Το Καλωσόρισμα της Άνοιξης στο Δάρα Αρκαδίας

25 Φεβρουαρίου 2013  /   Χωρίς Σχόλια

ΔΑΡΑ ΑΦΙΣΑΓια μια ακόμη χρονιά, οι κάτοικοι του ακριτικού χωριού Δάρα της Αρκαδίας, θα προσπαθήσουν να διώξουν τον χειμώνα και να καλοδεχτούν την άνοιξη, σε μια γιορτή που κύριο στοιχείο της είναι οι φωνές των παιδιών και το κουδούνισμα των τσοκανιών.
Σε μια προσπάθεια διατήρησης της τοπικής παράδοσης, ο Σύνδεσμος Δαραίων και η Κοινότητα του χωριού διοργανώνουν το Σάββατο 2 Μαρτίου 2013 και ώρα 12:00 μ., στην κεντρική πλατεία του χωριού, τη γιορτή αποπομπής του Φλεβάρη. Kάτοικοι, αλλά και επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να περπατήσουν στα σοκάκια του χωριού τραγουδώντας και βαρώντας κουδούνες, προσπαθώντας να διώξουν τον βαρύ χειμώνα και να υποδεχτούν την άνοιξη.
Το συγκεκριμένο έθιμο μετρά πολλά χρόνια ύπαρξης στο Δάρα και κεντρικός στόχος του ήταν ο διωγμός των βλαβερών ζιζανίων που προκαλούσαν ζημίες στις σοδειές και τις περιουσίες των κατοίκων. Παλαιότερα, τα παιδιά του χωριού, κάθε 28 Φλεβάρη, εξοπλισμένα με κουδούνες και τροκάνια περιφέρονταν στους δρόμους τραγουδώντας το τετράστιχο «Έξω ψύλλοι, ποντικοί μέσα Μάρτης και χαρά, κόψαν του Φλεβάρη την ουρά», κερδίζοντας, φυσικά, και τον μποναμά τους, αφού οι νοικοκυρές τα καλοδέχονταν προσφέροντάς τους φαγώσιμα και γλυκά.
Θέλοντας, λοιπόν, να υποδεχτούν την άνοιξη, την ανθοφορία της φύσης, την αύξηση της παραγωγής, τη βελτίωση του καιρού, αλλά και να απαλλαγούν από τα δεινά και τη σκληρότητα του χειμώνα, το τέλος του Φεβρουαρίου και οι αρχές του Μάρτη ήταν η κατάλληλη ευκαιρία.
ΔΑΡΑ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣήμερα, ωστόσο, μέρος στη γιορτή δεν λαμβάνουν μόνο τα παιδιά, αλλά και οι ενήλικες κάτοικοι του χωριού, οι οποίοι συγκεντρώνονται στην πλατεία και πέρα από το τραγούδι και το χτύπημα των κουδουνιών απολαμβάνουν και παραδοσιακά εδέσματα, ποτό και δημοτική μουσική.
Όπως και πέρσι, λοιπόν, έτσι και φέτος ο Φλεβάρης και τα επιβλαβή έντομα θα διωχθούν με τραγούδι, χορό, φασολάδα, τσουκαλόκαφτο και την παραδοσιακή κόκκινη κλωστή στο χέρι, για την προστασία από τον ήλιο του Μάρτη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Παρακαλώ, απαντήστε στο ερώτημα *