Tο Mαίναλο αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό

15 Ιανουαρίου 2013  /   Χωρίς Σχόλια

Παρέμβαση του Επιμελητηρίου Αρκαδίας για τη διατήρηση του Χιονοδρομικού

Επιστολή προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος, Eνέργειας, Kλιματικής Aλλαγής και Τουρισμού απέστειλε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας κ. Ιωάννης Μπουντρούκας, σχετικά με την ανάγκη διατήρησης του Χιονοδρομικού Κέντρου Μαινάλου.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,
Με την παρούσα επιστολή απευθυνόμαστε σε εσάς αναφορικά με το υπό διαβούλευση προεδρικό διάταγμα «Χαρακτηρισμός ως προστατευόμενης της περιοχής Μαινάλου» και θέλουμε να θέσουμε υπόψη μας κάποια σημεία που αφορούν στο Χιονοδρομικό Κέντρο Μαινάλου. Σύμφωνα με επιστολή που εστάλη σε εσάς και μας κοινοποιήθηκε από τον Ελληνικό Oρειβατικό Σύλλογο Τριπόλεως, στο ανωτέρω προεδρικό διάταγμα δεν υπάρχει καμία απολύτως αναφορά στο Χιονοδρομικό Κέντρο Μαινάλου, αναφορά που απαιτείται για τη διατήρησή του, καθώς περιγράφει την οικονομική σημασία, τη θέση και τις ανάγκες λειτουργίας του.
Το Επιμελητήριο Αρκαδίας, ως ο βασικός φορέας εκπροσώπησης της τοπικής επιχειρηματικότητας και ως βασικός φορέας προώθησης της ανάπτυξης, θα ήθελε να θέσει υπόψη σας τη σημασία του Χιονοδρομικού Κέντρου Μαινάλου για την Αρκαδία από άποψη τουριστική, επιχειρηματική και αναπτυξιακή. Η ευρύτερη περιοχή γύρω από το Μαίναλο αποτελεί ένα δημοφιλή χειμερινό τουριστικό προορισμό, ιδιαίτερα για τους κατοίκους της πρωτεύουσας, αλλά και για ξένους επισκέπτες και για συλλόγους (πολιτιστικούς, ορειβατικούς, φυσιολατρικούς), καθώς βρίσκεται σε αρκετά κοντινή απόσταση και έχει να προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες στους επισκέπτες. Ένας από τους βασικούς πόλους έλξης των χειμερινών επισκεπτών αποτελεί το Χιονοδρομικό Κέντρο Μαινάλου, το οποίο από την επαναλειτουργία του και μετά έχει συμβάλλει σε πολύ μεγάλο βαθμό στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής. Είναι πραγματικά πολύ μεγάλος ο αριθμός των επισκεπτών που επιλέγουν την ορεινή Αρκαδία ως προορισμό τους, έχοντας ως κριτήριο και την ύπαρξη του Χιονοδρομικού Κέντρου. Φυσικά, δε χρειάζεται να επισημάνουμε πώς όλη αυτή η τουριστική κίνηση βοηθάει τις επιχειρήσεις της ευρύτερης περιοχής, όχι μόνο καταλύματα και εστιατόρια, αλλά όλες τις δραστηριότητες, καθώς σε μια «ζωντανή» τουριστικά περιοχή, υπάρχει κίνηση τόσο για τις εμπορικές επιχειρήσεις όσο και για τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών.
Όλα τα ανωτέρω προσλαμβάνουν ακόμα μεγαλύτερη σημασία εν μέσω της σφοδρής οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζουμε, η οποία πλήττει ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της περιφέρειας. Η μη λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου Μαινάλου θα αποτελούσε ένα ακόμα «χτύπημα» στην οικονομία της περιοχής, ίσως και αποφασιστικό, ενώ θεωρούμε ότι εν γένει ο ελληνικός τουρισμός και η ελληνική τουριστική οικονομία δεν έχει την πολυτέλεια να καταργεί πόλους τουριστικής έλξης. Και μάλιστα, στη συγκεκριμένη περίπτωση του Μαινάλου, μιλάμε για ένα Χιονοδρομικό Κέντρο, το οποίο λειτουργεί υπό την εποπτεία ενός απολύτως φυσιολατρικού συλλόγου, του ΕOΣ Τρίπολης, ο οποίος φροντίζει με τον καλύτερο τρόπο τη συμβατή με το φυσικό περιβάλλον του Μαινάλου λειτουργία του Χιονοδρομικού, την προβολή του και την προστασία του.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, θεωρούμε ότι η παράλειψη της απαραίτητης παραγράφου για τη λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου Μαινάλου στο υπό διαβούλευση προεδρικό διάταγμα έγινε απλώς εκ παραδρομής και είμαστε βέβαιοι ότι θα λάβετε υπόψη τις σχετικές παρεμβάσεις όλων των ενδιαφερομένων και θα προχωρήσετε στην προσθήκη της απαραίτητης πρόβλεψης, η οποία άλλωστε περιλαμβάνονταν στην Ειδική Περιβαλλοντική μελέτη του Όρους Μαινάλου που λαμβάνεται υπόψη για τη σύνταξη του σχεδίου του προεδρικού διατάγματος. Παραθέτουμε τη σχετική απαραίτητη προσθήκη:
«(Επιτρέπεται) Η λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου Μαινάλου και του ορειβατικού καταφυγίου καθώς και η συντήρηση, ανακαίνιση και εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεών τους και των υφισταμένων υποδομών τους σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσα λειτουργίας και τον κανονισμό ειδικού σήματος του Ελληνικού Oργανισμού Τουρισμού για τα Χιονοδρομικά κέντρα εντός της απαραίτητης έκτασης για την εύρυθμη λειτουργία του τα όρια της οποίας καθορίζονται από τον Φορέα Διαχείρισης.»

Βέβαιοι για τη θετική σας ανταπόκριση στο εύλογο αίτημά μας, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

Με εκτίμηση,
ΓΙΑ ΤO ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙO ΑΡΚΑΔΙΑΣ
O ΠΡOΕΔΡOΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠOΥΝΤΡOΥΚΑΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Παρακαλώ, απαντήστε στο ερώτημα *