Ακούγιου: Οι πυρηνικές φιλοδοξίες της Τουρκίας

  • Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΚΟΥΛΙΩΝΗ

Στην περιοχή της Μερσίνας κατασκευάζεται το πυρηνικό εργοστάσιο του Ακούγιου, ένα φιλόδοξο έργο το οποίο με την ολοκλήρωσή του θα προσφέρει στην Τουρκία ενεργειακή επάρκεια και θα απομακρύνει τους κινδύνους που απορρέουν από την εξάρτηση των ορυκτών καυσίμων που εισάγονται στη χώρα.


Η αρχή έγινε με την υπογραφή της σύμβασης έργου μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας τον Μάιο του 2010. Το αναμενόμενο κόστος του έργου είναι 20 δισ. δολάρια, με το 40% του έργου να κασκευάζεται από τουρκικές εταιρείες, αποφέροντας 8 δισ. δολάρια στην τουρκική οικονομία. Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας για την εκτέλεση και τη λειτουργία του έργου, δημιουργήθηκε η εταιρεία AKKUYU NUCLEAR Joint-Stock Company η οποία στην ουσία αποτελεί θυγατρική της Rosatom, της ρωσικής κρατικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας.


Το έργο προβλέπει την κατασκευή τεσσάρων αντιδραστήρων και οι Τούρκοι στοιχημάτιζαν στη λειτουργία του πρώτου αντιδραστήρα στην αρχή του 2023, προκειμένου να συμπέσει με την επέτειο των 100 χρόνων της Τουρκικής Δημοκρατίας. Οι κατασκευαστικές προκλήσεις του έργου, όμως, κυρίως λόγω της μεγάλης σεισμικότητας της περιοχής, πήγε το έργο χρονικά πιο πίσω. Οι αντιδραστήρες που πρόκειται να εγκατασταθούν είναι ρωσικής κατασκευής, δυναμικότητας 1.200 MW έκαστος, με τη συνολική ετήσια παραγωγή ενέργειας σε πλήρη λειτουργία να υπολογίζεται σε 35 TWh.


Ήδη το 2020, οι τουρκικές αρχές εντόπισαν ρωγμές στα θεμέλια του πρώτου αντιδραστήρα και προχώρησαν σε αποκατάσταση και πάλι όμως εντοπίστηκαν νέες ρωγμές. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τουρκικό τύπο, τα προβλήματα ρωγμών εμφανίζονται είτε για τεχνικούς λόγους, είτε από μετακίνηση εδάφους, γεγονός που δημιουργεί δισεπίλυτο πρόβλημα. Ένα ατύχημα στους αντιδραστήρες σε λειτουργία μπορεί να προκαλέσει μόλυνση που μπορεί να καλύψει μέχρι και 500 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.


Η κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου στο Ακούγιου όταν θα βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία, θα έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση την παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας κατά 10%, υπερκαλύπτοντας τις ανάγκες της τουρκικής αγοράς. Θα δώσει τη δυνατότητα, δε, να διαφοροποιηθεί η τουρκική αγορά από τις κλασσικές πηγές ενέργειας (άνθρακας, πετρέλαιο, φυσικό αέριο) παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και να προσθέσει έναν ακόμα τρόπο παραγωγής.


Ο διακηρυγμένος στόχος της Τουρκίας να καταστεί περιφερειακή δύναμη, έχει κυριαρχήσει σε όλους τους τομείς της δημόσια ζωής. Ισχυρό σημείο του εγχειρήματος της κατασκευής του Ακούγιου, είναι ότι θα επιτρέψει στην Άγκυρα να αποκτήσει σημαντική τεχνογνωσία και τεχνολογία, με απώτερο στόχο την κατασκευή πυρηνικών όπλων. Σε μια τέτοια περίπτωση η Τουρκία θα μπει στο κλειστό κλαμπ των χωρών με πυρηνικά όπλα, αναβαθμίζοντας περαιτέρω τη γεωπολιτική της θέση, ικανοποιώντας τη νεοθωμανική αλαζονεία του Ερντογάν, όπως αυτή εκφράζεται την τελευταία δεκαετία.


Η αντιμετώπιση μιας «πυρηνικής» Τουρκίας από την Ελλάδα δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Η ελληνική εξωτερική πολιτική φαίνεται να μην έχει ασχοληθεί σοβαρά με το ενδεχόμενο η Τουρκία να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, που ως αποτέλεμα θα έχει την ολική αμφισβήτηση της ελληνικής αποτροπής. Οφείλει να είναι σε επαγρύπνηση, πριν βρεθεί στη λάθος πλευράς της ιστορίας με ανυπολόγιστες συνέπειες.


Πηγές:
• http://www.akkuyu.com/company-history
• http://www.world-nuclear.org
• http://www.reuters.com/energy/business/energy/turkey-hikes-electricity-gas-prices

Σχετικές δημοσιεύσεις