Βιοφιλική σχεδίαση γραφείου: Πώς να δημιουργήσετε έναν άνετο και παραγωγικό χώρο εργασίας

Η βιοφιλική σχεδίαση είναι η προσπάθεια ενσωμάτωσης στοιχείων της φύσης, στην εσωτερική και εξωτερική αρχιτεκτονική και διακόσμηση ενός χώρου. Η ιδέα αυτή δεν είναι κάτι καινούριο στην αρχιτεκτονική. Γεννήθηκε πριν αρκετά χρόνια με τα γήινα σπίτια και πλέον έχει επηρεάσει ακόμα και τον τρόπο που εργαζόμαστε. Είναι η προσπάθεια να έρθουμε σε επαφή με την φύση μέσα από τον δικό μας προσωπικό χώρο, κάτι που έχει θετική επίδραση στην συνολική υγεία και ευεξία μας.

Στην περίπτωση των επίπλων γραφείου, η βιοφιλική σχεδίαση μπορεί να συμβάλλει στη δημιουργία ενός πιο άνετου και παραγωγικού χώρου εργασίας. Τα φυτά, ο φυσικός φωτισμός και ο καθαρός αέρας μπορούν να βοηθήσουν τους εργαζόμενους να αισθάνονται λιγότερο αγχωμένοι και πιο συγκεντρωμένοι. Επίσης ο βιοφιλικός σχεδιασμός σε συνδυασμό με την εργονομική σχεδίαση των επίπλων γραφείου μπορεί να αλλάξει τελείως τον τρόπο που έχουμε μάθει να εργαζόμαστε και να περνάμε τον χρόνο μας στο χώρο εργασίας.

Παρακάτω θα δούμε, πού μπορείτε να βρείτε ιδέες για βιοφιλικά έπιπλα γραφείου με ωραίο design και εργονομική σχεδίαση.

Υπάρχουν πολλές εταιρείες που προσφέρουν ειδικές κατασκευές επίπλων γραφείου  όπως οι καρέκλες γραφείου με ωραίο design και εργονομική σχεδίαση. Μπορείτε να βρείτε πολλές επιλογές και προτάσεις  σε διάφορα ηλεκτρονικά καταστήματα που ειδικεύονται σε έπιπλα γραφείου.

Όταν ψάχνετε έπιπλα γραφείου, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη τις ακόλουθες παραμέτρους:

Εργονομία: Τα έπιπλα πρέπει να είναι σχεδιασμένα για να υποστηρίζουν την καλή στάση του σώματος.

Διαστάσεις: Τα έπιπλα πρέπει να είναι κατάλληλα για το χώρο σας και για το ύψος σας.

Υλικά: Τα έπιπλα πρέπει να είναι κατασκευασμένα από ανθεκτικά υλικά που είναι φιλικά προς το περιβάλλον.

Σχεδίαση: Τα έπιπλα πρέπει να έχουν ένα στυλ που σας αρέσει και που ταιριάζει στο χώρο σας.

Μην ξεχάσετε αφού κάνετε την επιλογή σας σε έπιπλα γραφείου, ότι η διαρρύθμιση με φυτά είναι σημαντική για την βιοφιλική σχεδίαση γραφείου. Τα φυτά καθαρίζουν τον αέρα και συμβάλλουν στη δημιουργία μιας πιο χαλαρωτικής ατμόσφαιρας.  Για να σχεδιάσετε ένα επαγγελματικό γραφείο με έπιπλα που δίνουν έμφαση στην βιοφιλική σχεδίαση, μπορείτε να ακολουθήσετε τα ακόλουθα βήματα:

Ξεκινήστε με μια καλή διαρρύθμιση. Φροντίστε να υπάρχει αρκετός χώρος για να αισθάνεστε άνετα και να μπορείτε να εργάζεστε αποτελεσματικά.

Επιλέξτε έπιπλα με ουδέτερα χρώματα και απλές γραμμές. Αυτό θα βοηθήσει να δημιουργηθεί μια χαλαρωτική και άνετη ατμόσφαιρα.

Προσθέστε φυτά. Τα φυτά είναι ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία της βιοφιλικής σχεδίασης. Επιλέξτε φυτά που είναι κατάλληλα για το χώρο σας και που απαιτούν λίγη φροντίδα.

Φροντίστε για καλό φωτισμό. Ο φυσικός φωτισμός είναι ο καλύτερος, αλλά μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τεχνητό φωτισμό για να δημιουργήσετε μια άνετη ατμόσφαιρα.

Σύμφωνα με έρευνες, η παρουσία φυτών στο χώρο εργασίας μπορεί να έχει τα ακόλουθα οφέλη:

  • Μείωση του στρες και της κόπωσης
  • Αύξηση της συγκέντρωσης και της παραγωγικότητας
  • Βελτίωση της διάθεσης

Εδώ είναι μερικές συγκεκριμένες ιδέες για τη διακόσμηση ενός επαγγελματικού γραφείου με έπιπλα που δίνουν έμφαση στην βιοφιλική σχεδίαση:

  • Επιλέξτε ένα γραφείο από φυσικό ξύλο ή άλλο φιλικό προς το περιβάλλον υλικό.
  • Προσθέστε φυτά σε γλάστρες ή σε κρεμαστά καλάθια.
  • Χρησιμοποιήστε φυτά εσωτερικού χώρου που καθαρίζουν τον αέρα, όπως η δροσοσπειρίδα, το φιλόδενδρο και η αλόη.
  • Αφήστε να εισέλθει στο χώρο φυσικός φωτισμός από τις πόρτες και τα παράθυρα.
  • Χρησιμοποιήστε ουδέτερα χρώματα και απλές γραμμές στα έπιπλα και στα διακοσμητικά στοιχεία

Σχετικές δημοσιεύσεις