Τεχνολογία …αιχμής, το δάπεδο κι ένας φορτωτής!

  • Εγκαινιάστηκε η Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων στη Σκάλα Λακωνίας

Μετά τον… Παρθενώνα(!) της Παλαιόχουνης (που εγκαινιάστηκε με την παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη τον περασμένο Νοέμβριο), έτοιμος και ο Ναός του… Επικούρειου Απόλλωνα(!) στη Σκάλα Λακωνίας, που εγκαινιάστηκε την Πέμπτη 4/4/2024 με την παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρου Σκυλακάκη.

Χωρίς, δηλαδή, την παρουσία εκ νέου του Πρωθυπουργού και του Γιώργου Περιστέρη (ιδιοκτήτη κατά το μείζον του Ομίλου ΤΕΡΝΑ) κι έτσι δεν …μπερδεύτηκαν και τα πράγματα, καθώς ―τότε― στην Παλαιόχουνη, με βάση τις ομιλίες τους, δεν μπορούσαν να… συμφωνήσουν, αφενός στο κόστος τής εν συνόλω επένδυσης (120 εκατομμύρια έλεγε ο πρώτος, 170 εκατομμύρια ο δεύτερος!), αφετέρου για το αν, εντέλει, το έργο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση!

Φυσικά, και κατά τη χθεσινή… παράσταση δεν έλειψαν οι αντιφάσεις, αλλά λίγο το κακό. Είναι άλλο να μη γνωρίζει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός πόσο ακριβώς κόστισε ένα «εμβληματικό» για την περιφέρεια Πελοποννήσου έργο και άλλο η διοικητική δομή της Περιφέρειας, δηλαδή ο περιφερειάρχης και το επιτελείο του, πότε και σε ποιο ποσοστό επιδοτείται το εν εξελίξει έργο, αφού εκκρεμεί ακόμη προς ολοκλήρωση και το… άγαλμα της Απτέρου Νίκης(!) στην Οιχαλία, το οποίο σύμφωνα με τον γενικό επιτετραμμένο της ΤΕΡΝΑ, Γιώργο Αγραφιώτη, ξεκινά και αυτό μέσα στο 2024!

Την κατάσταση εάν δεν τη διακωμωδήσεις και την πάρεις στα σοβαρά, χάνεις και την ελπίδα. Και «η ελπίδα έρχεται!», όπως μας διαβεβαίωνε κάποτε και το κόμμα… της «πρώτης φορά Αριστεράς» (τρομάρα της), που συμμετείχε κι εκείνο με τον πλέον αποτρόπαιο τρόπο στην προώθηση του έργου… Περιστέρη, που ήδη στους …περιστεριώνες του, «μπουλούκια» μαζεύονται τα κοράκια και οι γλάροι (στους παρακείμενους των συγκροτημάτων αυτών ΧΥΤΥ εννοούμε), όπου βρίσκουν τροφή από τα πλούσια υπολείμματα!

Αναφέρει, μεταξύ άλλων, το Δελτίο Τύπου, το οποίο εξέδωσε την περασμένη Πέμπτη για την περίσταση η Περιφέρεια Πελοποννήσου:

«…Συνολικά, πρόκειται για μία επένδυση 167 εκατ. ευρώ (70 εκατ. επιδότηση ΕΣΠΑ), που περιλαμβάνει 3 Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ), 3 Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ), 2 Σταθμούς Μεταφόρτωσης (ΣΜΑ) και αναπτύσσεται σε 3 Υποενότητες – Διαχειριστικές Ενότητες της Περιφέρειας Πελοποννήσου…»

― Ποιον στ’ αλήθεια προσπαθεί να κοροϊδέψει η, υπό τον Δημήτρη Πτωχό, Περιφέρεια Πελοποννήσου;

Χρηματοδοτείται το έργο από το ΕΣΠΑ και δεν το γνωρίζουμε; Πότε; Πού; Και οι αιτιάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία βρήκε το έργο υπερκοστολογημένο, υπερδιαστασιολογημένο και μακράν των κανόνων που υπαγορεύει το «ευρωπαϊκό κεκτημένο», τι έγιναν; Απαντήθηκαν και πήραμε τα λεφτά;

Τέλος, θελήσαμε να δούμε τα ως άνω έργα (των δήμων, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της ΤΕΡΝΑ) έργα ΣΔΙΤ (Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα), ως έργα …τέχνης(!) και τούτο διότι, «οι δυσμενείς κρίσεις για επιστημονικές, καλλιτεχνικές ή επαγγελματικές εργασίες, δεν αποτελούν άδικη πράξη» κι έτσι αίρεται το αξιόποινο! Γιατί η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για μονάδες υποδοχής συμμείκτων απορριμμάτων (και όχι ολοκληρωμένης ανακύκλωσης), παραδείγματα προς αποφυγήν!

Σχετικές δημοσιεύσεις