«Μην είδατε τον Παναή»: Απόψε στο Άλσος Αγ. Γεωργίου, στην Τρίπολη, από τη Θεατρική Παρέα του Μάναρη

  • Μία ομάδα 11 ανθρώπων κερδίζει τις εντυπώσεις του θεατρόφιλου κοινού

Μια παρέα έντεκα ανθρώπων ―όχι και τόσο διαφορετικών μεταξύ τους, όπως αρχικά, πίστευαν― που βάλθηκαν για πρώτη φορά να κατακτήσουν «το σανίδι», αποτελούν τη Θεατρική Παρέα του Μάναρη.

Η αφετηρία σύστασης της ομάδας εντοπίζεται κατά τη διάρκεια πρότασης σχεδίων για τη δημιουργία μιας πολιτιστικής εβδομάδας στο Μάναρη. Μεταξύ άλλων, προτάθηκε και το θέατρο.

«Οι περισσότεροι, πίστευαν πως θα φέρναμε κάποιο θίασο από την Αθήνα. Είχα, όμως, την ιδέα και τους λέω, δεν προσπαθούμε να παίξουμε εμείς οι ίδιοι;» αναφέρει η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μάναρη και υπεύθυνη της Θεατρικής Παρέας, κυρία Ξένια Κανελλοπούλου.

Η ιδέα «έπεσε» στο τραπέζι και αμέσως ξεκίνησε η αναζήτηση του κατάλληλου θεατρικού έργου, στο οποίο θα μπορούσαν να ανταποκριθούν οι ερασιτέχνες ηθοποιοί.

Η πολιτική κωμωδία «Μην είδατε τον Παναή;» της κυρίας Μαρίας Κίτρας θεωρήθηκε η καταλληλότερη επιλογή.

«Διαβάζοντάς το, μου άρεσαν πάρα πολύ οι διάλογοι. Παράλληλα, το σκηνικό ―το οποίο, πρόκειται για ένα καφενείο― ήταν πολύ εύκολο, αλλά και οικονομικό, για να διαμορφωθεί» σημειώνει η κυρία Κανελλοπούλου.

Η πρώτη παράσταση στο Μάναρη ολοκληρώνεται με τεράστια επιτυχία και τη διαδέχονται δυο «ανεβάσματα» στις Κολλίνες και το Λεβίδι, με μια πολύ θετική ανταπόκριση από τον κόσμο.


«Γελούσαν αβίαστα, πράγμα που μας έδινε τεράστια δύναμη, να συνεχίσουμε» αναφέρει η πρόεδρος.


Και από εκείνες τις πρώτες δειλές απόπειρες, μεταφερόμαστε στις δυο άκρως επιτυχημένες παραστάσεις στο Μαλλιαροπούλειο Θέατρο Τρίπολης, στις 17 και 18 Ιουνίου.


«Σιγά μην πάτε και στο Μαλλιαροπούλειο Θέατρο, ακούστηκε κάποια στιγμή και πρέπει να σας εξομολογηθώ πως αν κάποιος μου πει, πως δεν μπορώ να κάνω κάτι, θα προσπαθήσω να το καταφέρω» λέει με περηφάνια η κυρία Κανελλοπούλου.


Σύσσωμη, λοιπόν, η ομάδα, υπό την καθοδήγηση της σκηνοθέτριας Αθηνάς Χωματά ―η οποία, όπως σημειώνει η πρόεδρος, με όπλο τη φαντασία της, μπορεί να μετατρέψει τα πάντα― ρίχτηκε στις πρόβες.
«Παρά τα “βάρη” της καθημερινότητας, τη συνεχή επανάληψη του έργου και τις τρίωρες πρόβες, η παρέα είναι πιο ενωμένη από ποτέ και δεν σταματά να γελά», συνεχίζει η πρόεδρος του Συλλόγου.


«Τι να πρωτοθυμηθώ από ό,τι έχει συμβεί στις πρόβες. Χθες, για παράδειγμα, ένας ηθοποιός αυτοσχεδιάζοντας, είπε με τόσο φυσικότητα μια φράση, που δεν μπορούσαμε να συνεχίσουμε, να παίζουμε από τα γέλια» λέει η κυρία Ξένια Κανελλοπούλου.


Αυτή τη φορά, οι ερασιτέχνες ηθοποιοί ετοιμάζονται να παρουσιάσουν τη δουλειά τους στο θέατρο του Άλσους του Αγίου Γεωργίου, στην Τρίπολη, με τα έσοδα από την παράσταση να διατίθενται για φιλανθρωπικό σκοπό.


«Θέλουμε να βοηθήσουμε τα παιδιά που δίνουν σκληρή μάχη εναντίον του καρκίνου» αναφέρει η πρόεδρος, συμπληρώνοντας πως «καλό θα ήταν και άλλοι τοπικοί σύλλογοι να ακολουθήσουν το παράδειγμά μας».


Στην ερώτησή μας σχετικά με τα επόμενα σχέδια της Θεατρικής Παρέας, η υπεύθυνη της ομάδας επισήμανε πως ήδη έχει προγραμματιστεί μια παράσταση στο Πράσινο Αρκαδίας, ενώ υπήρξε και μια πρόταση για το Άστρος.


«Ελπίζουμε να ανταποκριθούμε στα καλέσματα αυτά, γιατί λόγω του αριθμού των μελών της ομάδας και των ατομικών υποχρεώσεων του καθενός, δεν είναι πολύ εύκολο. Ακόμη, ίσως αργότερα να θέλαμε να δοκιμάσουμε και κάποιο άλλο είδος, εκτός από την κωμωδία» παρατηρεί η υπεύθυνη της Θεατρικής Παρέας, κυρία Ξένια Κανελλοπούλου.


Καθ’ όλη τη διάρκεια της συνομιλίας μας και ακούγοντάς την να μιλά με τόσο ενθουσιασμό και χαρά για την ποικιλόμορφη αυτή ομάδα που έχει συσταθεί, δεν μπορούσαμε να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε πως η μαγεία του θεάτρου και της τέχνης γενικότερα ίσως να κρύβεται σε αυτή του την ικανότητα, να φέρνει τους ανθρώπους κοντά.

Μην χάσετε, λοιπόν, την παράσταση της Θεατρικής Παρέας Μάναρη «Μην είδατε τον Παναή;», η οποία θα ανέβει σήμερα, Παρασκευή 21 Ιουλίου 2023, στις 21:15 στο θέατρο Άλσους Αγίου Γεωργίου, με τιμή εισιτηρίου 5 ευρώ.


Αγγελική Γεωργοπούλου

Σχετικές δημοσιεύσεις