Η επέτειος κήρυξης της επανάστασης στην Ηραία

2 Απριλίου 2014  /   Χωρίς Σχόλια

ΠΑΛΟΥΜΠΑΤην Κυριακή 23 Μαρτίου γιορτάστηκε στο Παλούμπα και στο Αγιονέρι η επέτειος της κήρυξης της επανάστασης του 1821 στην Ηραία της Γορτυνίας.
Η επανάσταση στη Ηραία είναι γεγονός ευρύτερης ιστορικής σημασίας και τούτο διότι είναι από τις πρώτες αν όχι η πρώτη επαναστατική εκδήλωση του 1821.
Τα γεγονότα εξιστορούν πολλοί ιστορικοί. Συνοπτικώς έχουν ως εξής:
Oι Πλαπουταίοι, Γεωργάκης και Δημητράκης που ευρίσκονταν σε συνεννόηση με τους Δεληγιανναίους και τον Κολοκοτρώνη εκάλεσαν στις 20 Μαρτίου 1821 όλους τους συγχωριανούς τους στην εκκλησία του Αγιώργη στου Παλούμπα και εκεί αφού ανέπεμψαν δέηση στο Θεό, ύψωσαν τη σημαία της επανάστασης. Η σημαία αυτή αφού ανέμισε σε όλα τα πεδία των μαχών, ησυχάζει σήμερα στο Εθνολογικό Mουσείο στην Αθήνα.
Ακολούθως, οι Πλαπουταίοι, επικεφαλής 50 ενόπλων Παλουμπαίων μετέβησαν στο χωριό Μπέτσι (σήμερα, Αγιονέρι) όπου είχαν καλέσει τους χωρικούς από όλα τα χωριά της Ηραίας. Πράγματι μέχρι την επομένη (21 Μαρ.) συγκεντρώθηκαν στο Μπέτσι 860 οπλοφόροι και εκεί, στο αλώνι του Καλλιντέρη, εψάλη δοξολογία από τους επτά ιερείς που είχαν προσέλθει και στη συνέχεια εδημηγόρησαν οι Πλαπουταίοι «με τη χωριάτικη ρητορική των» λέει ο ιστορικός Φραντζής, ενθαρρύνοντας τους συγκεντρωθέντες να ριχτούν στον αγώνα για την ελευθερία.
Η επέτειος του ιστορικού αυτού γεγονότος έχει καθιερωθεί να εορτάζεται την τελευταία Κυριακή πριν από τις 25 Μαρτίου.
Έτσι, εφέτος εορτάστηκε την Κυριακή 23 Μαρτίου με προσέλευση επισήμων και πολλών εορταστών που είχαν έλθει από τα γύρω χωριά και με πούλμαν από την Αθήνα.
Το πρωί εψάλη δοξολογία στον ιστορικό ναό του Αγίου Γεωργίου Παλούμπα, ιερουργούντος του πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως π. Ιακώβου Κανάκη ως εκπροσώπου του Μητροπολίτου, με τη συμμετοχή του ιερέως του ναού. Τον πανηγυρικό λόγο εκφώνησε ο Παλουμπαίος κ. Αλέξανδρος Λιακόπουλος.
Μετά τη δοξολογία εψάλη τρισάγιο στο μνημείο των Παλουμπαίων αγωνιστών του 1821 και κατετέθησαν στέφανοι.
Στεφάνους κατέθεσαν: O βουλευτής Αρκαδίας κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο Δήμαρχος Γορτυνίας κ. Ιωάννης Γιαννόπουλος, η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Γορτυνίας κ. Ελένη Θανοπούλου, ο εκπρόσωπος της αστυνομικής δ/νσης Αρκαδίας υπαστυνόμος κ. Κων/νος Παπαπαναγιώτου, ο εκπρόσωπος της δ/νσης πυροσβεστικών υπηρεσιών Πελ/σου ανθυποπυραγός κ. Δημήτριος Oυλής, ο πρόεδρος του Oμίλου απογόνων αγωνιστών του 21 κ. Ντίνος Πλαπούτας, ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Παλούμπα κ. Παναγιώτης Γιαννόπουλος, η πρόεδρος της Αδελφότητος Παλουμπαίων κ. Ευθυμία Γκίνη, ο εκπρόσωπος της Αδελφότητος Ψαραίων κ. Ιωάννης Καλκανάς.
Ακολούθως, επίσημοι και λοιποί εορταστές μετέβησαν στο χωριό Αγιονέρι (Μπέτσι) όπου και εκεί εψάλη τρισάγιο στο μνημείο Ηραιατών αγωνιστών του 21 και κατετέθησαν στέφανοι. Τον πανηγυρικό λόγο εκφώνησε ο εκπαιδευτικός από το Σαρακίνι κ. Δημήτριος Μπερδούσης. Χαιρετισμό απηύθυναν ο βουλευτής Αρκαδίας κ. Α. Λυκουρέντζος, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Ε. Γιαννακούρας και ο δήμαρχος κ. Ι. Γιαννόπουλος.
Την επιμέλεια της όλης τελετής είχε η αντιδήμαρχος κ. Μαρίνα Διαμαντοπούλου.

Η Θεία λειτουργία
O εορτασμός της επετείου συνέπεσε εφέτος με τη θρησκευτική εορτή της Σταυροπροσκυνήσεως. Oι Παλουμπαίοι, ντόπιοι και ξενητεμένοι που εκκλησιάστηκαν στον Αγιώργη, είχαν την ευλογία να αναπέμψουν τον ευχαριστήριο ύμνο στο Θεό με τη φωνή καλλιφώνων ιερέως και ιεροψαλτών. O πανοσιολογιώτατος αρχιμανδρίτης π. Ιάκωβος Κανάκης και οι Γορτύνιοι ιεροψάλτες Νίκος Καρβελάς από το Παλιοχώρι και Δημήτρης Κοντός από Κακουρέικα, γνώστες της βυζαντινής μουσικής, έψαλαν μελωδικά αλλά απλά, χωρίς στόμφο και φιοριτούρες. Την ευχαριστιακή αναφορά ο πατήρ Ιάκωβος ανέγνωσε χαμηλοφώνως μεν αλλά ευκρινώς και εις επήκοον του εκκλησιάσματος. Έτσι, οι παρακολουθήσαντες την Θεία ακολουθία, όπως, ο καθένας με τον τρόπο του έλεγαν κατόπιν, ένιωσαν κατάνυξη και νοερή συμμετοχή στην προσευχή. Να τους ευχηθούμε καλό Πάσχα!
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤOΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Παρακαλώ, απαντήστε στο ερώτημα *