Μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις στα αρχαιολογικά μουσεία Τρίπολης και Τεγέας

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρκαδίας ενημερώνει ότι οι ισόγειες αίθουσες του Παναρκαδικού Αρχαιολογικού Μουσείου Τρίπολης (φωτ.), με αριθμούς 12 και 13, όπου εκτίθενται κεραμικά από ρωμαϊκά πηγάδια της περιοχής Μεγαλόπολης και γλυπτά από τον Αρχαιολογικό Χώρο της Έπαυλης του Ηρώδη του Αττικού, αντιστοίχως, παραμένουν επί του παρόντος κλειστές για το κοινό λόγω εργασιών συντήρησης των εκθεμάτων της αίθουσας 13.


Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας η περιοδική έκθεση με τίτλο «Μνήμη και εντύπωμα. Μια περιήγηση στη χώρα του Πέλοπα με οδηγό αρχαία νομίσματα» έχει παραταθεί έως και τις 30 Ιουνίου 2023.


Πρόκειται για την πρώτη περιοδική έκθεση που φιλοξενείται στο μουσείο και διοργανώθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρκαδίας, το Μουσείο Μπενάκη, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού & Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ) και το Κοινωφελές Ίδρυμα Μιχαήλ Ν. Στασινόπουλος – ΒΙΟΧΑΛΚΟ. Επιλεγμένα γλυπτά της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου διαλέγονται με νομίσματα που φέρουν όμοιους ή συναφείς εικονογραφικούς τύπους. Εντυπωσιάζει η ομοιότητα της ηρωικής μορφής σε κοπή της Τεγέας με τη μορφή του Έχεμου, του Τεγεάτη βασιλιά, σε ανάγλυφο. Συγκινεί η εγγύτητα της μορφής που συνδέει τους Διόσκουρους μιας κοπής του Γυθείου με εκείνους ενός τεγεατικού ανάγλυφου, ή την κεφαλή του Ασκληπιού σε ένα νόμισμα της Επιδαύρου με τη γλυπτή κεφαλή του ιατρού θεού. Σημειώνουμε ότι μετά το πέρας της 30ης Ιουνίου η έκθεση θα τρεματισθεί οριστικά.

Σχετικές δημοσιεύσεις