Το ΕΚΑ για την επαναλειτουργία της Μονάδας 3 της ΔΕΗ, στη Μεγαλόπολη

6 Αυγούστου 2021  /   Χωρίς Σχόλια

Η εθνική σημασία της Μονάδας 3 της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη και των άλλων λιγνιτικών μονάδων της χώρας.
H Μονάδα 3 της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη βρίσκεται ξανά σε λειτουργία. Με υπεράνθρωπες προσπάθειες του προσωπικού της ΔΕΗ, εντός 48 ωρών η μονάδα λειτούργησε, προκειμένου να βοηθήσει την χώρα μας σε αυτές τις κρίσιμες συνθήκες που δημιουργεί ο καύσωνας, σώζοντας κυριολεκτικά ανθρώπινες ζωές και την εθνική οικονομία, από διακοπές ρεύματος.
Μετά από εννέα μήνες που βρισκόταν εκτός λειτουργίας, κρίθηκε επιβεβλημένη η επαναλειτουργία της, από την ίδια κυβέρνηση που την έκλεισε και τους αρμόδιους φορείς, για να συμβάλει στην επάρκεια του συστήματος.
Η επείγουσα επαναλειτουργία της μονάδας στη πρώτη δύσκολη στιγμή, αποδεικνύει ότι οι αντιφατικές επιλογές της κυβέρνησης για εσπευσμένο, ανεξήγητο και βίαιο κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ έγιναν χωρίς σχέδιο και άρα θα μπορούσε να αναρωτηθεί κάποιος και για την εξυπηρέτηση άλλων ύποπτων σκοπών.
Η λειτουργία της μονάδας 3 της ΔΕΗ και των άλλων λιγνιτικών μονάδων κρατούν την κοινωνία όρθια και τη χώρα ενεργειακά ανεξάρτητη. Η κυβέρνηση όφειλε να έχει προνοήσει και όχι να κλείνει πρόθυμα τις λιγνιτικές μονάδες υπέρ των ΑΠΕ σε όφελος της ενεργειακής στρατηγικής άλλων δυνάμεων. Η κυβέρνηση οφείλει να έχει σχέδιο και εναλλακτικές λύσεις. Το ερώτημα που γεννιέται στους εργαζόμενους και τους πολίτες τελικά, είναι πως το μόνο σχέδιο της κυβέρνησης αφορά μονάχα την διανομή της επιδοτούμενης πίτας των ΑΠΕ σε βάρος και της ενεργειακής εθνικής ανεξαρτησίας;
Διότι χώρα ενεργειακά εξαρτημένη από γείτονες και ειδικά από τους γείτονες που έχουμε προς την ανατολή είναι μια χώρα σε μόνιμη εξάρτηση, έρμαιο παιγνίων και συμφερόντων.
Μέσα σε ελάχιστο χρόνο θάψαμε και απαξιώσαμε τους εθνικούς ανεξάρτητους ενεργειακούς μας πόρους στο όνομα των γερμανικών πράσινων συμφερόντων που ο πρώτος καύσωνας τα μετέτρεψε σε πράσινα ακριβά άλογα, σε γλυκά πράσινα απατηλά λόγια με κίνδυνο να χαθούν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες πολιτών.
Παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες για απολιγνιτοποίηση, ο λιγνίτης στηρίζει το σύστημα παραγωγής ενέργειας της χώρας μας. Η πράσινη ενέργεια είναι αναγκαία αλλά το ερώτημα που τίθεται είναι με ποιον τρόπο αυτό μπορεί να επιτευχθεί με βιώσιμο, ισορροπημένο και κοινωνικά και εθνικά δίκαιο τρόπο.
Σε ακραίες και όχι μόνο καιρικές συνθήκες, οι ανανεώσιμες πηγές δεν μπορούν από μόνες τους να στηρίξουν το σύστημα ενέργειας της Ελλάδας. Ενώ η απουσία των ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών αυτές τις μέρες είναι εκκωφαντική.
Ταυτόχρονα ενώ η χώρα δίνει μάχη με τον καύσωνα και με τις καταστροφικές πυρκαγιές, η χονδρική τιμή του ρεύματος ίπταται κυριολεκτικά, χθες ανήλθε μεσοσταθμικά στο ποσό ρεκόρ των 185,59 ευρώ ανά μεγαβατώρα, κάνοντας άλμα κατά επιπλέον 50% μόνο μέσα στις τελευταίες 6 ημέρες.
Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ θα συνεχίσουν να δίνουν τη μάχη τους για ενεργειακή επάρκεια και για να μείνει η χώρα και η κοινωνία όρθιες.
Η Διοίκηση του ΕΚΑ αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει τους εναπομείναντες λιγοστούς συναδέλφους που με αυταπάρνηση, ζήλο υπερέβαλαν εαυτούς δουλεύοντας εντατικά επι πολλές ώρες να θέσουν σε λειτουργία την Μονάδα 3, η οποία είχε να λειτουργήσει μεγάλο διάστημα.
Ε.Κ. ΑΡΚΑΔΙΑΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Παρακαλώ, απαντήστε στο ερώτημα *