Η επιλογή της τοποθεσίας Άγιος Βλάσης & η εναπόθεση των απορριμμάτων εκεί χωρίς καμία διαχείριση, από το Μάρτιο 2015 έως & σήμερα, αποτελεί ένα μαύρο κεφάλαιο, μία από τις μεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές στην ιστορία της πόλης μας. Εμείς με τις πενιχρές δυνάμεις μας, από την πρώτη στιγμή κινητοποιηθήκαμε, προσφύγαμε δικαστικά & δικαιωθήκαμε αφού απαγορεύτηκε η εναπόθεση των απορριμμάτων πλην χορηγήθηκε κάποιο διάστημα στο Δήμο προκειμένου να εξεύρει λύση. Προβλέφθηκε η υποχρέωση να τηρηθούν ορισμένοι στοιχειώδεις όροι όπως η αντιπυρική ζώνη, η στεγανοποίηση για να μην κατεισδύουν τα στραγγίσματα στο υπέδαφος, τον υδροφόρο ορίζοντα κτλ και άλλοι όροι, εκ των οποίων, μέχρι & σχεδόν κανένας δεν τηρείται.
Η δημοτική Αρχή από το 2015 έως σήμερα ζήτησε & έλαβε δικαστικά τέσσερις παρατάσεις μέσα στις οποίες δήθεν θα έβρισκε νόμιμη λύση & θα έκλεινε την παράνομη χωματερή. Από τότε μέχρι σήμερα, το οικολογικό έγκλημα συνεχίζεται-πολλαπλασιάζεται & οι κίνδυνοι για την υγεία όλων είναι παρόντες, παρότι τα απορρίμματα δεν βρίσκονται στην πόρτα μας, αλλά «κρυμμένα λίγο δίπλα
Το Φεβρουάριο του 2020 το Δικαστήριο διενήργησε αυτοψία παρουσία των δικηγόρων των δύο πλευρών & από ότι μας είπε ο πληρεξούσιος δικηγόρος μας κ Αλουπογιάννης, φάνηκε ότι δεν θα δοθεί άλλη παράταση & συνεπώς οδεύουμε προς το κλείσιμο της χωματερής. Έτσι, όπως πέντε έτη η Δικαιοσύνη προειδοποιούσε τη δημοτική αρχή ότι πρέπει να βρει λύση διότι η ακολουθούμενη πρακτική είναι παράνομη με ανυπολόγιστες συνέπειες, για ύστατη φορά, εμμέσως η δημοτική Αρχή είχε γνώση από το Φεβρουάριο ότι πρέπει άμεσα να βρεί νόμιμη λύση διότι από μέρα σε μέρα η Δικαιοσύνη θα κλείσει την παράνομη χωματερή & μέχρι τότε θα πρέπει ο Δήμος να έχει σχεδιάσει τι θα κάνει με τα απορρίμματα. Πράγματι, την 19-6-2020 δημοσιεύτηκε η Απόφαση που κλείνει οριστικά την παράνομη χωματερή δίνοντας άλλες 7 ημέρες περιθώριο.
Κάθε φορά στο Δικαστήριο, ενώ η δημοτική αρχή δεν είχε κάνει τίποτα για να βρεί νόμιμη λύση για τα απορρίμματα, έφερε εκβιαστικά το δίλλημα «τι θα γίνουν τα απορρίμματα, θα αναγκαστούμε να τα αφήσουμε στους δρόμους», μετακυλίοντας τις ευθύνες της σε άλλους (στη Δικαιοσύνη, στους δημότες, σε εμάς) & εκβιάζοντας τη συνέχιση της (μη ορατής στους πολλούς) οικολογικής καταστροφής της πόλης & όλων των συνακόλουθων κινδύνων (πυρκαγιάς στο δάσος κτλ). Στο «δίλλημα» αυτό, απαντά η ίδια η Δικαιοσύνη, που, όπως αποδεικνύεται (για πολλοστή φορά), δεν εκβιάζεται: Η Απόφαση αναφέρεται στη σαφή υπαιτιότητα της δημοτικής Αρχής που ζητούσε παρατάσεις, χωρίς στην ουσία να κάνει τίποτα, ώστε, σχεδόν καμία εξέλιξη δεν υπήρξε στην οδό προς νόμιμο τρόπο διαχείρισης όλο αυτό το διάστημα των πέντε ετών που η Δικαιοσύνη χορηγούσε παρατάσεις. Έτσι, η απόφαση αναφέρει ρητά ότι «εάν μέχρι σήμερα η δημοτική αρχή δεν έχει εξασφαλίσει νόμιμο τρόπο διάθεσης των απορριμμάτων, οποιαδήποτε δυσμενής συνέπεια (& αναφέρει την πιθανή σώρευση απορριμAμάτων στην πόλη) θα οφείλεται στην αδράνεια & τις διαχρονικές παραλείψεις της δημοτικής αρχής».
Πέντε έτη η δημοτική Αρχή διαβεβαιώνει τους δημότες ότι άμεσα θα βρεθεί νόμιμη λύση. Εμείς συναντηθήκαμε με το νυν Δήμαρχο την 26-6 & αφού μας διαβεβαίωσε ότι θα σεβαστεί τη δικαστική απόφαση, θα δώσει προτεραιότητα στην αποκατάσταση του χώρου & ότι χρειάζεται λίγες ακόμα ημέρες, μέχρι την 13-7 για να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός του Δήμου για τη διαχείριση, δεχθήκαμε πρόθυμα να απέχουμε από ενέργειες για την εκτέλεση της δικαστικής Απόφασης μέχρι τότε. Σε νέα συνάντηση την 13-7, διαβεβαιωθήκαμε ότι απαιτούνται μόλις λίγες ακόμα ημέρες μέχρι την 20-7 & για μία ακόμα φορά συμφωνήσαμε να απέχουμε από οποιαδήποτε ενέργεια έως τότε.
Ο σεβασμός της δικαστικής Απόφασης εναπόκειται απoκλειστικά στη δημοτική Αρχή. Δηλαδή από την 27-6-2020 ήδη απαγορεύεται η εναπόθεση απορριμμάτων στον Άγιο Βλάση, όμως μέχρι τις 20-7 η δημοτική αρχή θα εξακολουθεί να τα εναποθέτει εκεί. Η πρακτική αυτή δεν είναι παράνομη μόνο προς εμάς, είναι προς όλους τους δημότες, αφού δεν υπάρχει κανένα νόμιμο έρεισμα για να εναποτίθενται πια τα απορρίμματα εκεί. Εμείς ωστόσο δηλώσαμε στο Δήμαρχο ότι την 21-7-2020 θα επιδώσουμε τη δικαστική Απόφαση στο Δήμο & το Δήμαρχο με επιταγή προς συμμόρφωση & αν έπειτα από την ενέργεια αυτή δεν συμμορφωθεί, θα ενεργοποιήσουμε όλες τις νόμιμες διαδικασίες προκειμένου να επέλθουν οι κυρώσεις από την παραβίαση της δικαστικής Απόφασης.
Η δημοτική Αρχή καλείται να βρει λύση από το 2015, κατέστη σαφές ήδη από το Φεβρουάριο ότι πρέπει άμεσα να βρει λύση, την 19-6 με την έκδοση της δικαστικής Απόφασης της δόθηκαν άλλες 7 ημέρες να βρει λύση, την 26-6 άλλες 16 ημέρες & τώρα, την 13-7 & τώρα άλλες 7 ημέρες για να υλοποιήσει τη λύση & συνεπώς, γίνεται πια αντιληπτό ποιος έχει την ευθύνη για το τι θα γίνουν τα απορρίμματα. Και βέβαια, όπως αναφέρει η δικαστική Απόφαση, η ευθύνη βρίσκεται στις διαχρονικές παραλείψεις του Δήμου που από το 2015 είναι αρμόδιος να βρει λύση, ζητά χρόνο για να βρει λύση & μέχρι την έκδοση της απόφασης, ελάχιστα είχε πράξει για να βρεθεί λύση!
Αλλά & το ζήτημα αυτό να λυθεί άμεσα όπως διαβεβαιωνόμαστε από τη δημοτική Αρχή & όπως ελπίζουμε, η οικολογική καταστροφή θα συνεχίζεται μέχρι την απομάκρυνση των απορριμμάτων, ο κίνδυνος για πυρκαγιά που μπορεί να καταστρέψει το περιαστικό δάσος ή και την ίδια την πόλη & να διασπείρει διοξίνες παραμένει, για το νερό που πίνουμε ενώ δεν έχει γίνει στεγανοποίηση του χώρου, δεν γνωρίζουμε να έχει γίνει κανένας έλεγχος & συνεπώς η αποκατάσταση του χώρου είναι το επόμενο άμεσο βήμα που θα πρέπει να γίνει & για αυτό θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε.
Φυσικά μας λυπεί η διαχρονική αποχή του Δήμου μας από ένα όραμα και από ενέργειες, για ένα ολοκληρωμένο- επιστημονικό & οικολογικό σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων, το οποίο θα δίνει έμφαση στη μείωση του όγκου των προς διαχείριση απορριμμάτων με τη διαλογή στην πηγή από τους ίδιους τους δημότες & την προώθηση της ανακύκλωσης με ένα σχέδιο που θα ενεργοποιήσει όλους τους φορείς της πόλης, τον εμπορικό κόσμο, τους δημότες ως μονάδες κτλ προς αυτή την κατεύθυνση. Όμως, όπως ακριβώς εμείς οι ελάχιστοι αγωνιστήκαμε & πετύχαμε να σταματήσει μία από τις μεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές στην ιστορία της πόλης μας με συνέπειες που αν & όχι ορατές σήμερα, μπορεί να υποστούμε όλοι στο μέλλον, έτσι ακριβώς, εμείς οι λίγοι, ελπίζουμε ότι αν έστω συνεχίσουμε να διεκδικούμε όσα στον πολιτισμένο κόσμο είναι αυτονόητα, ίσως στο μέλλον & στη δική μας πόλη, να γίνει κάτι προς την κατεύθυνση αυτή.
Τρίπολη Ιούλιος 2020
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ