Εμφύλιος στην Ευρώπη

  • Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΚΟΥΛΙΩΝΗ

Θα μπορούσε να είναι μία κακόγουστη φάρσα, αλλά το περιοδικό Politico αποκάλυψε χθες ότι το Ευρωκοινοβούλιο ετοιμάζεται να μηνύσει την Κομισιόν για την αποδέσμευση κεφαλαίων προς την Ουγγαρία.

Λίγους μήνες πριν από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, ίσως από τις πιο κρίσιμες των τελευταίων ετών, οι Βρυξέλλες είναι διχασμένες και θολώνουν το αφήγημα για την ανάγκη ομοσπονδιοποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θυμίζουμε ότι η Κομισόν προκειμένου η Ουγγαρία να άρει το βέτο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις τής Ουκρανίας με την ΕΕ, αποδέσμευσε 10,2 δισεκατομμύρια ευρώ για την Ουγγαρία από τα Ταμεία Συνοχής, στη Σύνοδο Κορυφής που έγινε τον περασμένο Δεκέμβριο.

Το πλέον αξιοσημείωτο είναι ότι στην ψηφοφορία το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) ψήφισε ομόφωνα υπέρ της παραπομπής της Κομισιόν, της οποίας ηγείται η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μέλος του ΕΛΚ. Μην ξεχνάμε ότι πριν λίγες ημέρες το ΕΛΚ επικύρωσε την εκ νέου υποψηφιότητα της κας φον ντερ Λάιεν για την προεδρία της Κομισιόν στο συνέδριο του κόμματος που έγινε στο Βουκουρέστι.

Και εδώ αρχίζουν να φουντώνουν πάλι οι φήμες ή καλύτερα οι εκτιμήσεις αρκετών πολιτικών αναλυτών, ότι η υποψηφιότητα της κας φον ντερ Λάιεν είναι ιδιαίτερα αδύναμη και δύσκολα θα καταφέρει να φθάσει μέχρι τις ευρωεκλογές.

Tης καταλογίζουν επίσης τη συμφωνία της Κομισιόν με τη Pfizer για τα εμβόλια του κορονοϊού, οι λεπτομέρεις της οποίας δεν έγιναν ποτέ γνωστές. Πρόκειται για μια παραγγελία που αφορούσε την προμήθεια 4,6 δισεκατομμυρίων εμβολίων COVID-19, αξίας 71 δισ. ευρώ και όπως γράφει το Politico, η φον ντερ Λάιεν όντας Γερμανίδα, προτίμησε τη γερμανική Pfizer. Στο ίδιο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι από το 2019 που ανέλαβε τα καθήκοντά της η γερμανίδα πολιτικός, οι εταιρείες που έχουν την έδρα τους στη Γερμανία είναι προνομιακοί συνομιλητές τής φον ντερ Λάιεν, γεγονός που όπως είναι φυσικό ωφέλησε τους ισολογισμούς τους.

Το μόνο σίγουρο, πλέον, είναι ότι η υποψηφιότητα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τίθεται υπό αίρεση, αλλά κυρίως αμφισβητείται η ικανότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δράσει ομόφωνα σε ένα περιβάλλον έντονης γεωπολιτικής αστάθειας.

Σχετικές δημοσιεύσεις