Τριήμερο εκδηλώσεων στο Λεβίδι για την 205η επέτειο της πρώτης νικητήριας μάχης κατά των Τούρκων

ΛΕΒΙΔΙ ΣΤΡΙΦΤΟΜΠΟΛΑΣ

Με λαμπρότητα αναμένεται να πραγματοποιηθούν στο Λεβίδι οι εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 205 ετών από την πρώτη νικητήρια μάχη κατά των Οθωμανών στην περιοχή, ένα ιστορικό γεγονός που συνδέεται άμεσα με την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Σύμφωνα με σχετική πρόσκληση, ο Δήμαρχος Τρίπολης και το Δημοτικό Συμβούλιο, σε συνεργασία με το Κοινοτικό Συμβούλιο Λεβιδίου, καλούν τους πολίτες να τιμήσουν με την παρουσία τους τις επετειακές εκδηλώσεις, οι οποίες θα κορυφωθούν την Κυριακή 26 Απριλίου 2026 και ώρα 10:30 π.μ.

Οι εκδηλώσεις θα διαρκέσουν τρεις ημέρες, από την Παρασκευή 24 έως και την Κυριακή 26 Απριλίου 2026, περιλαμβάνοντας ιστορικές αναφορές, πολιτιστικές δράσεις, αθλητικά δρώμενα και τελετές μνήμης προς τιμήν των ηρώων της μάχης του Λεβιδίου.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων:

Παρασκευή 24 Απριλίου 2026
Οι εορτασμοί ξεκινούν με γενικό σημαιοστολισμό της περιοχής.
• 10:00: Αγώνας δρόμου προς τιμήν των ηρώων της μάχης («ΣΤΡΙΦΤΟΜΠΟΛΕΙΑ 2026»).
• 10:30: Κατάθεση στεφάνων από μαθητές και φορείς στο μνημείο των ηρώων και ολοκλήρωση με τερματισμό αγώνα.
• 18:00: Σεμινάριο στρατηγικής και δεξιοτήτων (Stratego Original) στην αίθουσα εκδηλώσεων του Φιλοτεχνικού Συλλόγου Λεβιδίου.

Σάββατο 25 Απριλίου 2026
Η δεύτερη ημέρα περιλαμβάνει εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δράσεις:
• 10:00: Συνέχεια σεμιναρίου Stratego Original.
• 10:30: Κατάθεση στεφάνου στην προτομή του Καπετάν Αλέξη Νικολού.
• 11:00: Τελετή μνήμης και καταθέσεις στεφάνων στο Λεβίδι.
• 18:00: Αγώνες δρόμου θυσίας (10χλμ., 5χλμ., 1χλμ.) με συμμετοχή αθλητών και πολιτών.
• 21:00: Λαμπαδηδρομία από τον Φιλοτεχνικό Σύλλογο Λεβιδίου και την Ομάδα Νεολαίας.
• 21:30: Παραδοσιακοί χοροί από το Χορευτικό Όμιλο Λεβιδίου «Αρκαδιανή».

Κυριακή 26 Απριλίου 2026 Η ημέρα κορυφώνεται με επίσημες τελετές και τιμές:
• 07:00: Εορταστικοί κανονιοβολισμοί και περιφορά μουσικών τμημάτων.
• 10:30: Επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό Τιμίου Προδρόμου.
• 10:45: Κεντρικός πανηγυρικός λόγος από την καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών κα Χάρη Μαυρομμάτη.
• 11:00: Επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων και τήρηση ενός λεπτού σιγής.
• 11:30: Παρέλαση μαθητών, συλλόγων και αντιπροσωπειών.
• 12:00: Απονομή επάθλων στους νικητές των αγώνων.
• 12:15: Παρουσίαση ελληνικών παραδοσιακών χορών.

Σχετικές δημοσιεύσεις