Διεκδικούμε τη ζωή που μας αξίζει – Απεργιακή συγκέντρωση στην Τρίπολη για το δυστύχημα των Τεμπών

Μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα έδωσαν το «παρών» για μια ακόμη φορά στην πλατεία Πετρινού μπροστά από το Μαλλιαροπούλειο Θέατρο, στην Τρίπολη, παρά την ψιλή βροχή που έπεφτε κατά διαστήματα χθες (Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023), διεκδικώντας το έγκλημα στα Τέμπη να μην ξεχαστεί και απαιτώντας τα αυτονόητα: Ασφαλή μέσα μαζικής μεταφοράς, ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με μόνιμο προσωπικό και θωράκιση των δημοσίων κτηρίων, κυρίως των σχολείων και των νοσοκομείων, με αντιπυρική, αντιπλημμυρική και αντισεισμική προστασία.

«Αυτά που έγιναν στα Τέμπη, στεναχωρούν κάθε μαθητή, κάθε άνθρωπο… Μιλάμε για φοιτητές, για παιδιά δεκαεφτά, δεκαεννιά χρονών, που δεν είχαν ακόμα ανοίξει τα φτερά τους… και όμως πέθαναν» σημείωσε με θλίψη αλλά και συνάμα με οργή μαθητής του 1ου ΕΠΑΛ Τρίπολης.
«Ήρθα και εγώ στην πορεία εκ μέρους του 1ου Γυμνασίου, για να εκφράσουμε την οργή μας και ότι αυτά τα γεγονότα δεν πρέπει να παραγραφούν και να μείνουν έτσι» είπε με τη σειρά του μαθητής από το 1ο Γυμνάσιο Τρίπολης, ενώ μαθητής από το 2ο Πρότυπο Γυμνάσιο Τρίπολης συμπλήρωσε χαρακτηριστικά «Εδώ στην Τρίπολη διαδηλώνουμε χωρίς βία, ειρηνικά, και εύχομαι αυτό το έγκλημα να μην ξανασυμβεί ποτέ».


Πριν από την κεντρική ομιλία της συγκέντρωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε από τον πρόεδρο της ΕΛΜΕ Αρκαδίας, Ανδρέα Γιαννόπουλο, σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου του τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Λάμπρος Γαβαλάς, ο πρόεδρος του Παναρκαδικού Συνδικάτου Εργατών Οικοδόμων, Γιάννης Φανός, ο γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στην Ενέργεια Νομών Πελοποννήσου, Χρήστος Κουλουράς, το μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας και του Σωματείου Εργαζομένων στις εμπορικές επιχειρήσεις και υπηρεσίες, τα καταστήματα και Α.Ε. νομού Αρκαδίας, Παναγιώτα Πανούση, ο εκπρόσωπος των Συνταξιουχικών Σωματείων Αρκαδίας, Παναγιώτης Καστανός και τέλος, ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Τρίπολης, οι οποίοι τόνισαν πως κανείς δεν θα ξεχάσει και μέσω οργανωμένων αγώνων θα διεκδικήσουν μια αξιοπρεπή ζωή.


Ξεκινώντας την ομιλία του, ο κ. Γιαννόπουλος χαιρέτισε όλους τους μαθητές και όλους τους απεργούς που συνεχίζουν να γεμίζουν τους δρόμους και να συμμετέχουν στις πρόσφατες κινητοποιήσεις. Στη συνέχεια, από το δημόσιο βήμα που του δόθηκε, καταδίκασε τη στάση του Διευθυντή του Μουσικού Σχολείου Τρίπολης, ο οποίος εμπόδισε μεγάλη ομάδα μαθητών να έρθουν στη διαδήλωση.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με τον διευθυντή του Μουσικού Σχολείου λάβαμε την απάντηση πως τον τιμά αυτή η καταδίκη. «Δεν μπορούν τα παιδιά να φύγουν από το σχολείο, χωρίς την άδεια των γονιών.» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.


Έπειτα, ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Αρκαδίας τόνισε το πως η κυβέρνηση αυτή αλλά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις συγκαλύπτουν την πραγματική αιτία του δυστυχήματος. Θεωρώντας τα ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας κόστος, θυσίασαν στον βωμό του κέρδους ανθρώπινες ζωές. «Τα μέτρα ασφαλείας είναι κόστος για τον εργοδότη» όπως πρόσθεσε, φέρνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα και το πρόσφατο εργατικό δυστύχημα με νεκρό 25χρονο οικοδόμο σε εργοτάξιο στη βιομηχανική περιοχή της Τρίπολης. Έκλεισε την ομιλία του, θέτοντας το ερώτημα αν έχουν γίνει έλεγχοι για θωράκιση έναντι των σεισμών σε σχολικές μονάδες του δήμου Τρίπολης όπως του ΕΠΑΛ και του ΙΕΚ.


Μετά το πέρας της ομιλίας, ακολούθησε πορεία στην πόλη, όπου οι συγκεντρωμένοι φώναξαν συνθήματα, με πιο χαρακτηριστικό: «Οι ράγες της ανάπτυξης βάφτηκαν με αίμα, ποτέ δεν θα ξεχάσουμε το έγκλημα στα τρένα».

Σχετικές δημοσιεύσεις