρόσωπα, που δραστηριοποιούνται στο Δήμο Μεγαλόπολης. Έτσι θα γίνει πράξη ο θεσμός των Ενεργειακών Κοινοτήτων, που είχε ψηφίσει η Κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α και θα φέρει άμεσα οικονομικά οφέλη κι αναθέρμανση της τοπικής οικονομίας.
Η Ο/Μ ΣΥ.ΡΙΖ.Α-Π.Σ Μεγαλόπολης είναι και θα συνεχίσει να είναι κοντά στην τοπική κοινωνία και τα προβλήματα της. Αυτή τη στιγμή πρέπει ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ,Δημοτική Αρχή, Δημοτικές Παρατάξεις, Τ/Ο κομμάτων, τοπικοί φορείς να συστρατευθούμε σε έναν ΕΝΙΑΙΟ ΑΓΩΝΑ, ώστε,όλη η περιοχή της Μεγαλόπολης, οι κάτοικοι της,οι επιχειρήσεις της,οι εργαζόμενοι της,να μην συνεχίσουν να είναι σε πλήρη απαξίωση, φτωχοποίηση κι ανεργία από τις αποφάσεις της Κυβέρνησης της Ν.Δ. Θέλουμε τη ζωή μας ΠΙΣΩ.
Μεγαλόπολη 23/3/2021
Σ/Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α-Π.Σ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ

Σχετικές δημοσιεύσεις