Γιορτινός διωγμός του χειμώνα!..

4 Μαρτίου 2013  /   Χωρίς Σχόλια

OLYMPUS DIGITAL CAMERAMε πίπιζες και νταούλια ήρθε η Άνοιξη στο Δάρα!

Ασπροκόκκινες κλωστές στα χέρια των παιδιών, ποτήρια με ζεστό κρασί (τσουκαλόκαυτο) στα χέρια των μεγάλων. Τραγούδια και χορός στο κέντρο της πλατείας, φασολάδα και κρεμμύδι ωμό λίγο πιο δίπλα. Τροκάνια και κουδούνες να βαρούν συνεχώς και ένα πλήθος κόσμου να τραγουδά με μια φωνή το «Όξω ψύλλοι ποντικοί, μέσα Μάρτης και χαρά ’κόψαν του Φλεβάρη την ουρά».

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΕικόνες που έλαβαν χώρα το μεσημέρι του Σαββάτου, 2 του Μάρτη, στο χωριό Δάρα, όπου και φέτος οι κάτοικοι αποχαιρέτησαν τον Χειμώνα και υποδέχτηκαν την Άνοιξη με την καθιερωμένη, πλέον, γιορτή αποπομπής του Φλεβάρη.

Πρόκειται για ένα αγερμικό έθιμο το οποίο στοχεύει στον διωγμό των επιζήμιων για την σοδειά και την αγροτική παραγωγή οργανισμών, οι οποίοι ταλαιπωρούσαν παλαιότερα τους κτηνοτρόφους και τους γεωργούς. Έχοντας τις ρίζες του αιώνες πριν, το έθιμο της αποπομπής του Φλεβάρη και των «κακών» που τον συνοδεύουν, είναι μοναδικό στην περιοχή και συνεχίζει να πραγματοποιείται μέχρι τις μέρες μας αδιάκοπα. ΔΑΡΑ 4 ΔΑΡΑ 5

Η εκδήλωση άρχισε γύρω στις 12 το μεσημέρι, ενώ ο κόσμος είχε συγκεντρωθεί ήδη από νωρίτερα και προετοιμαζόταν για τη συνέχεια. Το εναρκτήριο λάκτισμα δόθηκε όταν ακούστηκε το πρώτο τροκάνι να χτυπά και όλοι μαζί, κάτοικοι και επισκέπτες, ξεκίνησαν για το γύρο του χωριού. Κάνοντας βέβαια, τις απαραίτητες στάσεις έξω από τα σπίτια για το φίλεμα από τις νοικοκυρές, τραγουδούσαν και χόρευαν διαρκώς.

Με το αίσθημα της ευφορίας ζωγραφισμένο στα πρόσωπά τους συμμετείχαν για άλλη μια χρονιά και μέλη της Λαογραφικής Εστίας Τρίπολης. Την παράσταση έκλεψαν, μάλιστα, οι μικροί χορευτές οι οποίοι άνοιξαν πρώτοι το χορό!

SANYO DIGITAL CAMERAΈτσι λοιπόν, έφυγε και φέτος o Φλεβάρης παίρνοντας μαζί του τον Χειμώνα και ό,τι επιβλαβές κουβαλά, φέρνοντας το Μάρτη και την Άνοιξη, η οποία ξεκίνησε, παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις, ηλιόλουστα, ζεστά και με τις καλύτερες προϋποθέσεις για μέρες γόνιμες και αποδοτικές στη ζωή, στη δουλειά, στην παραγωγή, έννοιες συνυφασμένες με τη ζωή των ανθρώπων στα υψίπεδα του Φαλκού (στις ρίζες του αμφιθεατρικά είναι χτισμένο το Δάρα) και το Δαραίικο κάμπο…

Aθ. Στρέμπα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Παρακαλώ, απαντήστε στο ερώτημα *