Η Πρώτη πανελλαδική πολιτιστική γιορτή του αγρότη και του κτηνοτρόφου είναι γεγονός!

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα διοργανώνεται θεματική γιορτή αφιερωμένη αποκλειστικά στην πολιτιστική συνεισφορά του αγροτικού και κτηνοτροφικού κόσμου της ελληνικής υπαίθρου στον εθνικό μας πολιτισμό, με πλήθος συμμετεχόντων από όλη την Ελλάδα, στις 5 και Αυγούστου 2023.


Η πανελλαδική πολιτιστική γιορτή του αγρότη και του κτηνοτρόφου διοργανώνεται από τον εξωραϊστικό και Πολιτιστικό Σύλλογο Λεήμονα & Αγίων Ταξιαρχών Νομού Λακωνίας, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου και με την επιστημονική υποστήριξη διδασκόντων του τμήματος Λαογραφίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.


Εντός της 1ης Πανελλαδικής Πολιτιστικής Γιορτής του Αγρότη και του Κτηνοτρόφου θα περιλαμβάνονται δεκάδες πρωτότυπες και ουσιώδεις δραστηριότητες (όπως το 1ο Πανελλαδικό Επιστημονικό Συνέδριο -υπό την επιστημονική υποστήριξη διδασκόντων του τμ. Λαογραφίας του Ε.Κ.Π.Α- με τίτλο: ο Λαϊκός Πολιτισμός στον Ελληνικό Αγροτικό Χώρο: «Σημεία Διαχρονίας και Σημεία Συγχρονίας», σημαντικές ομιλίες με θέμα την γεωργική παραγωγή της χώρας μας, εκπαιδευτικές δράσεις για παιδιά και ενηλίκους) καθώς και παρουσιάσεις/εκθέσεις του λαϊκού πολιτισμού (θεματικές εκθέσεις παραδοσιακών τροφίμων, εκθέσεις καλλιέργειας, κτηνοτροφικής παραγωγής, παρουσίαση δημοτικών ασμάτων, παρουσίαση χορών κ.λπ).


Σκοποί της διοργάνωσης είναι:
➢ Η ανάδειξη του πολυποίκιλου -και μείζονος αξίας- πολιτισμού των αγροτών και των κτηνοτρόφων (δηλαδή πώς ο αγροτικός και κτηνοτροφικός κόσμος αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του Εθνικού μας Πολιτισμού -ήθη/έθιμα, κοινωνική συγκρότηση, λαϊκή τέχνη, συνήθειες κ.ο.κ.-),
➢ Η δημιουργική και εποικοδομητική ανταλλαγή σκέψεων για το μέλλον του αγροτικού/κτηνοτροφικού πολιτισμού,
➢ Η παρουσίαση του γεωκτηνοτροφικού πολιτισμού μέσα από θεματικές εκθέσεις/παρουσιάσεις (έκθεση παραδοσιακών εδεσμάτων, έκθεση καλλιέργειας κ.λπ.),
➢ Η διαδραστική προαγωγή/μεταλαμπάδευση της επαρχιακής παράδοσης σε όσο το δυνατόν περισσοτέρους ανθρώπους και στη νέα γενιά.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με την:
Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή της Πρώτης Πανελλαδικής Γιορτής του Αγρότη και του Κτηνοτρόφου (Κεντρ. Γραφεία Πρώτης Πανελλαδικής Γιορτής του Αγρότη και του Κτηνοτρόφου, Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή, Λεήμονας Δήμου Ευρώτα Λακωνίας, Τ.Κ: 23051, email: panelladikigiorti.leimonas@gmail.com),
Γενική Γραμματεία της διοργάνωσης (Κεντρ. Γραφεία Πρώτης Πανελλαδικής Γιορτής του Αγρότη και του Κτηνοτρόφου, Γενική Γραμματεία, Λεήμονας Δήμου Ευρώτα Λακωνίας, Τ.Κ: 23051, email: genikigrammateia.leimonas@gmail.com).


Οι διοργανωτές καλούν όλους όσοι ασχολούνται πολιτιστικά με την ελληνική ύπαιθρο (άτομα & φορείς) να συμμετέχουν στην παρούσα διοργάνωση.

Σχετικές δημοσιεύσεις