Αναζητάται το …«ηθικό» δίδαγμα, αναζητάται το προσωπικό παράδειγμα

  • Με αφορμή τις επικείμενες εκδρομές μαθητών στο «σκουπιδοεργοστάσιο», στην Παλαιόχουνη

Η μονάδα υποδοχής συμμείκτων υπολειμμάτων στην Παλαιόχουνη Αρκαδίας γίνεται πεδίο εκπαίδευσης, σύμφωνα με την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Προφανώς, για παράδειγμα προς αποφυγήν! Και μόνο έτσι μπορεί να είναι.

Διότι τα εισερχόμενα υλικά θα έπρεπε να είναι το αποτέλεσμα κάποιας προηγούμενης διαχείρισης των διαφόρων προδιαλεγμένων αστικών αποβλήτων, που προς το παρόν είναι Ανύπαρκτη! Ξεπεράστηκαν, δηλαδή, στάδια διαλογής στην πηγή της παραγωγής τους στο σπίτι, στην εργασία ή στην επιχείρηση, με στόχο την ανάκτηση καθαρών υλικών, με έμφαση στο χαρτί, στα πλαστικά, στα γυάλινα, αλλά και μεταλλικά απόβλητα, χωρίς βέβαια να παραβλέπουμε τον «βασιλιά» των αστικών μας αποβλήτων, τα βιοαπόβλητα (αποφάγια, λαχανικά, φρούτα κ.λπ.). Για να επιστρέψουν τα μεν στερεά υλικά στη βιομηχανία, ως νέα ανακυκλώσιμα, και τα βιοαπόβλητα, ως χρησιμότατο λίπασμα (κόμποστ), στη μητέρα γη!


Μια τέτοια επίσκεψη μαθητών στο εργοστάσιο της Παλαιόχουνης, μόνο ένα στόχο μπορεί τελικά να έχει: τι πρέπει να κάνουμε για να μην καταλήξουν τα υλικά αυτά, ως σύμμεικτα, δύσοσμα απόβλητα! Ένα μάθημα και μια εκπαιδευτική εκδρομή για τον «εφιάλτη» των χρήσιμων υλικών και μιας κυκλικής οικονομίας που, εδώ και πολλά χρόνια, παραμένει σοβαρό ζητούμενο στη χώρα μας.


Από σύμμεικτα απόβλητα πουθενά, σε παγκόσμιο επίπεδο, δεν ανακτήθηκαν περισσότερο από 10-12% χρήσιμα υλικά. Και όμως, προχθές, ―κατά τα εγκαίνια του «σκουπιδοεργοστασίου» στην Παλαιόχου- νη― ακούσαμε αριθμούς που θα ζήλευαν και οι πιο ανεπτυγμένες χώρες στον πλανήτη! Αυτοί όλοι, μάλλον, δεν ξέρουν, δεν έμαθαν, δεν εκπαιδεύτηκαν τόσα χρόνια. Είναι δε τόσο «ολοκληρωμένη» η διαχείριση στην Παλαιόχουνη, που δεν δέχεται καν τα ογκώδη αστικά απόβλητα! Αυτά, μάλλον, πρέπει να μείνουν στα ρέματα και στις γωνίες κάποιων πολυκατοικιών για να δείχνουν πόσο «ολοκληρωμένος» είναι ο σχεδιασμός. Μαγικά μηχανήματα δεν θα υπάρξουν για να διαχωρίσουν τα σύμμεικτα απόβλητα και αυτό θα είναι σίγουρα ένα αξέχαστο μάθημα για όλους τους μαθητές – αυριανούς ενεργούς πολίτες και οικογενειάρχες, που θα επισκεφθούν την Παλαιόχουνη!


Μετά από την επίσκεψη αυτή, καλό θα ήταν οι μαθητές να επισκεφθούν και μονάδες Κέντρων Διαλογής – Ανακυκλώσιμων Υλικών, ώστε να κάνουν τις συγκρί- σεις και να κατανοήσουν τι είναι αειφόρο μέλλον και τι αγάπη και προστασία για το περιβάλλον στο οποίο ζούμε και δραστηριοποιούμαστε.


Το διαγώνισμα μόλις άρχισε! Τι κοστίζει η μία και τι κοστίζει η άλλη διαδικασία, κυρίως στην ποιότητα ζωής, αλλά και στον οικογενειακό προϋπολογισμό; Αυτό είναι το ζητούμενο!

«Π.Μ.»

Aκολουθεί η ανακοίνωση της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την ξενάγηση μαθητών γυμνασίων στην μονάδα ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων, στην Παλαιόχουνη:

«Μαθητές και μαθήτριες από γυμνάσια της Περιφέρειας Πελοποννήσου θα έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στη μονάδα ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων, στην Παλαιόχουνη της Αρκαδίας, στο πλαίσιο επισκέψεων που διοργανώνει η Περιφέρεια.
Στόχος των επισκέψεων και των ξεναγήσεων ―από την ερχόμενη Δευτέρα 13 ώς και τη μεθεπόμενη Τρίτη 21 Νοεμβρίου― είναι οι μαθητές και οι μαθήτριες γυμνασίων από τις 5 Περιφερειακές Ενότητες να δουν από κοντά και να ενημερωθούν, από στελέχη της πιο πάνω μονάδας, πώς αυτή λειτουργεί και πώς γίνεται η διαχείριση των σκουπιδιών.
Συγκεκριμένα, τη μονάδα στην Παλαιόχουνη θα επισκεφθούν μαθητές και μαθήτριες από τρία γυμνάσια της Μεσσηνίας, δύο της Αργολίδας κι από ένα της Αρκαδίας, της Κορινθίας και της Λακωνίας.»

Σχετικές δημοσιεύσεις