Εξερευνώντας το δάσος της Σκιρίτιδας

Μια πανέμορφη πορεία, στο δάσος της Σκιρίτιδας, με το θρόισμα των τεράστιων πεύκων και ένα σκυλάκι από τη Βλαχοκερασιά να τους συνοδεύει, απόλαυσαν όσοι βρέθηκαν την Κυριακή 6 Αυγούστου στη Βλαχοκερασιά.


Οι σύλλογοι Nέων Bλαχοκερασιάς και Άγιος Παντελεήμων Κερασιάς, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αρκάδων Ορειβατών Οικολόγων (ΣΑΟΟ), συνδιοργάνωσαν μια πορεία δύο ωρών περίπου στο μονοπάτι, που διαμόρφωσε ο ντόπιος ορειβάτης Τάσος Μήτσιος, για να τιμήσουν τη μνήμη του πρωτοπόρου και οραματιστή δασολόγου Αναστάσιου Στεφάνου (1893 -1984), ο οποίος εμπνεύστηκε, σχεδίασε και πραγματοποίησε την αναδάσωση του πρώτου τεχνητού δάσους στην Ελλάδα.


Το όνειρο του Στεφάνου για την αναδάσωση γεννήθηκε κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Ιερά Μονή του Αγίου Νικολάου, στις Καλτεζιές. Στη συνέχεια, με δική του πρωτοβουλία, αλλά και με τη συνδρομή των συλλόγων των γύρω χωριών Αλεποχωρίου, Κερασιάς, Κολλινών και Καλτεζών αυτό έγινε πραγματικότητα. Μια έκταση περίπου 50.000 στρεμμάτων φυτεύτηκε με δρυς, καρυδιές, έλατα, καστανιές, πλατάνια και μαύρη πεύκη και αποτελεί σήμερα τον «πράσινο πνεύμονα» για ολόκληρη την περιοχή.


Το χαρούμενο κομβόι των 31 ατόμων ξεκίνησε από την αρχή του μονοπατιού στη Βλαχοκερασιά και περνώντας μέσα από τα πεύκα, πάνω από πεσμένους κορμούς δένδρων, αλλά και απορρίμματα ―αυτά τα συναντά κανείς όσο πλησιάζει κοντά στις κατοικημένες περιοχές, όπως επεσήμανε έμπειρη ορειβάτισσα― κατέληξε στο καφενείο Xαγιάτι στην Kερασιά για δροσερά αναψυκτικά.


Εκεί, όπως είχε προγραμματιστεί, τους περίμενε η φιλόλογος Αγγελική Kατσαφάνα, για να τους μιλήσει για τον σπουδαίο ευεργέτη. Συνοπτικά, η κυρία Κατσαφάνα παρουσίασε σημαντικούς σταθμούς της ζωής του Στεφάνου, ενώ αναφέρθηκε και στην κλεμμένη ορειχάλκινη προτομή του ιδίου, η οποία κοσμούσε άλλοτε το δάσος, ζητώντας την άμεση αποκατάστασή της.


Αγγελική Γεωργοπούλου

Σχετικές δημοσιεύσεις