Χρυσά βραβεία στα ελληνικά ελαιόλαδα

8 Ιουνίου 2016  /   Χωρίς Σχόλια

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΕΛΑΙΟΚΑΝΘΑΛΗΣ «Olympia Health & Nutrition Awards»
Κορυφαίες διακρίσεις σε ελληνικές εταιρείες και παραγωγούς από την Κέρκυρα, τη Ζάκυνθο, την Αρκαδία, την Αθήνα, τη Μεσσηνία και τη Λακωνία

ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΔΡΕΜΕΤΣΙΚΑ

Το λάδι «The Governor» του Σπύρου Δαφνή, που προέρχεται από το νησί των Φαιάκων, την Κέρκυρα, και έχει εγχάρακτη τη μορφή του Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια, σαν ένα είδος σφραγίδας πάνω στο μπουκάλι, είναι το λάδι που κέρδισε το Χρυσό Βραβείο για την υψηλότερη περιεκτικότητα σε ελαιοκανθάλη. Το βραβείο, παρέδωσε στα αδέλφια Σπύρο και Γιώργο Δαφνή, ο Αντιπρόεδρος της Διεθνούς Επιστημονικής Εταιρείας «Ελαιοκανθάλης» Προκόπης Μαγιάτης, στην τελετή απονομής των βραβείων «Olympia Health & Nutrition Awards», την περασμένη Παρασκευή (3/6/2016) το απόγευμα στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας. Οι εργασίες του Διεθνούς Συνεδρίου, «έκλεισαν» με την ανακοίνωση της απόφασης των διοργανωτών, το συνέδριο αυτό κάθε 4 χρόνια να «επιστρέφει» στην Ολυμπία. Οι εργασίες του διήμερου συνεδρίου ξεκίνησαν το πρωί της Πέμπτης (2/6/2016) και ολοκληρώθηκαν το απόγευμα της επομένης, και αφορούσαν τις ιδιότητες του ελαιολάδου σε σχέση με την υγεία και ιδιαίτερα σε σχέση με τα σπουδαία αντιοξειδωτικά συστατικά, όπως η ελαιοκανθάλη και ελαιοσίνη και οι λοιπές φαινολικές ουσίες. Στόχος του συνεδρίου ήταν να φέρει κοντά τον επιστημονικό και τον παραγωγικό κόσμο που ασχολείται με το ελαιόλαδο πλούσιο σε φαινόλες, ώστε οι παραγωγοί να ενημερωθούν για τον «θησαυρό» τον οποίο παράγουν, αλλά και οι επιστήμονες να ακούσουν ποια είναι τα προβλήματά τους. Και ο στόχος επετεύχθη, αφού οι εισηγήσεις και τα στοιχεία ερευνών, που παρουσίασαν διακεκριμένοι επιστήμονες απ’ όλο τον κόσμο, ήταν εξαιρετικά ενδιαφέροντα και χρήσιμα για τους ανθρώπους που ασχολούνται με την παραγωγή ελαιολόδου κι επενδύουν στην ποιότητα και τα συστατικά εκείνα που μπορούν να κάνουν το ελληνικό λάδι «πρωταγωνιστή» στην παγκόσμια αγορά, χάρη στις ευεργετικές – φαρμακευτικές ιδιότητές του.

ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Η «Ολύμπια» ποικιλία και οι φαρμακευτικές ιδιότητες του λαδιού
Για την ανακάλυψη της «Ολύμπιας» ποικιλίας –όπως προτάθηκε να ονομαστεί η ελιά που καλλιεργείται στις περιοχές της ορεινής Ηλείας και της Δυτικής Γορτυνίας– και τις ευεργετικές ιδιότητες του λαδιού, μίλησε την Πέμπτη το πρωί η καθηγήτρια Ελένη Μέλλιου, παρουσιάζοντας στοιχεία που αποδεικνύουν ότι είναι η ποικιλία με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ευεργετικές ουσίες, σε σχέση με τα υπόλοιπα ελαιόλαδα που παράγονται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό!
Κατά τη διάρκεια της ημέρας όμως, αναπτύχθηκαν σημαντικές επίσης ομιλίες που αφορούσαν τις φαρμακευτικές ιδιότητες του ελαιολάδου και την επίδρασή τους σε κάποιες ασθένειες, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο καρκίνος και η νόσος του αλτσχάιμερ.

Τα βραβεία
ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ1Για πρώτη φορά παγκοσμίως, στο πλαίσιο του συνεδρίου, απονεμήθηκαν τα βραβεία «Olympia Health & Nutrition Awards». Ανάμεσα στους διακριθέντες ήταν Έλληνες και Ισπανοί παραγωγοί και εταιρίες, που κέρδισαν το θερμό χειροκρότημα του κοινού και τα συγχαρητήρια όλων.
Έτσι, το Χρυσό Βραβείο στην κατηγορία «Καλύτερος Παραγωγός Ελαιολάδου με την υψηλότερη Περιεκτικότητα σε Ελαιοκανθάλη», απέσπασε ο Σπύρος Δαφνής από την Κέρκυρα, με το λάδι «The Governor».
Στην ίδια κατηγορία, το Ασημένιο Βραβείο απέσπασε η εταιρία Divinus του Παναγιώτη Κορνιλάκη με το λάδι «Gloria Olivae», ενώ το Χάλκινο Βραβείο, πήρε ο Δημήτρης Θεριανός με την εταιρεία ECOZakynthos.
Στην κατηγορία «Καλύτερος Παραγωγός Ελαιολάδου με την υψηλότερη Περιεκτικότητα σε Συναφείς Φαινόλες» Χρυσό Βραβείο απέσπασε ο Χρήστος Μαθιόπουλος της εταιρείας «The Greek Olive Estate – Drop of Life», το Ασημένιο ο Μάνος Πιρούνιας, ενώ το Χάλκινο Βραβείο πήρε ο Αντώνης Δρεμέτσικας από την Αρκαδία για το λάδι του «Asklepios» της Ολύμπιας Ποικιλίας.

ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ2Δύο βραβεία απέσπασε η Ελληνική Εταιρία «Gaea» του Άρη Κεφαλογιάννη, το Χρυσό στην κατηγορία «Καλύτερη Εταιρεία Ελαιολάδου που υποστηρίζει τη Βιοιατρική Έρευνα» και το Ασημένιο στην κατηγορία «Καλύτερη Εταιρεία Ελαιολάδου που υποστηρίζει τις Γαστρονομικές Δημιουργίες», ενώ ο Θεριανός Δημήτρης της ECOZakynthos απέσπασε και το Χρυσό Βραβείο ως η «Καλύτερη Εταιρία Πώλησης για Ελαιόλαδο/Ελαιοκανθάλη». Στην ίδια κατηγορία το Χάλκινο Βραβείο απέσπασε η ελληνική εταιρία «CHAATEAU BALTO» του Γιώργου Βαλτόπουλου.
Επίσης, στην κατηγορία «Καλύτερο Ελαιοτριβείο που ενδιαφέρεται για ελαιόλαδο με ισχυρισμό υγείας» το Ασημένιο Βραβείο πήρε η εταιρία «Agricultural Cooperative of Palaiopanagia» και το Χάλκινο η επίσης ελληνική εταιρία «Kasell SA».
Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί, ότι ο Ηλείος επιχειρηματίας Κώστας Παπαδόπουλος (σ.σ Ελαιοτριβείο στην Βαρβάσαινα του Δήμου Πύργου) έλαβε Τιμητικό Δίπλωμα στην κατηγορία «Ελαιόλαδα που ξεπερνούν το όριο του Ευρωπαϊκού Ισχυρισμού Υγείας».

Ένα μεγάλο ευχαριστώ
Οι διοργανωτές, κλείνοντας τις εργασίες του Διεθνούς Συνεδρίου, συνεχάρησαν όλους τους βραβευμένους, ευχαρίστησαν τους συνέδρους και ομιλητές καθώς επίσης την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τη Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία, το Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, το Επιμελητήριο Ηλείας και όλους τους χορηγούς που υποστήριξαν την προσπάθεια αυτή.
Τέλος, και παρά το σημαντικό ενδιαφέρον του συνεδρίου, τη γειτονική Γορτυνία αντιπροσώπευσαν μόνο δύο άνθρωποι: ο Κωνσταντίνος Αλβενιώτης, ιδιοκτήτης του υπερσύγχρονου ελαιοτριβείου στο Αγιονέρι Γορτυνίας και ο ελαιοπαραγωγός Αντώνης Δρεμέτσικας (Ράχες), ο οποίος και βραβεύτηκε.

Λεζάντες φωτογραφιών:

1. Στην κατηγορία «Καλύτερος Παραγωγός Ελαιολάδου με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε Συναφείς Φαινόλες» βραβεύτηκαν οι Χρήστος Μαθιόπουλος, Μάνος Πιρούνιας και Αντώνης Δρεμέτσικας, ο οποίος παραλαμβάνει το βραβείο από τον αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας, Ευάγγελο Γιαννακούρα.
2. Από τις εργασίες του Συνεδρίου.
3. Οι Σπύρος και Γιώργος Δαφνής (δεξιά) παραλαμβάνουν το Χρυσό Βραβείο στην κατηγορία «Καλύτερος Παραγωγός Ελαιολάδου με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε ελαιοκανθάλη, για το λάδι «The Governor». 
4. Το Ασημένιο Βραβείο απέσπασε η εταιρία Divinus του Παναγιώτη Κορνιλάκη και το Χάλκινο Βραβείο η ECOZakynthos του Δημήτρη Θεριανού. 
 

Νάνσυ Σπυροπούλου (n_spyropoulou@yahoo.gr)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Παρακαλώ, απαντήστε στο ερώτημα *