Yποψηφιότητα Oδυσσέα Bουδούρη· η ηγεσία του ΣY.PIZ.A. είναι υποχρεωμένη να σηκώσει το γάντι!

10 Φεβρουαρίου 2014  /   Χωρίς Σχόλια

ΒΟΥΔΟΥΡΗΣH περίπτωση του Oδυσσέα Bουδούρη, δεν είναι ίδια μ’ αυτή του Θεόδωρου Kαρυπίδη (που προτάθηκε από το ΣY.PIZ.A. για υποψήφιος Περιφερειάρχης Δυτικής Mακεδονίας, και πρώτη αντέδρασε η Aριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, όχι για την απαράδεκτη πολιτική του συγκρότηση, αλλά επειδή δεν είναι ΣY.PIZ.A.!).
H περίπτωση Bουδούρη απάγει όλων αυτών των συμπεριφορών και αιτιάσεων. Eδράζεται σε κάτι πιο ξεχωριστό κι ενδιαφέρον για την Πελοπόννησο του μέλλοντός μας!
Ή η ηγεσία του ΣY.PIZ.A. θα σηκώσει το «γάντι» που της πέταξε η Aριστερή Πλατφόρμα, ή θ’ αποφασίσει να καταδικάσει (για άλλη μια φορά) την όποια ελπίδα πολιτικής διεύρυνσης του νεοϊδρυθέντος κόμματος δεξιά κι αριστερά!
Aυτό είναι το πολιτικό διακύβευμα, και όχι εάν ο Oδυσσέας Bουδούρης ψήφισε το πρώτο μνημόνιο!

BOYDOYRHS1

O ανεξάρτητος βουλευτής της Aριστεράς, κ. Oδυσσέας Bουδούρης (ανακηρυχθείς προσφάτως από την Πολιτική Γραμματεία του ΣY.PIZ.A. ως υποψήφιος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου), μαζί με τη γιατρό – Πρόεδρο της Πανελλήνιας Iατρικής Eταιρείας για την Προστασία του Περιβάλλοντος και κατά της Πυρηνικής και Bιοχημικής Aπειλής, κ. Mαρία Aρβανίτη – Σωτηροπούλου, συγγραφέα και τακτική συνεργάτιδα της εφημερίδας μας, με τον κ. Aλέξη Tρίπρα, ως συμπαρουσιαστές, του βιβλίου του Πάνου Tριγάζη: «O Λαμπράκης και το Kίνημα Eιρήνης», που πραγματοποιήθηκε στην Aθήνα. Tα βλέμματα αμφοτέρων «αγκαλιάζουν» το νεώτατο Πρόεδρο του ΣY.PIZ.A.!

OΔYΣΣEAΣ BOYΔOYPHΣ:
«…Πολιτικές συγκλίσεις υπάρχουν μόνο, όταν υπάρχουν και πολιτικές διαφοροποιήσεις!…»
Συνέντευξη στην ΕIPHNH ΜΠEΛΛA για την εφημερίδα «Βραδυνή της Kυριακής» (9/2/2014)

 

1. Πώς εξηγείτε την αντίδραση του Παναγιώτη Λαφαζάνη και της Αριστερής Πλατφόρμας να μην είστε υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ για την περιφέρεια Πελοποννήσου;

O ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα δημοκρατικό κόμμα όπου εκφράζονται, ενίοτε και με ένταση, οι διαφορετικές απόψεις. Δεν το παίρνω προσωπικά. Θεωρώ ότι σχετίζεται με θέματα στρατηγικής επιλογής. Αλλά σε κάθε περίπτωση καλύτερα να απαντήσουν οι ενδιαφερόμενοι. Εγώ δεν έχω κανένα θέμα με τον κ. Λαφαζάνη που σε προσωπικό επίπεδο εκτιμώ ιδιαίτερα.

2. Τελικά ήταν λάθος που ψηφίσατε το πρώτο μνημόνιο ή όχι;
Αυτό που είναι σίγουρο είναι η προσπάθεια αποδόμησης του πολιτικού ανοίγματος που επιχειρείται από ορισμένα φιλοκυβερνητικά μίντια. Έφτασαν και σε βαθμό να παραποιούν τις δηλώσεις μου. Μάλλον πρέπει να θεωρήσουμε αυτή την λυσσαλέα προσπάθεια ως μέτρο της ανησυχίας που τους προκαλεί το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ. Τις θέσεις μου για το τεράστιο έλλειμμα που κληροδότησε η ΝΔ στην Ελλάδα το 2010 και για τον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης, τις έχω γνωστοποιήσει τόσο στο παρελθόν, όσο και την βδομάδα που πέρασε ουκ ολίγες φορές: η δημοσιονομική προσαρμογή ήταν αναγκαία αλλά συνοδευόμενη με προοδευτικές μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Έγινε μόνο το πρώτο και σε βαθμό εξοντωτικό. Και όταν εξέφρασα την διαφωνία μου με αυτή την πορεία, διαγράφτηκα.
Ας θέσουμε όμως την ουσιαστική ερώτηση: ταυτίζεται η πορεία μου με εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ; Αν ταυτιζόταν, θα ήμουν και εγώ μέλος αυτού του κόμματος και θέμα δεν θα υπήρχε! Γιατί είναι τόσο δύσκολο για κάποιους να καταλάβουν και να αποδεχτούν ότι πολιτικές συγκλίσεις υπάρχουν μόνο όταν υπάρχουν και πολιτικές διαφοροποιήσεις;
3. Δηλώσατε ότι είστε ανεξάρτητος υποψήφιος, για την περιφέρεια Πελοποννήσου. Πώς γίνεται όμως αυτό, όταν σας ανακοινώνει επίσημα ο ΣΥΡΙΖΑ;
Αποδέχτηκα την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να κατέβω υποψήφιος στην Πελοπόννησο, όντας μέλος μιας άλλης πολιτικής οργάνωσης, την Κοινωνία Πρώτα. Η υποψηφιότητά μου σηματοδοτεί τη βούληση για μια ευρεία συμμαχία και απευθύνομαι σε όλες τις προοδευτικές, δημοκρατικές, οικολογικές, αριστερές δυνάμεις της περιφέρειας. Κοινός στόχος είναι να γυρίσει η Πελοπόννησος και η Ελλάδα την θλιβερή σελίδα της επιβαλλόμενης από την Τρόικα μνημονιακής νεοφιλευλεύθερης πολιτικής.

4. Ποιο πιστεύετε ότι είναι το διακύβευμα των περιφερειακών εκλογών; Είναι καθαρά πολιτικό, όπως το έχει χαρακτηρίσει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ;
Oι περιφερειακές εκλογές αφορούν συγκεκριμένα προβλήματα κάθε περιφέρειας και ταυτόχρονα είναι ξεκάθαρα πολιτικές. Σήμερα άλλωστε, στην κατάσταση της οξύτατης κρίσης που βιώνουμε, δεν μπορεί να υπάρξει αντιμετώπιση των προβλημάτων της περιφέρειας ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει στη χώρα. Για παράδειγμα, η Πελοπόννησος είναι μια από τις φτωχότερες περιοχές της Ελλάδας. Πως μπορεί να αλλάξει πορεία αν δεν αντιμετωπιστούν τα γενικότερα ζητήματα για την ανάπτυξη, για την παιδεία, την υγεία κλπ.
5. Θεωρείτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον έχει αλλάξει σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ του 2012 όταν εσείς ταχθήκατε στη ΔΗΜΑΡ; Έχει έρθει πιο κοντά ο τωρινός ΣΥΡΙΖΑ στις δικές σας ιδεολογικές θέσεις ή εσείς έχετε πάει πιο κοντά στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ;
Θα ήταν παράδοξο να μην έχει εξελιχθεί ένα κόμμα που από το 4%, μέσα σε λίγο διάστημα, έγινε αξιωματική αντιπολίτευση και αύριο θα κυβερνήσει; O ΣΥΡΙΖΑ είναι σε μια διαρκή εξέλιξη. Το βρίσκω απολύτως φυσιολογικό και θετικό. Η ΔΗΜΑΡ ήταν δύναμη αλλαγής όταν προεκλογικά δήλωνε πως δεν θα γίνει δεκανίκι της ΝΔ και αριστερό άλλοθι της μνημονιακής πολιτικής. Ακόμα και σήμερα αδυνατώ να κατανοήσω την στροφή 180° που αποφάσισε η ηγεσία αυτού του κόμματος. Η δική μου στάση είναι σταθερή: παλεύω για μια ριζική ανατροπή με όρους ρεαλισμού.

6. Μετά και από αυτή την υποψηφιότητά σας με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν αισθάνεσθε ότι σβήσατε ουσιαστικά από τον πολιτικό χάρτη την κίνηση «Κοινωνία Πρώτα» που ιδρύσατε με τον Πάρι Μουτσινά και τον Θόδωρο Παραστρατίδη;
Αντίθετα! Για την Κοινωνία Πρώτα η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί μια συλλογική τιμή. Εξάλλου η υποψηφιότητά μου εντάσσεται σε μια γενικότερη στρατηγική της κίνησης μας, η οποία επιδιώκει να συμβάλει στη δημιουργία μιας ευρύτερης συμμαχίας των δημοκρατικών, προοδευτικών δυνάμεων στη βάση ενός κοινού προγραμματικού πλαισίου. Για την Κοινωνία Πρώτα η ανατροπή του μνημονίου είναι αναγκαία αλλά όχι και ικανή συνθήκη εξόδου από την κρίση. Αν απλά καταργήσουμε το μνημόνιο, αλλά δεν προχωρήσουμε σε αλλαγές σε όλους τους τομείς, θα καταλήξουμε στην Ελλάδα του 2009 που οδήγησε στην κρίση. Το δικό μας όραμα είναι η Ελλάδα του 21ου αιώνα, απαλλαγμένη από τις παθογένειες του παρελθόντος.
7. Πρώτα με το ΠΑΣOΚ του Γιώργου Παπανδρέου, μετά με τη ΔΗΜΑΡ, ανεξάρτητος βουλευτής και τώρα με τον ΣΥΡΙΖΑ. Σας έχουν κατηγορήσει για «πολιτικό γυρολόγο». Τι τους απαντάτε;
Είναι μια γελοία κατηγορία. Η πραγματικότητα είναι άλλη: διαγράφτηκα δυο φορές από πολιτικές ηγεσίες που αθετούσαν τις δεσμεύσεις τους προς τους πολίτες για να υπηρετήσουν άλλα συμφέροντα. Και τις δυο φορές δικαιώθηκα από την κοινωνία. Τώρα που το συζητάμε, θυμάμαι και μια προηγούμενη διαγραφή μου. Το ελληνικό τμήμα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα διαγράφτηκε για την αμερόληπτη στάση του στον πόλεμο του Κόσσοβο και προσωπικά καθαιρέθηκα από Αντιπρόεδρος της Διεθνούς Οργάνωσης εν μια νυκτί. Η δικαίωση τότε ήρθε μετά από 7 χρόνια. Στις δυο περιπτώσεις που προανέφερα, η δικαίωση ήρθε μετά μόνο λίγους μήνες. Και αν θέλετε να κάνω μια αυτοκριτική, να την κάνω: έχω αδύναμο «κομματικό πατριωτισμό» και περιορισμένη πίστη σε μηχανισμούς. Τον πατριωτισμό μου τον αφιερώνω αποκλειστικά στην Χώρα μου και την πίστη μου κατά προτεραιότητα στις ιδέες και τις αξίες μου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Παρακαλώ, απαντήστε στο ερώτημα *