Την κάλυψη των ζημιών από τις πυρκαγιές του Αυγούστου 2021 σε Γορτυνία και Μεγαλόπολη, ζητούν 27 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, με πρωτοβουλία του βουλευτή Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιώργου Παπαηλιού, κατατέθηκε από 27 βουλευτές ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργο Γεωργαντά, με την οποία ζητείται, να καλυφθούν οι προκληθείσες ζημίες από τις πυρκαγιές του Αυγούστου 2021 (στις περιοχές της Γορτυνίας και της Μεγαλόπολης) όχι μόνον για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες αλλά και γι’ αυτούς του ειδικού καθεστώτος.


Και αυτοί βιώνουν την ολοσχερή καταστροφή των καλλιεργειών τους και συνακόλουθα την εξαφάνιση ίσως της μοναδικής πηγής εισοδήματός τους για τα επόμενα χρόνια.
Είναι γνωστό, ότι οι κάτοικοι των περιοχών της Γορτυνίας και της Μεγαλόπολης, αντιμετωπίζουν οξύτατο πρόβλημα επιβίωσης
Πρόκειται για περιοχές στο όριο της φτώχειας, με τους αγρότες όλων των κατηγοριών να μην έχουν τη δυνατότητα να επιβιώσουν και να σχεδιάσουν στοιχειωδώς την προοπτική των καλλιεργειών τους και συνεπώς της ζωής τους.
Η ερώτηση έχει ως εξής :

Αθήνα, 6 Ιουνίου 2022
Ερώτηση
Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Θέμα: Μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων αγροτών και γεωργών των οποίων οι καλλιέργειες δεν λαμβάνουν επιδοτήσεις βασικής ενίσχυσης και των αγροτών ειδικού καθεστώτος»
Οι εκατοντάδες δασικές πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2021 είχαν καταστροφικές συνέπειες. Η πύρινη λαίλαπα κατέκαψε συνολικά πάνω από ένα εκατομμύριο στρέμματα γης, μεταξύ των οποίων χιλιάδες στρέμματα αγροτικών και γεωργικών εκτάσεων, μεταξύ αυτών σε περιοχές όπως η Γορτυνία και η Μεγαλόπολη του νομού Αρκαδίας, η Εύβοια, η Λακωνία, η Ηλεία, η Μεσσηνία και άλλες.
Με τους Ν. 4797/2021, 4871/2021 και τις εκδοθείσες σχετικές υπουργικές αποφάσεις καλύπτεται μέρος των προκληθεισών υλικών ζημιών, μεταξύ των οποίων στα μέσα φυτικής παραγωγής των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, στο ζωϊκό κεφάλαιο, στις αγροτικές και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, στις αποθήκες, στον εξοπλισμό.
Όμως η μέχρι σήμερα καταβολή των σχετικών αποζημιώσεων, έστω και προκαταβολών αυτών, και συνακόλουθα η στήριξη από την πολιτεία είναι ανεπαρκής, με συνέπεια οι πληγέντες αγρότες, γεωργοί και παραγωγοί των περιοχών αυτών να καλούνται να ζήσουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους, χωρίς αντικείμενο εργασίας και χωρίς εισόδημα που να τους επιτρέπει να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους. Επιβιώνουν με δυσκολία, οι δε προοπτικές επιβίωσής τους είναι δυσοίωνες.
Αυτά τα ελάχιστα ισχύουν για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
Για όσους δεν είχαν εγγραφεί προ των πυρκαγιών στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) και οι αγρότες ειδικού καθεστώτος δεν ισχύουν.
Οι αγρότες αυτής της κατηγορίας, περιμένουν και εκείνοι ενισχύσεις, αφού μάλιστα είχαν λάβει κυβερνητικές διαβεβαιώσεις, ότι τα μέτρα στήριξης θα αφορούν όλους τους πληγέντες, περιλαμβανομένων και αυτών που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Και αυτοί βιώνουν την ολοσχερή καταστροφή των καλλιεργειών τους και συνακόλουθα την εξαφάνιση ίσως της μοναδικής πηγής εισοδήματός τους για τα επόμενα χρόνια.
Επειδή το σύνολο αυτών των περιοχών, κυρίως της Γορτυνίας και της Μεγαλόπολης, αντιμετωπίζει οξύτατο πρόβλημα επιβίωσης.
Και αυτό, διότι πρόκειται για περιοχές στο όριο της φτώχειας, με τους αγρότες όλων των κατηγοριών να μην έχουν τη δυνατότητα να επιβιώσουν και να σχεδιάσουν στοιχειωδώς την προοπτική των καλλιεργειών τους και συνεπώς της ζωής τους..
Η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί πως θα μεριμνήσει για την αποζημίωση των καλλιεργειών που δεν λαμβάνουν επιδοτήσεις βασικής ενίσχυσης, ωστόσο έκτοτε και μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει το παραμικρό.
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός
Ποιός είναι ο κυβερνητικός σχεδιασμός για την αποζημίωση των καλλιεργειών που δεν λαμβάνουν επιδοτήσεις βασικής ενίσχυσης και των αγροτών ειδικού καθεστώτος;
Υπάρχει και εάν ναι ποιός ακριβώς είναι ο συνολικός σχεδιασμός του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και ποιό το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του για τη στήριξη του αγροτικού και γεωργικού πληθυσμού των πληγεισών περιοχών από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2021, Γορτυνία;
Οι Βουλευτές

Σχετικές δημοσιεύσεις