Μνημείο για τους αγωνιστές του ’21 στο Βαλτεσινίκο

2 Σεπτεμβρίου 2021  /   Χωρίς Σχόλια

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 200 ετών από την Επανάσταση του 1821, το Πολιτιστικό Κέντρο Βαλτεσινίκου πραγματοποίησε την Κυριακή 22 Αυγούστου εκδήλωση με πολυπληθές ακροατήριο στην κεντρική πλατεία της κωμόπολης, παρουσία του δημάρχου Γορτυνίας, Ευστάθιου Κούλη και του αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας, Χρήστου Λαμπρόπουλου.
Το διοικητικό συμβούλιο του Πολιτιστικού Κέντρου Βαλτεσινίκου ομόφωνα αποφάσισε την ανέγερση Μνημείου για τους αγωνιστές του χωριού που συμμετείχαν στον απελευθερωτικό Αγώνα. Γνωστό είναι πως το Βαλτεσινίκο δέχθηκε και την αυτοπρόσωπη επιδρομή του Ιμπραήμ το 1926, όπου και αντιστάθηκε με επιτυχία στο μοναστήρι του Αγίου Νικολάου.
Η καλλιτεχνική σύνθεση του Μνημείου περιλαμβάνει μαρμάρινα γλυπτά του λιθοξόου Βαλτεσινιώτη, Ιωάννη Θεοδ. Παναγιωτακόπουλου, αυτοδίδακτου ταλαντούχου γλύπτη που «χτυπά» την πόρτα της Σχολής Καλών Τεχνών (αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Γορτυνίας και επί σειρά ετών τακτικού συνεργάτη της εφημερίδας μας), με τη φροντίδα του επίσης Βαλτεσινιώτη πολιτικού μηχανικού, Ιωάννη Μπουλούγαρη, φροντίδα που δεν περιορίστηκε μόνο στη χωροταξική διάταξη της καλλιτεχνικής σύνθεσης του Μνημείου.
Τα μαρμάρινα γλυπτά που περιλαμβάνονται στο Μνημείο αναφέρονται:
• Στον Αρχιστράτηγο του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα, Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, που από την αρχή της Επανάστασης στρατολογούσε στο Βαλτεσινίκο.
• Στον ανώνυμο Βαλτεσινιώτη αγωνιστή.
• Στη μάχη του Άγιου Νικόλα.
• Μια παράσταση μάχης, αναφέρεται στο χρέος των επόμενων γενεών με ένα ποίημα του Κ. Παλαμά «χρωστάμε σε όσους ήρθαν, πέρασαν, θα ’ρθουνε, θα περάσουν, κριτές θα μας δικάσουν οι αγέννητοι, οι νεκροί».
Για τη συμμετοχή των Βαλτεσινιωτών στον Αγώνα του ’21 μίλησε ο Βαλτεσινιώτης συγγραφέας, Κώστας Παπαδημητρακόπουλος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Παρακαλώ, απαντήστε στο ερώτημα *