Ως μια προσπάθεια ώσμωσης (προφανώς επιθυμητής) με τις τοπικές κοινωνίες, όπου βρίσκονται στρατιωτικές μονάδες, αντιλαμβανόμαστε τις εκδηλώσεις ιστορικού, πολιτιστικού ή και ενημερωτικού χαρακτήρα που εγκαινιάζει αρκετό καιρό τώρα η ηγεσία τής, υπό τον Στρατηγό Απόστολο Τσουλουβή, IV Μεραρχίας Πεζικού, εξαιρετικά ενδιαφέρουσες, ξεχωριστά χρήσιμες και ιδιαίτερα εξωστρεφείς σε μια περίοδο, μάλιστα, που τα σύννεφα του πολέμου κινούνται πλησίον των ανατολικών χωρικών μας υδάτων!
Στο πλαίσιο αυτό εκτιμούμε πως εντάσσεται και η συνοπτική παρουσίαση πληροφοριακών στοιχείων που αφορούν στην ιστορία, την αποστολή και τις δραστηριότητες της IV Μεραρχίας, που περιελάμβανε η ενημέρωση την οποία έκανε χθες ο Διοικητής της IV Μεραρχίας σε μια περιοριορισμένη ομάδα προσκεκλημένων, στην αίουσα εκδηλώσεων της Λέσχης Αξιωματικών Φρουράς Τρίπολης (Καλαβρύτων 1), ήτοι: ενώπιον του αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας, Κώστα Μανδρώνη, του αντιδημάρχου Τρίπολης, Γιώργου Λαγού, ανώτερων αξιωματικών της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, ανώτατων αξιωματικών του Στρατού και βεβαίως εκπροσώπων του τοπικού Τύπου.
«Θεωρώ σκόπιμο να γνωρίζουμε λίγο πολύ το ρόλο του καθενός, γιατί όπως είπα και νωρίτερα, είμαστε λίγοι και πολύτιμοι και χρήσιμοι κι επιβάλλεται, λοιπόν, να είμαστε καλά και για την Υπηρεσία που υπηρετούμε, αλλά και μεταξύ μας. Να υπάρχει, δηλαδή, διάθεση συνεργασίας, η οποία μέχρι τώρα είναι άριστη» τόνισε ο Στρατηγός της IV Μεραρχίας Πεζικού.
Σε μια ενημέρωση διάρκειας δεκαπέντε λεπτών περίπου, συμπυκνωμένα και εναργέστατα, ο Μέραρχος κατάφερε να περιλάβει όλα τα άξια προβολής αντικείμενα του στρατιωτικού σχήματος του οποίου ηγείται, ξεκινώντας με τα ιστορικά στοιχεία.
• Το θρυλικό σύμβολο της Μεραρχίας, το οποίο χορηγούσε η ηγεσία της Φιλικής Εταιρείας στα μέλης της και αποτελούσε κρυπτογραφημένη βεβαίωση για την ιδιότητά τους αυτή. Τα αναγραφόμενα στα λάβαρα γράμματα αντιστοιχούν στο σύνθημα του 1821: Ή ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ. Αναγράφεται στην κορυφή του εμβλήματος της IV Μεραρχίας Πεζικού.
• Η ιστορία της IV Μεραρχίας Πεζικού ξεκινά πριν από 112 χρόνια (τον Ιανουάριο 1912), όπου συγκροτήθηκε με έδρα το Ναύπλιο, αποτελούμενη από το 8ο, 9ο, 11ο Συντάγματα Πεζικού και το 4ο Σύνταγμα Πεδινού Πυροβολικού.
Για την προσφορά της σε όλους τους πολέμους από τον πρώτο βαλκανικό πόλεμο, που πήρε και το προσωνύμιο της «Πτερωτής Μεραρχίας», μέχρι και τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο οι πολεμικές σημαίες όλων των ταγμάτων της έχουν τιμηθεί με τον Ταξιάρχη Αριστείου Ανδρείας και με τον Πολεμικό Σταυρό Α΄Τάξης.
• Η περιοχή ευθύνης της Μεραρχίας περιλαμβάνει γεωγραφικά την Πελοπόννησο, το νομό Αιτωλοακαρνανίας, τα νησιά Ιονίου πλην Κέρκυρας, Πόρο, Ύδρα, Σπέτσες, Κήθυρα, Αντικήθυρα. Έκταση ίση, περίπου, με το ένα τέταρτο της Επικράτειας, όπου λειτουργούν και δραστηριοποιούνται τέσσερις περιφερειάρχες, 18 μητροπολίτες, 44 δήμαρχοι, περισσότεροι από 40 βουλευτές και ο Στρατηγός Διοικητής της IV Μεραρχίας, με έδρα την Τρίπολη.
• Η Ορεογραφία της περιοχής,
• Η κοινωνική παρουσία και δράση της Μεραρχίας εν καιρώ Ειρήνης, και κυρίως
• Οι Υποδομές (λιμάνια, αεροδρόμια, γέφυρες, μονάδες παραγωγής ενέργειας κ.λπ.) τις οποίες ενδεχομένως κληθεί να υπερασπίσει σε μια εμπόλεμη κατάσταση.
Το στρατηγείο της IV Μεραρχίας Πεζικού βρίσκεται στις δυτικές παρυφές της Τρίπολης στο Στρατόπεδο Πλαπούτα και ο Διοικητής της Στρατηγός Απόστολος Τσουλουβής, πραγματικός Μέραρχος, προσιτός για ενημέρωση σε κάθε πολίτη.