Επίδειξη δύναμης από το Ιράν – Έπληξε στόχους στο Ιράκ, τη Συρία και το Πακιστάν

  • Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΚΟΥΛΙΩΝΗ

Μέσα σε ένα 24ωρο το Ιράν έκανε επίδειξη των στρατιωτικών του δυνατοτήτων, πλήττοντας στόχους στη Συρία, το Ιράκ και το Πακιστάν. Δεν χωρά αμφιβολία ότι πρόκειται για έμμεση απάντηση στους βομβαρδισμούς των ΗΠΑ και της Βρετανίας εναντίον των φιλοϊρανών Χούθι στην Υεμένη, θέλοντας να καταστήσει σαφές στον δυτικό κόσμο ότι το Ιράν μπορεί να πλήξει στόχους πολύ πέρα από το εγγύς εξωτερικό του.

Το βράδυ της Δευτέρας οι Φρουροί της Επανάστασης προχώρησαν στην εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων εναντίον της Συρίας, σε περιοχές που υπάρχουν βάσεις του ISIS. Ενώ την επόμενη ημέρα, το Ιράν έπληξε το Ιρακινό Κουρδιστάν και στόχους στο Πακιστάν.

Σύμφωνα με το Ιράν οι επιθέσεις στις βάσεις του Ισλαμικού Κράτους στον Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας, έγιναν ως αντίποινα για τη διπλή βομβιστική επίθεση του ISIS στο Ιράν στις 3 Ιανουαρίου, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 100 άνθρωποι. Αυτό που κάνει εντύπωση, είναι η λεπτομερής αναφορά των Φρουρών της Επανάστασης ότι χρησιμοποιήθηκε βαλλιστικός πύραυλος, ο οποίος εκτοξεύθηκε από απόσταση 1.500 χιλιομέτρων.

Την επόμενη ημέρα, το Ιράν έπληξε στόχους στο Ερμπίλ πρωτεύουσα του Ιρακινού Κουρδιστάν. Σύμφωνα με τα ιρανικά ΜΜΕ, καταστράφηκαν από την επίθεση εγκαταστάσεις της ισραηλινής Μοσάντ στην περιοχή. Ήδη από το 2011 το Ισραήλ ήρθε σε συμφωνία με τους Κούρδους και εγκατέστησε βάση drone στο Ερμπίλ, με σκοπό την “εποπτεία” της ευρύτερης περιοχής, δηλαδή του Ιράν. Η επίθεση είναι επίσης μια υπενθύμιση στις αμερικανικές δυνάμεις που επίσης σταθμεύουν στο Ερμπίλ, ότι εύκολα μπορούν να γίνουν στόχος των ιρανικών πυραύλων. Ταυτόχρονα, την ίδια ημέρα, το Ιράν επιτέθηκε στο Πακιστάν καταστρέφοντας βάσεις της παραστρατιωτικής σουνιτικής οργάνωσης Τζάις αλ Αντ. Η συγκεκριμένη οργάνωση υποστηρίζει την ανεξαρτησία των Βαλούχων, μιας εθνοτικής ομάδας στο νοτιοανατολικό Ιράν.

 Φαίνεται, πλέον, ότι το Ιράν δηλώνει με ιδιαίτερη ένταση την παρουσία του στην Μέση Ανατολή. Δείχνει ότι είναι διατεθιμένο να υπερασπιστεί τα εθνικά του συμφέροντα και “διαφημίζει” την άνεση με την οποία μπορεί να πλήξει πληθώρα στόχων σε διαφορετικές χώρες. Και όχι μόνον να πλήξει αλλά να προχωρήσει σε πλήγματα ακριβείας, καταδεικνύοντας την τεχνολογική αναβάθμιση των οπλικών συστημάτων που διαθέτει το Ιράν και δη των βαλλιστικών πυραύλων.

Ανησυχητικό, επίσης, είναι ότι αυτή την τεχνογνωσία η Τεχεράνη έχει φροντίσει να τη δώσει στη Χεζμπολάχ του Λιβάνου και στους Χούθι της Υεμένης, οργανώσεις αμφότερες σιιτικές, ενώ και η σουνιτική Χαμάς χρησιμοποιεί ρουκέτες που κατασκευάστηκαν με ιρανική καθοδήγηση. Κοινώς, το Ιράν προμηθεύει με ρουκέτες και πυραύλους τις μεγαλύτερες τρομοκρατικές οργανώσεις στη Μέση Ανατολή, απειλώντας την ασφάλεια των χωρών, τόσο της Ερυθράς Θάλασσας, όσο και της Μεσογείου.

Συνοψίζοντας, η επίδειξη δύναμης από το Ιράν αποτελεί ένα σαφές μήνυμα προς τον δυτικό κόσμο και τις γειτονικές χώρες. Με τις επιθέσεις του μέσα σε μόλις 24 ώρες σε τρεις χώρες, το Ιράν δείχνει ότι είναι αποφασισμένο να προστατεύσει τα εθνικά του συμφέροντα. Οι εξαιρετικές επιδόσεις των βαλλιστικών του πυραύλων, καθώς και η μεταφορά τεχνογνωσίας σε άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις, αποτελεί πηγή ανησυχίας για την περιοχή. Η αδυναμία των ΗΠΑ να συνετίσουν το Ισραήλ για να σταματήσει η αιματοχυσία στη Γάζα, οδήγησε σε γεωπολιτικές εξελίξεις που έχουν φέρει στο χείλος του γκρεμού τη Μέση Ανατολή. Η παγκόσμια ασφάλεια διακυβεύεται και ουδείς είναι σε θέση να εγγυηθεί την ειρήνευση στην περιοχή.

Σχετικές δημοσιεύσεις