Η πρώτη νίκη του αγώνα στο Λεβίδι

Του ΓΙΑΝΝΗ Π. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ
Δεν ήταν μία από τις πολλές νίκες των επαναστατημένων Ελλήνων. Ήταν η νίκη που έφερε την ελπίδα μετά από συνεχείς ήττες, και απέδειξε ότι οι Τούρκοι δεν ήσαν ανίκητοι.
Ο ξεσηκωμός ενάντια στη μακρόχρονη τουρκική σκλαβιά δεν είχε εύκολο δρόμο. Λίγες ημέρες μετά την έναρξη της επανάστασης, 31 Μαρτίου 1821, η μεγάλη αναμέτρηση στην Καρύταινα. Περίπου 7.000 Έλληνες με επικεφαλής τον Κολοκοτρώνη και άλλους καπεταναίους πολιορκούσαν εκεί το κάστρο της περιοχής. Φάνηκαν όμως να έρχεται ισχυρό τούρκικο ιππικό από την Τριπολιτσά και οι Έλληνες, οι περισσότεροι οπλισμένοι με μαχαίρια και τσεκούρια, τράπηκαν σε φυγή και οι Τούρκοι, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι ιστορικοί της εποχής, επικράτησαν «ατουφέκιστοι».
Νέα επίθεση των Τούρκων, λίγες ημέρες αργότερα, στις Κερασιαίς, όπου διέλυσαν το ελληνικό στρατόπεδο και έκοψαν τα κεφάλια των ηρώων και τα κρέμασαν στην Τριπολιτσά προς παραδειγματισμό.
Βαριά η σκιά με το φόβο και την απογοήτευση στην πλευρά των Ελλήνων. Αντίθετα οι τουρκικές δυνάμεις, μετά τις επιτυχίες τους, εμφανίζονταν αποφασισμένοι να καταπνίξουν κάθε επαναστατική κίνηση. Έτσι έβαλαν στο στόχαστρο το Λεβίδι. Η αρκαδική κωμόπολη με την οχυρωματική θέση στους πρόποδες του Μαινάλου κρίθηκε από τον Γέρο του Μοριά ιδιαίτερα κατάλληλη για δημιουργία ελληνικού στρατοπέδου, όπως και έγινε.
Στις 13 προς 14 Απριλίου ξεκίνησε μεγάλη τούρκικη στρατιά από την Τριπολιτσά, περίπου 7.000 μεταξύ των οποίων 1.500 ιππείς και έζωσαν το Λεβίδι από δύο πλευρές.
Εκεί ήσαν συγκεντρωμένοι πολλοί καπεταναίοι με τις δυνάμεις τους. Επί κεφαλής ο Σωτήρης Χαραλάμπης από τα Καλάβρυτα, με τους Πετιμεζαίους, τον Θεοχαρόπουλο, τον Σολιώτη , τον Αναγνώστη Στριφτόμπολα και άλλους Καλαβρυτινούς.
Από την Τριπολιτσά οι Αρβάλης και Μπιλίδας, ο Κολιός Μπακόπουλος από Δάρα, ο Κατριμουστάκης από Μποντιά, ο ηγούμενος Καλλίνικος από το μοναστήρι της Παναγίας στην Κανδύλα, ο Τσαλαφατίνος από τη Μάνη και πολλοί ακόμη.
Από το Λεβίδι ο καπετάν Αλέξης Νικολάου, αργότερα αρχηγός των στρατευμάτων περιφέρειας Τριπολιτσάς.
Η μάχη πολύωρη και σκληρή, με σφοδρή την επίθεση των Τούρκων. Έφτασαν όμως ενισχύσεις με τον Δημήτρη Πλαπούτα από την Καρύταινα, τον Σκαλτσά από το Κακούρι, τον Δαγρέ από το Παγκράτι και άλλους και οι Έλληνες εμψυχωμένοι κατάφεραν να τρέψουν τους πολυάριθμους Τούρκους σε άτακτη φυγή, αφήνοντας 300 νεκρούς και πολύ οπλισμό.
Ήταν η πρώτη περιφανής νίκη των Ελλήνων, που αναπτέρωσε το ηθικό τους και άνοιξε το δρόμο για την άλωση της Τριπολιτσάς με τις άλλες νίκες που ακολούθησαν, ένα μήνα αργότερα, του Βαλτετσίου και των Δολιανών-Βερβαίνων.
Κεντρικός ήρωας της ιστορικής νίκης στο Λεβίδι ο καπετάνιος Αναγνώστης Στριφτόμπολας, από την Κέρτεζη των Καλαβρύτων, που έπεσε στη μάχη Ο ανδριάντας του, από τους ωραιότερους στην Ελλάδα, κοσμεί την κεντρική πλατεία του Λεβιδίου.
Την ανδρεία των Ελλήνων στη μάχη υπογραμμίζει ο Παλαιών Πατρών Γερμάνός στα απομνημονεύματά του, ενώ ο πρωθυπουργός Σπυρίδων Τρικούπης σημειώνει ότι η νίκη στο Λεβίδι «είναι αξία παντός επαίνου, μετά τα εν Καρυταίνει δυστυχήματα».
Ο ιστορικός Ιωάννης Φιλήμων επισημαίνει ότι «τρεις νίκες εδόξασαν την Πελοπόννησο. Του Λεβιδίου, του Βαλτετσίου και των Δολιανο-Βερβαίνων».
Και ο Φωτάκος με τη λεπτομερή περιγραφή τονίζει ότι η νίκη του Λεβιδίου αναπτέρωσε το ηθικό των Ελλήνων και έστειλε το μήνυμα ότι οι Τούρκοι δεν ήσαν ανίκητοι.
Με πληθώρα τραγουδιών ο απλός λαός περιέγραψε και εξύμνησε την πρώτη νίκη του αγώνα και τον θάνατο του ήρωα Αναγνώστη Στριφτόμπολα.
Τι είν’ το κακό που γίνεται στη μέση στο Λεβίδι
Μήνα βουνά γκρεμίζονται, μήνα στοιχειά μαλώνουν
Πετιμεζαίοι πολεμούν μ’ εφτά χιλιάδες Τούρκους…….
Σκοτώσαν το Στριφτόμπολα, το δόλιο Αναγνώστη …..
Πήραν στα χέρια τα σπαθιά, στις πλάτες τα ντουφέκια
Βάζουν τους Τούρκους εμπροστά, σαν γίδια και τους πάνε
Σαν τη κοπή τα πρόβατα, σαν βουκολιό γελάδια.
Tα 200 χρόνια από την την ιστορική νίκη. γιορτάστηκαν την Κυριακή 18/4 στο Λεβίδι, παρουσία πολιτικών και στρατιωτικών αρχών και συλλογικών φορέων, στο πλαίσιο των μέτρων για την πανδημία.
(*Ο Γιάννης Αποστολόπουλος, δημοσιογράφος-δικηγόρος, είναι πρόεδρος του Συλλόγου Λεβιδιωτών Αττικής «Ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου»).

Σχετικές δημοσιεύσεις