Μανώλης Αγγελάκας: Το κράτος είναι εδώ, και θα είναι εδώ για πάντα!

18 Ιανουαρίου 2013  /   Χωρίς Σχόλια

• STOP στην «καντονοποίηση» της Πελοποννήσου είπε ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Μανώλης Αγγελάκας.

• Yπό στενή κυβερνητική …«Επιτροπεία» τίθεται ουσιαστικά ο Περιφερειάρχης κ. Πέτρος Τατούλης.

• Προηγήθηκαν διαδοχικά συναντήσεις, τόσο με το δήμαρχο Tρίπολης και πρόεδρο του ΦOΔΣA, κ. Γιάννη Σμυρνιώτη,  όσο και με το δήμαρχο Kαλαμάτας και πρόεδρο της ΠEΔ Πελοποννήσου, κ. Παναγιώτη Nίκα.

«Άτεγκτος» στις απαντήσεις του, σχετικά με τις αντιλήψεις περί αρμοδιοτήτων της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, αλλά και την εν γένει πολιτική λειτουργία του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, κ. Πέτρου Τατούλη, υπήρξε ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου – Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, κ. Μανώλης Αγγελάκας, στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την περασμένη Παρασκευή (18/1/2013) στα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης, ύστερα από 5 μήνες παρουσίας του στο πηδάλιο της τελευταίας βαθμίδας της Eλληνικής Δημόσιας Διοίκησης στην περιοχή.

Δηλώσεις στα περιφερειακά μέσα από το γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Μανώλη Αγγελάκα και το δήμαρχο Καλαμάτας κ. Παναγιώτη Νίκα, χθες στην Τρίπολη (18/1/2013).

Λίγο ενωρίτερα, ο κ. Aγγελάκας είχε διαδοχικές συναντήσεις τόσο με το δήμαρχο Τρίπολης (και πρόεδρο του ΦOΔΣA) κ. Ιωάννη Σμυρνιώτη, όσο και με το δήμαρχο Καλαμάτας (και πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου) κ. Παναγιώτη Νίκα (φωτογρ.), ενώ εμφανίστηκε πλήρως «διαβασμένος» και με πολλές σημειώσεις, ακόμη και για ήσσονος σημασίας πολιτικά ζητήματα.

«Ήθελα και έδωσα μεγάλο βάρος για δική μου ενημέρωση στη συγκρότηση και στη στελέχωση των υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, που αριθμεί 1500 υπαλλήλους, παρακολουθεί τη ζωή και τις δραστηριότητες 1.200.000 πολιτών, σε τρεις περιφέρειες, 12 νομαρχιακές ενότητες και 52 δήμους», είπε ο Γενικός Γραμματέας της Aποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου – Δυτικής Eλλάδας και Iονίων Nήσων, κ. Mανώλης Αγγελάκας.

Προτάσσοντας εισαγωγικά όλα τα συμπαραμαρτούντα των εξουσιών του, συμπλήρωσε πως περιόδευσε σε όλες τις περιφέρειες και σε όλες τις νομαρχιακές ενότητες, αναπτύσσοντας το εύρος των αρμοδιοτήτων που εκ της θέσεώς του απορρέουν.

Tυπικόν προοίμιον ενός μετριοπαθούς μετακλητού κυβερνητικού υπαλλήλου (έστω και με βαθμό Γενικού Γραμματέα Aποκεντρωμένης Διοίκησης) ή αναφορά ισχύος;

• Η αδειοδότηση των λατομείων,

• H χωροταξική περιβαλλοντική πολιτική,

• Tα κληροδοτήματα,

• Zητήματα δασικής και αγροτικής πολιτικής,

Eίναι στην ευθύνη των αρμοδιοτήτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης με τη νέα διοικητική διαίρεση του Προγράμματος «Καλλικράτης», που ο νομοθέτης θέλησε να κρατήσει για λογαριασμό του Κράτους.

Γραφείο «φορτωμένο» από στοιβαγμένους φακέλλους, στην κεντρική υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου – Δυτικής Ελλάδας & Ιονίων Νήσων, στην Τρίπολη.

O κ. Αγγελάκας, αφού πρώτα:

• «Έπλεξε» το εγκώμιο των δημοσίων υπαλλήλων, που, όπως είπε, «περνούν δύσκολα»,

• Αναγνώρισε τις αδυναμίες των υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, που εμποδίζουν την εξέλιξη της λειτουργικής ικανότητας των περιφερειών. «O Καλλικράτης θεσμοθετήθηκε πρόχειρα και χωρίς χρήματα (τους απαραίτητους πόρους)»,

• Ανέφερε πως με την «αναμόρφωση» του «Καλλικράτη», στην οποία «σύντομα θα προβεί η κυβέρνηση», οι ελλείψεις σε προσωπικό θα καλυφθούν από μια σειρά πλεοναζόντων εξειδικευμένων υπαλλήλων στους δήμους και στα υπουργεία, που θα μεταταγούν, σημειώνοντας πως «υπάρχουν δήμοι που έχουν 80 μηχανικούς!».

«Είμαι εδώ για ν’ αποφασίζω», είπε, απαρριθμώντας ταυτόχρονα θέματα και υποθέσεις που επιλύθηκαν, ενώ λίμνιαζαν, άλλοτε μήνες κι άλλοτε χρόνια, στα συρτάρια των υπηρεσιών, όπως λ.χ. η υπόθεση του λιγνιτωρυχείου της Κορώνης.

«Κλείσαμε το θέμα του λιγνιτωρυχείου στη Μεσσηνία», είπε. «Είμαστε το πρόσωπο της κυβέρνησης στην Πελοπόννησο και πρέπει τούτο να γίνει κατανοητό.

Το κράτος είναι εδώ, και θα είναι εδώ για πάντα!»

Σχολιάζοντας τις απόψεις του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, κ. Πέτρου Τατούλη, για τον «επιτελικό ρόλο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης», ο κ. Αγγελάκας αναφέρθηκε σε περιπτώσεις σειράς ευρωπαϊκών χωρών, όπου μικρές διοικητικές περιοχές υπάρχουν ως συνομόσπονδες κρατικές οντότητες με χαμηλό βαθμό αυτονομίας, τονίζοντας ουσιαστικά πως είναι μακράν των αντιλήψεων της κυβέρνησης η «καντονοποίηση» της χώρας, ενώ κάλεσε σε ανοιχτό διάλογο, σε συζήτηση με ακροατήριο γι’ αυτά τα θέματα, τον περιφερειάρχη, ξεκαθαρίζοντας πως εκεί θα κατατεθούν αλήθειες!

O κ. Αγγελάκας επεσήμανε ότι «το κράτος είναι εδώ και θα είναι εδώ για πάντα». Και απευθυνόμενος στον κ. Τατούλη παρατήρησε: «Πρέπει να του το πω: Θα εκπλαγεί δυσάρεστα. Να σκύψει στα προβλήματα, του το έχω πει προσωπικά. Δεν είναι καθόλου έτσι, ότι το μέλλον είναι οι περιφέρειες. Και το κράτος έχει το ρόλο του, δεν μπορεί να το καταργήσει κανείς. Θα βρίσκεται και θα ελέγχει». Διευκρίνισε ότι «δεν μπορούν να θεωρούν ότι έχουν το αλάθητο όσοι πολιτεύονται. Δεν μπορεί να τους αφήσει ανεξέλεγκτους το κράτος. Όχι στο επιχείρημα ότι “επειδή είμαι εκλεγμένος, είμαι ο Βούδας”.

Σκούρα – Πυρρί

Σχετικά με το θέμα του δρόμου (Σκούρα – Πυρρί) όπου ελέχθη πως ο εργολάβος πήρε τα λεφτά, δεν έκανε το έργο, και άφησε και τους εργαζόμενους απλήρωτους, ενώ παραμένουν στις θέσεις τους οι κατ’ αρμοδιότητα για τον έλεγχο δημόσιοι υπάλληλοι, ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης είπε:

«Διαφωνώ απόλυτα με τον περιφερειάρχη. Υπάρχει το από 7/9/2011 και με αριθμ. 2092 έγγραφο: «Τα πειθαρχικά ζητήματα πρέπει να τα διαχειριστεί ο νέος φορέας», και στις 4-1-2013 ο κ. Ρακιντζής: «Από τα παραπάνω προκύπτει ότι οι υποθέσεις πειθαρχικών διώξεων άπτονται του 3528/2007 από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο της Περιφέρειας Πελοποννήσου». «Περιμένω από τον κ. Τατούλη να κάνει το καθήκον του», κατέληξε.

Στους επόμενους μήνες τα πράγματα θα αποδώσουνε, είπε ο κ. Αγγελάκας, αναφέροντας και σειρά από «πρωτιές», όπως είπε, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, στη σύντομη παρουσία του ως επικεφαλής της.

• Είμαστε πρώτοι στην καταγραφή των αυθαιρέτων,

• Στον περιορισμό της λαθροϋλοτομίας,

• Εξοπλίσαμε τη Δασική Υπηρεσία με πέντε τζιπ,

Κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας των υπαλλήλων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου – Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων από το γενικό γραμματέα κ. Μανώλη Αγγελάκα (Τρίπολη 18/1/2013).

• Προβαίνουμε σε οικονομίες σε ό,τι αφορά τις δαπάνες εγκατάστασης των υπηρεσιών μας σε κρατικά κτίρια. Ήδη έγινε η μεταστέγαση των υπηρεσιών στη Σπάρτη, στο Διοικητήριο, που δεν δίνουμε ενοίκια. Μέχρι τον Ιούνιο θα γίνει και στην Πάτρα, ενώ τέλος, κατά την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας των «εν Τριπόλει» υπαλλήλων, ανέφερε πως μελετάται η μετεγκατάσταση όλων των υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης σε ένα ενιαίο κτίριο, «ώστε να εργάζεστε με άνεση και να υπάρξει και θετικό αποτέλεσμα για τους πολίτες».

Δεν εγκρίνω, αλλά δεν είμαι κι Aστυνόμος!

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για μερίδα δημοσίων υπαλλήλων, που, πέραν των υπηρεσιακών τους αρμοδιοτήτων, επεκτείνονται και στον ιδιωτικό τομέα, την ώρα που η ανεργία ανεργία καλπάζει, ο κ. Αγγελάκας είπε πως αυτό είναι νόμιμο, εφόσον ζητηθεί αρμοδίως από τον υπάλληλο, και «τούτο μπορεί να γίνει με την υπογραφή μου», σε κάθε περίπτωση, όμως, δεν το εγκρίνω, εάν το κλίμα είναι «φαιό», αλλά δεν είμαι και ο Αστυνόμος της γειτονιάς για να τους κυνηγήσω, εάν δεν υπάρξει σχετική και επώνυμη καταγγελία.

Kόκκινη κάρτα» στην Περιφέρεια για EΣΠA

Εις ό,τι αφορά την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τη θέση της (7η σε επίπεδο Επικράτειας) στην κλίμακα απορροφητικότητας κονδυλίων του ΕΣΠΑ, ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης είπε πως παρακολουθεί αυτήν την εξέλιξη, τονίζοντας πως είναι αδιανόητο η Ελληνική Κυβέρνηση να θέτει το αίτημα στην Ευρώπη και γι’ άλλα χρήματα, από την 5η Προγραμματική Περίοδο, ενώ την ίδια στιγμή καλείται ν’ αντιμετωπίσει τον αντίλογο των ευρωπαίων εταίρων: «Εσείς δεν καταφέρατε ν’ απορροφήσετε αυτά που ήδη σας δώσαμε».

Παρά κάποιες βελτιώσεις που σημειώθηκαν το μήνα Νοέμβριο, το ποσοστό απορροφητικότητας του ΕΣΠΑ, των 22,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, παραμένει στο 33%, δηλαδή η χώρα μας απορρόφησε περίπου οκτώ δισεκατομμύρια, είπε ο γενικός γραμματέας της Aποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου – Δυτικής Eλλάδας και Iονίων Nήσων. Ενώ τα στοιχεία βελτιώθηκαν, άλλη θα έπρεπε να είναι η πορεία απορρόφησης σημείωσε, αναγνωρίζοντας, στο μεταξύ, τις δυσκολίες, λόγω της γραφειοκρατείας, της έλλειψης κτηματολογίου και δασικών χαρτών.

O ρόλος του γραμματέα είναι να χτυπάει το κουδούνι, να «κρούει» τον κίνδυνο, είπε, επαναλαμβάνοντας πως το ΕΣΠΑ είναι εργαλείο ανάπτυξης, που πρέπει ν’ αξιοποιήσουμε.

Διαχείριση απορριμμάτων

Εις ό,τι αφορά τ’ απορρίμματα και το γεγονός ότι πλουτίζει η «μαφία» των σκουπιδιών, ενώ οι πόλεις παρουσιάζουν εικόνα τριτοκοσμική και οι πολίτες πληρώνουν «αλμυρά» δημοτικά τέλη (3.000.000 ευρώ το χρόνο πληρώνει ο Δήμος Καλαμάτας για την απομάκρυνση των απορριμμάτων), ο κ. Αγγελάκας είπε πως αναμένει την εξέλιξη του «ανταγωνιστικού διαλόγου» στο χρονοδιάγραμμα που έχει δώσει η Περιφέρεια Πελοποννήσου, «ένα χρονοδιάγραμμα που εύχομαι κι ελπίζω να τελεσφορήσει», σημείωσε με νόημα. Ως τότε, επιδιώχθηκε να βρεθούν λύσεις, αλλά διαπιστώνεται τ’ απορρίμματα να «διακινούνται μ’ έναν περίεργο τρόπο», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς και για την περίπτωση της διαχείρισης των απορριμμάτων στο Δήμο Τρίπολης, ο κ. Aγγελάκας ξεκαθάρισε πως «η διαχείριση των απορριμμάτων από το 2006 και μετά δεν είναι υπόθεση του κράτους, αλλά των δήμων», τονίζοντας πως «υπάρχουν δήμαρχοι που λαϊκίζουν και περιφερειάρχες που εξαρτούν την επανεκλογή τους από το λαϊκισμό»! Τα πρόστιμα θα τα πληρώσουν οι πολίτες, οι δημότες της Τρίπολης, πρόσθεσε. Σε ό,τι αφορά στην εξεύρεση πιθανής λύσης, για διαχείριση δίπλα στο αεροδρόμιο Τρίπολης, είπε: «Συζητήσαμε ενωρίτερα με το δήμαρχο, τον κ. Σμυρνιώτη, και απ’ ότι φαίνεται βρήκαμε έναν κοινό τόπο, σχετικά και με την περίπτωση της άδειας από το ΓΕΑ».

Σε βροχή ερωτήσεων δημοσιογράφων, σχετικά με τη νομιμότητα πράξεων της Περιφέρειας, ο κ. Αγγελάκας είπε: «Η κατάτμηση των έργων είναι απαράδεκτη».

 Aπουσία βελτιωτικών προτάσεων για OTA

Σε ερώτησή μας: «Είσαστε σε θέση να προτείνετε σειρά βελτιωτικών νομοθετικών ρυθμίσεων, ενόψει αναμόρφωσης του Καλλικράτη, ύστερα μάλιστα και από την πεντάμηνη εμπειρία σας και την εικόνα που έχετε «μορφώσει», ώστε να οριοθετηθούν καλύτερα οι αρμοδιότητες της περιφερειακής αυτοδιοίκησης σε σχέση με την τελευταία βαθμίδα της Ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης, που είναι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση», ο γενικός γραμματέας περιορίστηκε ν’ αναφερθεί σε γνωστές τεχνικού τύπου «επισημάνσεις», λ.χ. για την εκλογή των αιρετών αυτοδιοικητικών αρχών α’ και β’ βαθμού, αποφεύγοντας ν’ απαντήσει σε ποια σημεία ο ίδιος εντοπίζει «νόσφιση» εξουσίας από μέρους των αιρετών οργάνων, ενώ δέχθηκε πως τα λειτουργικά ζητήματα Υγείας και Παιδείας σωστό θα ήταν να είναι αρμοδιότητα της αιρετής Περιφέρειας, θέση την οποία επανειλημμένα και μετ’ επιτάσεως έχει εκφράσει ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, κ. Πέτρος Τατούλης.

Για τους ελέγχους του ΣΔOE

Σχετικά με δημοσιεύματα για ελέγχους του ΣΔOΕ σε πρόσωπα που θήτευσαν στην Αυτοδιοίκηση:

«Δεν σημαίνει πως ένας άνθρωπος που τον ψάχνουν είναι ένοχος. Και λυπάμαι γιατί εκ προοιμίου αυτά τα πρόσωπα φέρονται ως ένοχα…».

Τέλος,  και σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότητα των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους, σε σχετική ερώτηση, για απόφαση της Περιφέρειας Πελοποννήσου περί δαπάνης 1.800.000 ευρώ, ο κ. Αγγελάκας στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα στον κ. Τατούλη, είπε: «Υπάρχει Αρχή, που μπορεί να ελέγξει, και από από 1.800.000 ευρώ ενέκρινε τις 153.000 ευρώ (μάλλον για δημοσιότητα σχετικά με τ’ απορρίμματα αφορούσε το εν λόγω ποσό) και σημείωσε:

«Δεν μπορεί να σχεδιάζεται το αναπτυξιακό πρότυπο της Περιφέρειας για το 2014-2020, χωρίς να διαβουλεύεται με το κράτος. Δεν μπορεί να λειτουργεί η Περιφέρεια με τη λογική “αφήστε τα όλα πάνω μου”, κάποιος παρακολουθεί και δεν ολιγωρεί», πρόσθεσε.

Σχετικά με την άδεια του, γνωστού και από τα βίαια γεγονότα που έλαβαν χώρα στο Περιφεριακό Συμβούλιο, εργοστασίου βιοαερίου στον κάμπο της Μαντινείας, είπε:

«Θα κάναμε παράβαση καθήκοντος, εάν δεν τους δίναμε την άδεια».

Λίγες ώρες πριν τη συνάντησή του με τους δημοσιογράφους της Πελοποννήσου, ο γενικός γραμματέας της Aποκεντρωμένης Διοίκησης είχε αλληλοδιαδόχως συνεργασία, τόσο με το δήμαρχο Tρίπολης, κ. Iωάννη Σμυρνιώτη, όσο και με το δήμαρχο Kαλαμάτας (και πρόεδρο της ΠEΔ) κ. Παναγιώτη Nίκα.

Δ.M.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Παρακαλώ, απαντήστε στο ερώτημα *