Η αναστήλωση του Πύργου Πλαπούτα

2 Απριλίου 2014  /   Χωρίς Σχόλια

ΠΥΡΓΟΣ ΠΛΑΠΟΥΤΑΜε την ευκαιρία του εορτασμού της επετείου κήρυξης της επανάστασης του 1821 στην Ηραία, ο Δήμος Γορτυνίας, σε συνεργασία με την «Αδελφότητα των Απανταχού Παλουμπαίων» και τον τοπικό φυσιολατρικό όμιλο «Γκούρα», οργάνωσε εκδήλωση για να τιμηθεί η οικογένεια των αγωνιστών του 21 Πλαπουταίων και να καταδειχτεί με κατάλληλες ομιλίες η ανάγκη αναστήλωσης του ιστορικού πύργου Πλαπούτα στο χωριό Παλούμπα.
Όταν λέμε πύργος, εννοούμε το όλο κτιριακό συγκρότημα Πλαπούτα, σε σχήμα Π, στη μια πλευρά του οποίου υψώνεται ο πύργος.
Το κτίριο αυτό άρχισε να κατασκευάζεται από τον στρατηγό της επανάστασης Δημητράκη Πλαπούτα το 1795 και ολοκληρώθηκε το 1828. Σήμερα είναι ερείπιο. Επιβάλλεται η αναστήλωσή του δεδομένου ότι αποτελεί ιστορικό και αρχιτεκτονικό μνημείο.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 23 Μαρτίου στην αίθουσα του Πολιτιστικού Kέντρου Παλούμπα, που ήταν κατάμεστη. Καφές προσφέρθηκε από τον όμιλο «Γκούρα».
Το προεδρείο αποτέλεσαν: ο κ. Γιάννης Γιαννόπουλος, δήμαρχος Γορτυνίας, η κ. Αγλαΐα Αρχοντίδου, αρχαιολόγος και ο κ. Νικόλαος Λαϊνάς δικηγόρος.
Χαιρετισμό απηύθυνε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης.

Oι ομιλητές:
1. O γνωστός νομικός και λόγιος κ. Ηλίας Γιαννικόπουλος, με θέμα «Oι Πλαπουταίοι και η προσφορά τους στο έθνος».
2. Η φιλόλογος κ. Ευθυμία Γκίνη, με θέμα «Παλούμπα, οι πρώτοι Παλουμπαίοι κα ο πύργος Πλαπούτα».
3. O κ. Γεώργιος Πραχαλιάς με θέμα «Αρχειακό υλικό και προσωπικά τεκμήρια στρατηγού Δημητράκη Πλαπούτα».
4. O κ. Γεώργιος Χριστόπουλος ανέπτυξε τους σκοπούς του υπό σύσταση σωματείου «Εταιρεία Ιστορικής και Πολιτισμικής Δράσης Στρατηγός Δημητράκης Πλαπούτας και Αγωνιστές – από το Όραμα στη Δράση». O κύριος σκοπός της Εταιρείας είναι η φροντίδα για την ίδρυση μουσείου του αγώνα, μέσα στον πύργο Πλαπούτα. Για το θέμα αυτό πήρε το λόγο και η αρχαιολόγος κ. Αρχοντίδου, ειδική στα μουσεία, η οποία κατέθεσε σκέψεις για την οργάνωση και λειτουργία του μουσείου.

Όλες τις ομιλίες το ακροατήριο τις άκουσε με προσοχή γιατί ήσαν πράγματι ενδιαφέρουσες.
Το συντονισμό της εκδήλωσης είχε η κ. Νούλη Μητροπούλου.
Παραβρέθηκαν η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Γορτυνίας κ. Ελένη Θανοπούλου, οι αντιδήμαρχοι Γορτυνίας κ. Μαρίνα Διαμαντοπούλου και κ. Ι. Παπανάστος, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Ρουμελιώτης, ο πρόεδρος του ομίλου απογόνων αγωνιστών του 21 κ. Ντίνος Πλαπούτας, ο πρώην αντιδήμαρχος κ. Παρασκευόπουλος, πρόεδροι τοπικών συμβουλίων της περιοχής.
Μετά τη λήξη των ομιλιών παρατέθηκε δείπνο σε όλους τους παρευρεθέντες με πλούσια και νόστιμα εδέσματα που είχαν παρασκευάσει οι κυρίες της «Αδελφότητας Παλουμπαίων».

Επίμετρο.
Τις δηλώσεις του περιφερειάρχη κ. Τατούλη και του δημάρχου κ. Γιαννόπουλου, ότι οι διαδικασίες για την αναστήλωση του πύργου Πλαπούτα προχωρούν και σύντομα θα μπούμε στη φάση της υλοποίησης, οι Παλουμπαίοι τις άκουσαν ευχαρίστως. Ωστόσο μένουν και κάπως επιφυλακτικοί. Όχι γιατί είναι δύσπιστοι, αλλά από το 1950 που χαρακτηρίστηκε ο πύργος ιστορικό διατηρητέο μνημείο, έχουν ακούσει πολλές φορές από χείλη υπουργών, βουλευτών, νομαρχών, δημάρχων, ότι η αναστήλωση όπου να ’ναι θα γίνει.
Γιάννης Παπαχρήστου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Παρακαλώ, απαντήστε στο ερώτημα *