Εορτασμός της 202ης Επετείου της Άλωσης της Τριπολιτσάς

202 χρόνια συμπληρώθηκαν από την Άλωση της Τριπολιτσάς, αυτού του σπουδαίου ιστορικού γεγονότος που θέριεψε ακόμα περισσότερο τη φλόγα της ελευθερίας στην καρδιά των επαναστατημένων Ελλήνων και κατέστησε ολοφάνερο το στρατηγικό μυαλό που κατείχε ο Γέρος του Μοριά, Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.


Εγκαίνια έκθεσης στο Πολεμικό Μουσείο Τρίπολης
Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 202ης επετείου άρχισαν την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023, με τα εγκαίνια της έκθεσης «Όπλα των Ελλήνων κατά τους Αρχαίους Χρόνους και την Ελληνική Επανάσταση 1821» στο Πολεμικό Μουσείο Τρίπολης.


Στο πλαίσιο της έκθεσης, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά συλλεκτικά γνήσια αγχέμαχα και εκηβόλα όπλα των 18ου και 19ου αιώνα, που χρησιμοποίησαν οι αγωνιστές της Επανάστασης του 1821, καθώς και παρουσίαση της ένδυσης–υπόδησης και της πολεμικής εξάρτησής τους. Ακόμη, φιλοτεχνημένα από τον Βασίλη Κωνσταντόπουλο σε μέταλλο παρουσιάζονταν τα βασικά είδη των αγχέμαχων επιθετικών και αμυντικών ατομικών όπλων των αρχαίων Ελλήνων. Παράλληλα, οι «Ήρωες του 1821» ζωντάνευαν μέσα από τις δημιουργίες τεχνικής κολλάζ της Μαρίας Μπιζάνη.


Εκδηλώσεις στο Λιμποβίσι

Εορτασμοί δεν μπορούσαν βεβαίως να μην λάβουν χώρα και στο χωριό Λιμποβίσι, στο οποίο βρίσκεται το σπίτι του αρχιστράτηγου της Επανάστασης, Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Το πρωί πραγματοποιήθηκε αρχιερατική δοξολογία και επιμνημόσυνη δέηση, ενώ ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, που δεσπόζει στην πλατεία, αλλά και παρουσίαση δημοτικών χορών από τα χορευτικά συγκροτήματα του δήμου.


Μουσικοχορευτική Παράσταση από τα χορευτικά συγκροτήματα του δήμου
Το βράδυ της ίδιας ημέρας στην πλατεία Άρεως πραγματοποιήθηκε ομιλία για την αποτύπωση της Άλωσης της Τριπολιτσάς στα ηρωικά τραγούδια της δημοτικής μας παράδοσης από τον Δρ Ιωάννη Πλεμμένο, ερευνητή Κέντρου Ερεύνης Ελληνικής Λαογραφίας Ακαδημίας Αθηνών. Μετά το πέρας της ομιλίας, χορευτές και χορεύτριες από όλα τα χορευτικά συγκροτήματα του Δήμου Τρίπολης χόρεψαν με την ψυχή τους υπό τους ήχους της παραδοσιακής καταξιωμένης ορχήστρας.


Η κορύφωση των εορταστικών εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου, με τέλεση αρχιερατικής δοξολογίας χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. Αλέξανδρο, την εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπιο Παυλόπουλο με θέμα: «Η ιστορική σημασία της Άλωσης της Τριπολιτσάς για την ευόδωση της Εθνεγερσίας του 1821, αλλά και την καθιερωμένη κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Αρχιερέων και Προκρίτων».


Λαμπρή ήταν η παρέλαση που ακολουθήσε με τους μαθητές και τις μαθήτριες των σχολείων της πόλης αλλά και των γύρω περιοχών, φιλαρμονικών, αντιπροσωπειών ιστορικών πόλεων, χορευτικών συνόλων, συλλόγων, Προσκόπων, Οδηγών, τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας να δίνουν το «παρών», φορώντας μοναδικές παραδοσιακές φορεσιές και κουβαλώντας πολύτιμα κειμήλια.


Ανάμεσά τους, ξεχώρισε το λάβαρο της Επανάστασης από την Ιερά Μονή της Αγίας Λάβρας, σύμβολο της θυσίας για την ελευθερία.


Μετά το πέρας της παρέλασης, ακολούθησε χορός στην πλατεία Άρεως υπό το άγρυπνο μάτι του Γέρου του Μοριά και το ανέμισμα της Ελληνικής Επανάστασης εμβαδού 300 τ.μ., η οποία δέσποζε στον γαλανό ουρανό, με τη βοήθεια γερανού.

Χορευτικός Όμιλος Τρίπολης


Τα χορευτικά συγκροτήματα του δήμου μας αλλά και των άλλων περιοχών χόρεψαν με κέφι, τιμώντας με αυτό τον τρόπο τους ήρωες της Επανάστασης που θυσιάστηκαν για την ελευθερία μας.

«Ελληνική Παράδοση Άργους»


Αγγελική Γεωργοπούλου

Σχετικές δημοσιεύσεις