Εσπερίδα για το Σύμπλεγμα των γεφυρών του Αλφειού στην Καρύταινα

Ο Σύλλογος των Καρυτινών «ο Θ. Κολοκοτρώνης» διοργανώνει εσπερίδα την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου και ώρα 17.30, στο αμφιθέατρο Λεωνίδας Ζέρβας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, Λεωφόρος Βασιλέως Κωνσταντίνου 48, Αθήνα, στην προσπάθειά του να συμβάλει στην έγκαιρη και ορθολογική αντιμετώπιση, από τις αρμόδιες αρχές, του εξαιρετικά δύσκολου και ιδιαίτερα σοβαρού προβλήματος που αφορά στο «Σύμπλεγμα των γεφυρών του Αλφειού στην Καρύταινα».


Ως γνωστόν, ακριβώς υπεράνω του μείζονος μνημείου της Βυζαντινής Γέφυρας του Αλφειού στην Καρύταινα, έχει δυστυχώς κατασκευαστεί η λεγόμενη «νέα γέφυρα», η οποία σήμερα βρίσκεται στο τέλος της προσδόκιμου ασφαλούς ζωής της, με προχωρημένη ενανθράκωση του σκυροδέματος και επικίνδυνη διάβρωση του κύριου σιδηρού οπλισμού της, σε τέτοιο βαθμό που πλέον αποτελεί πραγματική απειλή για τους χρήστες της γέφυρας και υπαρξιακή απειλή για το υποκείμενο μείζον μνημείο.


Κύριος ομιλητής της εσπερίδας θα είναι ο Ομότιμος Καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, κ. Θεοδόσης Τάσιος.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου των Καρυτινών
«ο Θ. Κολοκοτρώνης»
Ο Πρόεδρος, Γεώργιος Αδαμόπουλος
Δρ. Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ

Ο Γραμματέας, Ηλίας Νικολούλης, Δρ. Ιστορίας ΕΚΠΑ

Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα της εκδήλωσης:
«Το Σύμπλεγμα των γεφυρών του Αλφειού στην Καρύταινα – Το πρόβλημα των διαβρώσεων. Οι άμεσοι κίνδυνοι. Η ενδεδειγμένη λύση»:

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Ώρα 17.30: Ολοκλήρωση προσέλευσης.
Ώρα 17.35: Προσφωνήσεις. Σύντομη προσφώνηση και εισαγωγή από τον συντονιστή της εσπερίδας, κ. Γεώργιο Αδαμόπουλο, Πρόεδρο του Συλλόγου των Καρυτινών.
Ώρα 17.50: Κα Ιουλία Βομπίρη, Αναστηλώτρια, Αρχιτέκτων Μηχανικός ΕΜΠ, επικεφαλής της ομάδας μελέτης αναστήλωσης της Βυζαντινής Γέφυρας. Θέμα: «Παρουσίαση στοιχείων από την ολοκληρωμένη μελέτη πλήρους αναστήλωσης της Βυζαντινής Γέφυρας του Αλφειού στην Καρύταινα».
Ώρα 18.15: κ. Γεώργιος Αδαμόπουλος, Δρ. Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ, M.Sc. Glasgow, Ph.D. Leeds UK. Θέμα: «Παθογένειες νέας γέφυρας. Άμεσοι κίνδυνοι».
Ώρα 18.40: κ. Θεοδόσης Τάσιος, Ομότιμος Καθηγητής του ΕΜΠ.
Θέμα: «Συμπερασματική εισήγηση. Προς δόξαν της Αρκαδίας».
Θα συμμετέχει ο Ομότιμος Καθηγητής του ΕΜΠ κ. Μανώλης Κορρές.
Μετά το πέρας των εργασιών της εσπερίδας, θα προσφερθεί ποτό στο φουαγιέ του αμφιθεάτρου του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Το 1960 περίπου, ελήφθη από την τότε Διοίκηση η ατυχής απόφαση, να κατασκευαστεί ακριβώς πάνω από το μείζον μνημείο της Βυζαντινής Γέφυρας του Αλφειού, μια μεγάλων διαστάσεων «νέα γέφυρα» εξ οπλισμένου σκυροδέματος, μονότοξη, ανοίγματος 64 μέτρων και ύψους περίπου 40 μέτρων, ενώ υπήρχε η χωροταξική άνεση να κατασκευαστεί 50-100 μέτρα μακρύτερα.
Έκτοτε και επί 62 συναπτά έτη, δεν έγινε η παραμικρή εργασία συντήρησης ή προστασίας στη λεγόμενη «νέα γέφυρα», από τους εκάστοτε κατά νόμο υπεύθυνους Δημόσιους Φορείς, με αποτέλεσμα να έχει οδηγηθεί σήμερα σε ιδιαίτερα επικίνδυνη φάση, με εκτεταμένη ενανθράκωση του σκυροδέματος και με έντονη διάβρωση του κύριου σιδηρού οπλισμού της. Πρόκειται στην κυριολεξία για δυνητική απειλή για τους χρήστες της γέφυρας και για απόλυτη απειλή/ομηρία του υποκείμενου Βυζαντινού Μνημείου.
Η απειλή αυτή αποτελεί σημαντικό ανασταλτικό παράγοντα για την υλοποίηση του μεγάλου έργου της αναστήλωσης της υποκείμενης Βυζαντινής γέφυρας, με πρόβλεψη πλήρους ανακατασκευ- ής και του ανατιναγμένου κατά τον εμφύλιο τμήματός της, από το Υπουργείο Πολιτισμού, για το οποίο έργο έχουν ολοκληρωθεί όλες οι αναγκαίες μελέτες και έχουν εγκριθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.
Αντικειμενικός σκοπός της εσπερίδας είναι η απάντηση στο ερώτημα:
«Ποια είναι η πλέον ενδεδειγμένη λύση για τη «νέα γέφυρα», μεταξύ των διαφόρων εναλλακτικών, για την οριστική αντιμετώπιση του ιδιαίτερα σύνθετου προβλήματος;»

Σχετικές δημοσιεύσεις