Tουρισμός και ανάπτυξη στη Γορτυνία

10 Ιουνίου 2013  /   Χωρίς Σχόλια

ΓΟΡΤΥΝΙΑΤου ΜΑΝΩΛΗ ΠΕΤΡΑΚΗ
Η Γορτυνία είναι μία αρκετά μεγάλη περιοχή που βρίσκεται στο κέντρο του Ν. Αρκαδίας. Είναι επίσης και Δήμος με το ίδιο όνομα. Η μορφολογία του εδάφους είναι κατά βάση ορεινή. Πολλά βουνά καλύπτουν την περιοχή, ενώ οι φυσικές ομορφιές είναι αμέτρητες. Το πράσινο δεσπόζει απ’ άκρη σε άκρη σε αυτήν τη μεγάλη επαρχία. Ποτάμια, ρέματα πηγές, φαράγγια στολίζουν τη Γορτυνιακή γη.
Υπάρχουν πανέμορφα χωριά σε αυτήν την περιοχή. Τα πιο πολλά από αυτά έχουν χαρακτηριστεί παραδοσιακοί οικισμοί και τα σπίτια τους στην πλειονότητά τους είναι κτισμένα από πέτρα.
Εκτός από τόπος με υπέροχο φυσικό κάλλος, διαθέτει επίσης και μεγάλη ιστορία. Η Γορτυνία έχει άρρηκτους δεσμούς με την Επανάσταση του 1821. Oι κάτοικοι και τα χωριά της συνέβαλλαν αποφασιστικά στο ξεκίνημα του Μεγάλου Ξεσηκωμού και στην επιτυχημένη του πορεία. Μεγάλοι άντρες γεννήθηκαν, αντρώθηκαν και μεγαλούργησαν στη Γορτυνία τα χρόνια της Επανάστασης. O Γρηγόριος ο Ε’, ο Παλαιών Πατρών Γερμανός είναι κάποιοι από αυτούς.
Χωριά και κωμοπόλεις, όπως η Δημητσάνα, που αποτελεί το κέντρο του Δήμου μας, η Στεμνίτσα, τα Λαγκάδια, η Βυτίνα καθώς και κάποια άλλα είναι σήμερα ιστορικά μνημεία και σύμβολα ελευθερίας. Πανέμορφα μοναστήρια υπάρχουν επίσης στην περιοχή. Πρώτα από αυτά είναι εκείνα που βρίσκονται στο φαράγγι του Λούσιου. Η Ι.Μ. Προδρόμου, η Ι.Μ. Φιλοσόφου με την παλαιά μονή που λειτούργησε σαν κρυφό σχολειό, η Ι.Μ. Αιμυαλών με τον ληνό του Κολοκοτρώνη, στέκουν άγρυπνοι φύλακες της Oρθοδοξίας και της λευτεριάς.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίος ο τίτλος που έχει δοθεί στην περιοχή: «Το Άγιο Όρος της Πελοποννήσου». Εκεί ψηλά με ορμή τα κρύα νερά του, βρίσκεται ο γνωστός από την αρχαιότητα ποταμός Λούσιος. Η μυθολογία αναφέρει ότι στα κρύα νερά του έλουσαν οι Νύμφες τον Δία όταν γεννήθηκε. Στο διάβα του κάτω από τη Δημητσάνα σχηματίζει το ομώνυμο φαράγγι, το οποίο είναι απίστευτης ομορφιάς.
Πιο κάτω από τα Λαγκάδια, κοντά στα Τρόπαια ο ποταμός Λάδωνας σχηματίζει τη λίμνη όπου χρησιμεύει για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Το εξαιρετικό κλίμα που διαθέτει η περιοχή έρχεται να προστεθεί και αυτό στα θετικά της Γορτυνίας. Όλα τα παραπάνω αποτελούν την πλούσια προίκα των Γορτύνιων.
Αυτήν την προίκα θα ήταν καλό να μπορέσουν να την διαφυλάξουν και ακόμα καλύτερα να την εκμεταλλευτούν, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη ανάπτυξη στην περιοχή. Το φυσικό τοπίο και οι πολλές ομορφιές που διαθέτει ο τόπος αυτός δίνει πολλές δυνατότητες.
Πολλοί επισκέπτες έρχονται στην Γορτυνία και ένας μεγάλος αριθμός απ’ αυτούς προέρχεται από το εξωτερικό. Ειδικά αυτοί μέσω του διαδικτύου και των τουριστικών οδηγών, έρχονται αποκλειστικά για τη Γορτυνία. Oι κάτοικοι θα πρέπει να κάνουν το εξής απλό πράγμα: με τη συμπεριφορά τους και τις παροχές που θα δώσουν στους επισκέπτες απ’ όλο τον κόσμο θα πρέπει να τους «αναγκάσουν» να ερωτευθούν την Γορτυνία.
Η φιλοξενία που δείχνουμε οι Έλληνες είναι ένα από τα μεγαλύτερα μας αγαθά και όπλα. O εναλλακτικός τουρισμός ανθεί στην περιοχή μας και θα πρέπει να προωθηθεί ακόμα πιο πολύ και με περισσότερο επαγγελματισμό. Oι παροχές στη στέγαση και την διατροφή θα πρέπει να είναι αρίστης ποιότητας. Oι επαγγελματίες στους τομείς αυτούς αλλά και σε άλλους που έχουν να κάνουν με τον τουρισμό θα πρέπει να βλέπουν τους επισκέπτες σαν μία καλή επένδυση η οποία στο μέλλον θα τους προσφέρει ακόμη περισσότερα κέρδη.
Το Μαίναλο με το χιονοδρομικό του κέντρο και τις καταπληκτικές διαδρομές του μέσα στο δάσος θα πρέπει να αξιοποιηθούν ακόμα πιο πολύ. Δεν είναι τυχαίο ότι το διεθνές ορειβατικό μονοπάτι Ε4 περνάει από την περιοχή μας. Θα μπορούσαν να δημιουργηθούν καταφύγια τα οποία θα έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενούν ορειβατικούς συλλόγους που επισκέπτονται την περιοχή. Oι δραστηριότητες που αναπτύσσονται στα ποτάμια (ράφτινγκ-κανό) θα πρέπει να προσφέρουν διασκέδαση με ασφάλεια. Το φυσικό περιβάλλον υπάρχει έτσι κι αλλιώς.
Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί και ο θρησκευτικός τουρισμός. Η Γορτυνία είναι ένας τόπος ο οποίος προσφέρει τη δυνατότητα για τέτοιου είδους τουρισμό. Τα μοναστήρια της από τόποι περισυλλογής μπορούν να γίνουν αξιοθέατα και χώροι υποδοχής όσων θέλουν να νοιώσουν το μεγαλείο του Θεού, πέρα από μία απλή επίσκεψη σε ένα μοναστήρι. Η Γορτυνιακή γη έχει πάρα πολλές δυνατότητες.
Το υπέροχο φυσικό της κάλλος μαζί με την ιστορικότητά της είναι τα δύο βασικά στοιχεία τα οποία θα βοηθήσουν την περιοχή να αναπτυχθεί και να γίνει ένας αξιολογότατος τουριστικός προορισμός παγκοσμίως.
Αν όλοι όσοι δραστηριοποιούνται στην περιοχή και ενδιαφέρονται πραγματικά γι’ αυτήν συνειδητοποιήσουν το μέγεθος των δυνατοτήτων που έχει η Γορτυνία, το παιχνίδι της ανάπτυξης θα έχει κερδηθεί. Oι ευχαριστημένοι επισκέπτες θα είναι η ζωντανή διαφήμιση και αυτοί είναι που θα φέρουν και άλλους πιο πολλούς εδώ.
Ήδη το εγχείρημα με την ίδρυση του συνεταιρισμού για την τυποποίηση των παραδοσιακών προϊόντων της Γορτυνίας (Brandname) λέει πολλά. Μακάρι η συνέχεια να είναι ακόμα καλύτερη γιατί η ανάπτυξη της περιοχής θα βοηθήσει και στην ανάπτυξη της κάθε Γορτυνιακής οικογένειας.
Mανώλης Πετράκης

  • Κατηγορία: ΑΡΘΡΑ
  • Ετικέτες:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Παρακαλώ, απαντήστε στο ερώτημα *