Η Ρωσία ενισχύει τις διαδικτυακές της επιχειρήσεις κατά της Ουκρανίας

Η Ρωσία έχει εντείνει τις διαδικτυακές της προσπάθειες να εμποδίσει τη στρατιωτική βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης στην Ουκρανία, ενόψει μάλιστα και των κρίσιμων εκλογών του Νοεμβρίου στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Σύμφωνα με τους New York Times, τις τελευταίες ημέρες, διεξάγονται εντατικές επιχειρήσεις από τις ρωσικές στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών, προκειμένου να κρύψουν τις επιχειρήσεις επιρροής που διαδίδουν επιχειρήματα υπέρ του απομονωτισμού των ΗΠΑ, εάν τελικά εκλεγεί πρόεδρος ο Ντόνανλντ Τραμπ.

Οι Ρώσοι πράκτορες “προμοτάρουν” την υποστήριξη υποψηφίων που αντιτίθενται στην παροχή βοήθειας στην Ουκρανία ή που ζητούν την απόσυρση των Ηνωμένων Πολιτειών από το ΝΑΤΟ και άλλες συμμαχίες, λένε αμερικανοί αξιωματούχοι και ανεξάρτητοι ερευνητές. Οι ερευνητές λένε ότι οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών αντιγράφουν ειδησεογραφικές σελίδες, αναπαράγοντας μέσα από αυτές ψευδείς ειδήσεις προκειμένου να υπονομεύσουν τη βοήθεια προς την Ουκρανία. Συγκεκριμένα, δημιουργούν ψεύτικες εκδοχές πραγματικών ειδησεογραφικών ιστοσελίδων στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ, τη Γερμανία και την Ιαπωνία, μεταξύ άλλων χωρών. Συχνά προωθεί ιστοσελίδες που συνδέονταν προηγουμένως με την υπηρεσία στρατιωτικών πληροφοριών της Ρωσίας, γνωστή ως G.R.U.

Αυτές οι τεχνικές είναι πολύ πιο πολύπλοκες και έχουν μεγάλη επιτυχία, σε σχέση με ό,τι είχε επιχειρήσει η Ρωσία το 2016, δύο χρόνια μετά την κατάληψη της Κριμαίας, όταν έφτιαχνε αναρτήσεις ή tweets στο Facebook με ονόματα ανύπαρκτων Αμερικανών και τα χρησιμοποίησε για να τροφοδοτήσει διαμαρτυρίες για τη μετανάστευση ή άλλα σοβαρά ζητήματα.
Ερευνητές της Alethea, εταιρείας κατά της παραπληροφόρησης, εντόπισε μια ομάδα που συνδέεται με τη Ρωσία και χρησιμοποιεί τεχνικές δύσκολα ανιχνεύσιμες για να διαδώσει ψευδείς ειδήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Εκεί που οι Ρώσοι προσπάθησαν προηγουμένως να σπείρουν το χάος, τώρα φαίνεται να επικεντρώνονται αποκλειστικά στο να επηρεάσουν τις δημοκρατίες για να εκλέξουν υποψηφίους που δεν υποστηρίζουν την αποστολή βοήθειας στην Ουκρανία – η οποία με τη σειρά της υποστηρίζει απομονωτικούς, προστατευτικούς υποψηφίους και πολιτικές» δήλωσε σε συνέντευξή της η Λίζα Κάπλαν, ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας.

Στην ετήσια αξιολόγηση απειλών, οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ αναφέρουν ότι η Ρωσία προσπαθεί να διχάσει τους Αμερικανούς ψηφοφόρους και τους συμμάχους τους σε όλο τον κόσμο. «Η Μόσχα βλέπει τις εκλογές στις ΗΠΑ ως ευκαιρίες και έχει διεξάγει επιχειρήσεις επιρροής για δεκαετίες» ανέφερε η έκθεση πληροφοριών. «Η Ρωσία σκέφτεται πώς τα εκλογικά αποτελέσματα των ΗΠΑ το 2024 θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη δυτική υποστήριξη στην Ουκρανία και πιθανώς θα προσπαθήσει να επηρεάσει τις εκλογές με τρόπους που υποστηρίζουν καλύτερα τα συμφέροντα και τους στόχους της».

Το μεγάλο ερωτηματικό, σύμφωνα με τις υπηρεσίες πληροφοριών, είναι κατά πόσο οι επιχειρήσεις επιρροής της Ρωσίας θα υποστηρίξουν τον Τραμπ ή θα δυσφημήσουν τον Μπάιντεν. Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν πάντως πεπεισμένοι ότι η ρωσική κυβέρνηση ευνοεί την εκλογή Τραμπ, λόγω του σκεπτικισμού του σχετικά με τη βοήθεια προς την Ουκρανία.

Σχετικές δημοσιεύσεις