Εμφύλιος…, χωρίς όρους και όρια…, στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Σ’ έναν ιδιότυπο «εμφύλιο» ―ευτυχώς χωρίς τον τραυματισμό των συναισθημάτων, γιατί αυτά απ’ όσο φάνηκε, ουδέποτε υπήρξαν― εξελίχθηκαν οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το διήμερο του Σαββατοκύριακου που μας πέρασε (11 – 12 Νοεμβρίου), στην Αθήνα.

Οι πολιτικές φράξιες δεν κατάφεραν να τα βρουν από τις πρώτες ώρες του Σαββάτου, ενώ με την εισήγηση του νεοεκλεγέντος προέδρου, Στέφανου Κασσελάκη, το προαναγγελθέν «μοιραίο» επήλθε.


Η υπό τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, «Ομπρέλα» αποχώρησε από το Συνέδριο, το ίδιο έπραξε και η πολιτική φράξια της Έφης Αχτσιόγλου, αλλά και του Διονύση Τεμπονέρα, τόσο για την επιμονή του προέδρου να κάνει πράξη την προσφυγή του σε Δημοψήφισμα, προκειμένου για τις διαγραφές (Σκουρλέτη, Φίλη, Βίτσα και Τζουμάκα), σε περίπτωση που η Επιτροπή Δεοντολογίας ή εντέλει η ίδια η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος δεν επιληφθεί, όσο και για τις εκφράσεις που ο ίδιος ξεστόμισε την προηγουμένη της σύγκλησης της Κ.Ε., όπως λ.χ. «άρρωστο κόμμα, άρρωστη αξιωματική αντιπολίτευση» ή και κατά την έναρξη της διαδικαδίας, την επομένη, για «κομματίλα», «καμαρίλα», «κόμμα πουμαρό» και άλλα πρωτάκουστα στο ιερόν άβατον του κόμματος!


Τη δεύτερη μέρα του Συνεδρίου επικράτησαν οι νουνεχείς, οι οποίοι φρόντισαν τα πράγματα να μπουν σε μία …ράγα.


Οι κ.κ. Θανάσης Θεοχαρόπουλος και Γιάννης Ραγκούσης επέμειναν πως «δημοψηφίσματα για θέματα πειθαρχικών κυρώσεων δεν μπορούν να πραγματοποιούνται. Είναι αποκλειστικά θέμα της Επιτροπής Δεοντολογίας», καλώντας εμμέσως πλην σαφώς τον πρόεδρο να μην επιμείνει στη θέση του.


«Η χθεσινή ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη δεν ήταν ομιλία πρόεδρου μεγάλου και συμπεριληπτικού ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ήταν ομιλία μεροληπτική και μονομερής γι’ αυτό και ανακριβής, που οδηγεί σε μια διαστρέβλωση του παρελθόντος μας, αλλά και του παρόντος μας» είπε την Κυριακή ο Γιάννης Ραγκούσης.


Τους λόγους για τους οποίους αποχώρησαν το Σάββατο από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αναφέρουν σε κοινή τους ανακοίνωση τα μέλη της, Διονύσης Τεμπονέρας, Φώτης Λαμπρινίδης, Χάρης Τσιόκας, Χρήστος Λαμπρίδης, καθώς «η εισαγωγική ομιλία του προέδρου του κόμματος συντρόφου Στέφανου Κασσελάκη ήταν αντιφατική και αποπροσανατολιστική από την αναγκαιότητα του κόμματος να εκφράσει τις λαϊκές ανάγκες και οδηγούσε νομοτελειακά σε εσωστρέφεια», παράλληλα διαβεβαίωναν ότι παραμένουν μέλη του κόμματος.


Αποχώρησε ο Στέφανος Τζουμάκας
Την αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ανακοίνωσε ο Στέφανος Τζουμάκας, καταθέτοντας δια ζώσης πολυσέλιδη δήλωση αποχώρησής του στην Κεντρική Επιτροπή. Ο Στέφανος Τζουμάκας συγκαταλέγεται ανάμεσα στα τέσσερα στελέχη που έχουν παραπεμφθεί στην Επιτροπή Δεοντολογίας προς διαγραφή.


Δυο τροπολογίες-προσθήκες για το σχέδιο πολιτικής απόφασης έσπευσαν να καταθέσουν στην ΚΕ τα μέλη της ΠΓ, Όλγα Γεροβασίλη, Κώστας Ζαχαριάδης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Γιάννης Ραγκούσης, Αλέκος Φλαμπουράρης (οι οποίοι συγκαταλέγονται στο στρατόπεδο των «προεδρικών»), προκειμένου να προλάβουν τα χειρότερα…


Συγκεκριμένα ζήτησαν να αναφέρονται στο κείμενο της πολιτικής απόφασης οι εξής θέσεις:


«1. Ταυτόχρονα, δεν μπορεί να γίνονται αποδεκτές εμπρηστικές δημόσιες δηλώσεις από θεσμικούς εκπροσώπους του κόμματος, που αντί να ρίχνουν τους τόνους και να προωθούν την ενότητα, αναπαράγουν και εντείνουν την εσωστρέφεια που πλήττουν την εικόνα του κόμματος.


2. Δημοψηφίσματα για θέματα πειθαρχικών κυρώσεων, για τα οποία υπάρχουν ρητές προβλέψεις και όργανα στο καταστατικό, δεν μπορούν να πραγματοποιούνται».
Με την έγκριση του σχεδίου πολιτικής απόφασης ολοκληρώθηκαν την Κυριακή οι εργασίες της διήμερης Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Το σχέδιο απόφασης ψηφίστηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των παρόντων στη συνεδρίαση με δύο λευκά.


«Είναι μια καινούργια μέρα για την παράταξή μας, όπου ενωμένοι και με φρέσκιες ιδέες, φρέσκο λόγο και βαθιά κοινωνικό ανθρωπιστικό και οικολογικό πρόσημο θα πάμε μπροστά, θα ανοίξουμε το κόμμα στην κοινωνία» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, σε σύντομη παρέμβασή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105,5».


Ο κ. Κασσελάκης σημείωσε πως «τα όργανα απέδειξαν ότι δουλεύουν, ότι μπορούν να δουλέψουν όταν υπάρχει η βάση, η οποία πάντα μπορεί να δίνει μια νομιμοποίηση στον πρόεδρό της και έτσι πρέπει». «Εγώ θα τηρήσω το καταστατικό, όπως είπα, πλήρως. Θα πάμε συντεταγμένα σε ένα μεγάλο συνέδριο, το οποίο θα είναι συμπεριληπτικό σε όλη την κοινωνία» πρόσθεσε.

Σχετικές δημοσιεύσεις