«Επιτακτική ανάγκη η κατάρτιση γενναίου προγράμματος επιδότησης για τα μικρά ξενοδοχεία…»

Λόγο για διαχρονική απουσία στήριξης των ξενοδοχείων έως 3 αστέρων, που σε αριθμό δυναμικότητας ξεπερνάνε τα 200.000 δωμάτια στην Ελλάδα, έκανε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γιάννης Χατζής, στο 1ο Περιφερειακό Συνέδριο της ΠΟΞ στο Καρπενήσι, με θέμα: «Συνδιαμορφώνοντας το Τουριστικό Προϊόν της Ηπειρωτικής Ελλάδας». Μάλιστα, για την αντιστροφή της παραπάνω εικόνας ζήτησε να έχουν πρόσβαση στα χρηματοδοτικά εργαλεία για την αναβάθμιση της ποιότητάς τους, ώστε να εκσυγχρονίζουν τις εγκαταστάσεις τους τόσο ενεργειακά όσο και σε επίπεδο υποδομών. Ωστόσο, μετά από επανειλημμένες παρεμβάσεις της ΠΟΞ, πρόσφατα υπήρξε η προδημοσίευση του προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης, «Εξοικονομώ», που ―όπως είπε ο κ. Χατζής― κινείται στη σωστή κατεύθυνση.


Απευθυνόμενος στους επιχειρηματίες του κλάδου, ο κ. Χατζής υπογράμμισε ότι η ΠΟΞ σε συνεργασία με την DELOITTE ετοιμάζει μια σειρά από δωρεάν εργαστήρια Consulting που θα βοηθήσουν στην προετοιμασία τα μέλη που επιθυμούν να αναβαθμίσουν τις εγκαταστάσεις τους. Επίσης, μέσα από μια στρατηγική συμφωνία που ολοκληρώνει η ΠΟΞ με την Εθνική Τράπεζα, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΠΟΞ, γίνεται προσπάθεια για να δημιουργηθεί ένα ειδικό προϊόν χρηματοδότησης κεφαλαιακών δαπανών μικρών ξενοδοχειακών καταλυμάτων, έτσι ώστε οι επιχειρηματίες να μπορούν να αντλήσουν ρευστότητα και από το τραπεζικό σύστημα. «Οι δύο αυτές δράσεις σε συνδυασμό με τη συνδικαλιστική πίεση που ασκούμε ευελπιστούμε να πλαισιωθούν από ένα γενναίο πρόγραμμα επιδότησης για τα μικρά ξενοδοχεία από το υπουργείο Ανάπτυξης» τόνισε στην παρέμβασή του ο κ. Χατζής.


Σε ό,τι αφορά τα προβλήματα που η ΠΟΞ ζητά άμεσες λύσεις, αυτά αφορούν τη βραχυχρόνια μίσθωση, το τέλος ανθεκτικότητας αλλά και τον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ στη διαμονή. Σχετικά με τη βραχυχρόνια μίσθωση, ο πρόεδρος της ΠΟΞ ανέφερε ότι «έχουμε φτάσει στο σημείο να έχουμε 1.000.000 κλίνες! σε τέτοια καταλύματα, τα οποία λειτουργούν χωρίς ένα στοιχειώδες νομοθετικό πλαίσιο, χωρίς στοιχειώδεις προδιαγραφές υγιεινής και ασφαλείας».

Σχετικές δημοσιεύσεις