Η Ένωση Τριπολιτών Αττικής τίμησε τον «Πρίγκιπα της Τρίπολης», Δημήτρη Ταλαγάνη

Σε πνευματικό μνημόσυνο για τον Δημήτρη Ταλαγάνη, τον «Πρίγκιπα της Τρίπολης», εξελίχθηκε η εκδήλωση για τα 70 χρόνια από την ίδρυση της Ένωσης Τριπολιτών Αττικής (ΕΤΑ), που πραγματοποιήθηκε, χθες βράδυ, στο Αμφιθέατρο Αντώνης Τρίτσης του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων (οδός Ακαδημίας 50).


«Κύτταρο της κοινωνικής ζωής, μια μικρή Τρίπολη μέσα στην αχανή πρωτεύουσα, συνεκτικός δεσμός ανάμεσα στη μητέρα – πόλη και στα ακουσίως συνήθως ξενιτεμένα παιδιά της, υπήρξε η Ένωση όλα αυτά τα χρόνια» τόνισε η πρόεδρος της ΕΤΑ, Ουρανία Αναγνωστοπούλου, ενώ την ιστορική διαδρομή της ίδρυσής της από τον προπολεμικό Σύλλογο Τριπολιτών (1932), με πρώτο πρόεδρο τον ακαδημαϊκό Κώστα Βέη, ανέπτυξε εναργέστατα η Ομότιμη Καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου, Μάρω Βενετσανοπούλου.

Κυρίαρχο, όμως, μέρος της χθεσινής Τριπολίτικης εκδήλωσης στην Αθήνα ήταν το γεγονός της τιμητικής αναφοράς στον αείμνηστο, διακεκριμένο Αρκάδα αρχιτέκτονα και καλλιτέχνη, Δημήτρη Ταλαγάνη, με πρώτον ομιλητή τον Αναπληρωτή Καθηγητή Νομικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α., Δημήτριο Λαδά, ο οποίος μίλησε για την κοινωνική – πολιτική και καλλιτεχνική του διαδρομή, ως επιστήθιος φίλος του, ενώ για το καλλιτεχνικό του έργο, αυτό καθεαυτό, την πολυσχιδή και πολυτάλαντη προσωπικότητα του «εραστή όλων των Μουσών», μίλησε η Ιστορικός Τέχνης, Επιμελήτρια Εθνικής Πινακοθήκης – Μουσείου Αλέξανδρου Σούτσου, Λαμπρινή Καρακούρτη – Ορφανοπούλου. Γραπτό χαιρετισμό απηύθυνε, καθώς λόγοι υγείας δεν του επέτρεψαν να παρευρεθεί στην εκδήλωση, και ο ομότεχνός του Ζωγράφος, Εικαστικός, Απόστολος Γιαγιάννος, ο οποίος προσφυώς του απέδωσε και το προσωνύμιο «Πρίγκιπας της Τρίπολης», τιμητικότερη διάκριση δεν θα μπορούσε να υπάρξει για τον Δημήτρη Ταλαγάνη. Άπαντες Τριπολίτες οι ομιλητές, πλην του συντονιστή της εκδήλωσης, δημοσιογράφου και Διευθυντή της Δημοτικής Ραδιοφωνίας Τρίπολης, Δημήτρη Μανιατάκου, ο οποίος δήλωσε Λάκων στην καταγωγή, αλλά και «βέρος» Τριπολίτης (εξ επιλογής, όπως ορθά παρατήρησε η πρόεδρος της Ένωσης, Ουρανία Αναγνωστοπούλου).


Τιμητικό βραβείο, φιλοτεχνημένο από την πρόεδρο της Εταιρείας Γραμμάτων και Τεχνών, Μαρία Γαβρήλου, επιδόθηκε από την ίδια στην Κωστούλα Ταλαγάνη (αδελφή του αείμνηστου Δημήτρη Ταλαγάνη), η οποία συγκινημένη πρόσφερε ξεχωριστό δώρο σε κάθε ομιλητή.


Αργοπορημένος περίπου μιάμιση ώρα έφθασε στην εκδήλωση ο δήμαρχος Τρίπολης, Κώστας Τζιούμης, η υποδοχή του οποίου υπήρξε θερμή, «δίκην» οικοδεσπότη! Ο δήμαρχος μίλησε από στήθους και με συναίσθημα σ’ ένα ανεπτυγμένο ακροατήριο, το οποίο, όμως, ήταν εξόχως περιορισμένο. Μόλις 80 άνθρωποι τίμησαν το σπουδαίο γεγονός, καθώς ολόκληρο το ιστορικό κέντρο της Αθήνας, χθες, «φράκαρε» από την πορεία διαμαρτυρίας των αστυνομικών υπαλλήλων, αλλά και η είσοδος της πόλης από το Δαφνί, για άλλους λόγους, γεγονός που καθυστέρησε και τον δήμαρχο!