Η πρώτη νίκη του 1821 γιορτάζεται στο Λεβίδι

6 Μαΐου 2014  /   Χωρίς Σχόλια

ΣΤΡΙΦΤΟΜΠΟΛΑΟι πανηγυρικές εκδηλώσεις κορυφώνονται την Κυριακή 11 Μαίου

Συμπληρώνονται εφέτος 193 χρόνια από την πρώτη νίκη των επαναστατημένων Ελλήνων στην ιστορική μάχη με τους Τούρκους στο Λεβίδι, στις 14 Απριλίου 1821.
Η περιφανής νίκη εναντίον του πολυάριθμου τουρκικού στρατεύματος, πεζικού και ιππικού, ήταν το πρώτο μήνυμα ελπίδας για την απελευθέρωση του δουλωμένου έθνους και αποτέλεσε την αφετηρία για την οργάνωση της πολιορκίας και άλωση της Τριπολιτσάς.
Κεντρικό πρόσωπο ο οπλαρχηγός Αναγνώστης Στριφτόμπολας, ο ηρωικός δάσκαλος από την Κέρτεζη των Καλαβρύτων, ο οποίος έπεσε στη διάρκεια της μάχης.
Στην άνιση αναμέτρηση, που τελικά ανάγκασε τα τουρκικά στρατεύματα να τραπούν σε φυγή, πήραν μέρος οπλαρχηγοί από τις γύρω περιοχές, ενώ επικεφαλής των Λεβιδιωτών ήταν ο καπετάν Αλέξης Νικολάου, επιφανής αγωνιστής, που αργότερα έγινε αρχηγός των όπλων ολόκληρης της περιφέρειας Τριπολιτσάς. Έπεσε το 1926 σε μάχη με τα τουρκοαιγυπτιακά στρατεύματα. στον Λεβιδιώτικο κάμπο.
Οι εορταστικές εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν από την Παρασκευή,9 Μαΐου, με τρισάγιο στον τόπο θυσίας του Στριφτόμπολα και στη συνέχεια θα γίνει από τα σχολεία κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του, που δεσπόζει στην πλατεία στο κέντρο της ιστορικής κωμόπολης.
Το Σάββατο το πρωί θα τιμηθεί ο Λεβιδιώτης οπλαρχηγός καπετάν Αλέξης Νικολάου με κατάθεση στεφάνου στην προτομή του από τον δήμαρχο Τριπόλεως κ.Γιάννη Σμυρνιώτη. Θα ακολουθήσει ειδική τελετή στον Παλαιόπυργο όπου θα τιμηθούν οι αγωνιστές Aντώνης Δραβίλας και Βασίλης Κατριμουστάκης.
Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν την Κυριακή στο Λεβίδι με επίσημη δοξολογία στον μητροπολιτικό ιερό ναό του Προδρόμου παρουσία εκπροσώπων της κυβέρνησης, της τοπικής αυτοδιοίκησης του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας και αντιπροσωπειών φορέων και συλλόγων. Μετά τον πανηγυρικό της ημέρας, θα ακολουθήσει τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των πεσόντων. Στη συνέχεια θα γίνει ενώπιον των επισήμων η παρέλαση των μαθητών και αντιπροσωπευτικών ομάδων των συλλόγων, με εθνικές ενδυμασίες.
Ο εορτασμός θα ολοκληρωθεί με παραδοσιακούς χορούς στην πλατεία του Λεβιδίου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Παρακαλώ, απαντήστε στο ερώτημα *