Τεράστιος κίνδυνος από τα χημικά της Συρίας που θα πετάξουν ανοικτά των Χανίων!

13 Ιανουαρίου 2014  /   Χωρίς Σχόλια

ΧΑΡΤΗΣΈκκληση από την Πανελλήνια Ιατρική Εταιρεία κατά της Βιοχημικής και πυρηνικής απειλής

Από την πρώτη στιγμή είχαμε εκφράσει την απόλυτη αντίθεση μας στην απόφαση ελληνικής εμπλοκής στην επέμβαση στον εμφύλιο της Συρίας, όπως τον ήθελαν οι ΗΠΑ, που ευτυχώς αποφεύχθηκε χάρη στις διεθνείς αντιδράσεις. Η ελληνική κυβέρνηση και μάλιστα ο ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλος τότε υπερθεμάτιζε για την εκδήλωση ακόμη και πολεμικής ενέργειας με πρόσχημα την χρήση χημικών όπλων, που οι δυτικές δυνάμεις χορήγησαν σε όλους.
Η επέμβαση τελικά δεν έγινε, αποφασίστηκε η απόσυρση-καταστροφή του χημικού οπλοστασίου του Άσαντ και άρχισαν οι διαβουλεύσεις για το πως και το που.
Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε η αποκάλυψη του τρόπου καταστροφής, που θα γίνει στη Μεσόγειο –σε μια κλειστή δηλαδή θάλασσα- εν πλω σε αμερικανικό πλοίο, με τη μέθοδο της υδρόλυσης, καθώς υπάρχει ο φόβος εκροής τυχόν επικίνδυνων αποβλήτων στην θάλασσα.
Γρήγορα αποδείχθηκε ότι και με ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης οι κίνδυνοι είναι τεράστιοι και για τον λαό μας.

Η είδηση που δημοσίευσε ήδη το βρετανικό δίκτυο “BBC” στην ιστοσελίδα του, ότι μέρος του χημικού οπλοστασίου της Συρίας αναμένεται να καταστραφεί σε διεθνή ύδατα, δυτικά του Νομού Χανίων, επιβεβαιώνει τους φόβους μας ως προς το χώρο που επελέγη, ενώ προκαλεί έντονο προβληματισμό και ερωτηματικά για τυχόν περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Σύμφωνα λοιπόν με το έγκυρο βρετανικό δίκτυο, το πρώτο φορτίο απέπλευσε από το λιμάνι Λατάκια της Συρίας, με το πλοίο “Ark Futura”, συνοδευόμενο από Ρωσικά και Κινεζικά πολεμικά πλοία. Το σχέδιο προβλέπει ότι το πλοίο θα φτάσει στην Ιταλία και το τοξικό φορτίο του θα μεταφερθεί σε πλοίο του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, το οποίο θα το μεταφέρει στα διεθνή ύδατα μεταξύ Ιταλίας – Ελλάδος όπου και θα καταστραφεί, χωρίς να δίδονται περαιτέρω διευκρινίσεις. Η όλη επιχείρηση είναι υπό τον συντονισμό των Ηνωμένων Εθνών και του Οργανισμού για την Απαγόρευση Χρήσης Χημικών Όπλων.

Το ρεπορτάζ του ΒBC αποκαλύπτει ότι τα χημικά όπλα θα μεταφορτωθούν σε σκάφος του πολεμικού ναυτικού των Η.Π.Α. (το MV CAPE RAY) σε ειδική δεξαμενή από τιτάνιο και θα καταστραφούν με τη μέθοδο της υδρόλυσης στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Μάλτας – Λιβύης – Κρήτης. Το συγκεκριμένο πλοίο μεταγωγών, το 2013, εξοπλίστηκε με ειδικό σύστημα για την καταστροφή χημικών όπλων (Field Deployable Hydrolysis System) για να χρησιμοποιηθεί ειδικά στην περίπτωση του συριακού οπλοστασίου.

Ήδη η επιστημονική κοινότητα αντιδρά και διατυπώνει με αγωνία την ανησυχία της. Την έντονη διαφωνία του για τις πρακτικές που αναφέρεται ότι θα ακολουθηθούν εξέφρασε, μιλώντας στα “Χανιωτικα Νέα”, ο καθηγητής Επεξεργασίας και Διάθεσης Τοξικών και Επικίνδυνων Αποβλήτων του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Ευάγγελος Γιδαράκος.
Στον κ. Γιδαράκο η εφημερίδα έθεσε υπ’ όψιν το ρεπορτάζ του “BBC” και αυτός απάντησε: «Διαφωνώ κάθετα μ’ αυτήν τη μέθοδο, γιατί τα χημικά αυτά είναι σοβαρά μείγματα επικίνδυνων και τοξικών ουσιών που δεν είναι σε θέση να αδρανοποιηθούν μόνο με τη χρήση αυτής της μεθόδου. Πόσο μάλλον να αδρανοποιηθούν σε τέτοιο βαθμό, ώστε να μπορέσουν να τα ρίξουν στη θάλασσα και να μην καταστρέψουν τους ζώντες οργανισμούς».

Ο καθηγητής επεσήμανε στην εφημερίδα πως απλά με τη μέθοδο της υδρόλυσης -όπως τουλάχιστον σημειώνει το “BBC” ότι θα καταστραφούν τα χημικά- δεν θα μπορέσουν να αδρανοποιήσουν αυτό το μείγμα των τοξικών ουσιών. «Αν δεν ξέρεις βέβαια τι έχουν μέσα τα χημικά αυτά, δεν μπορείς να μιλήσεις με 100% σιγουριά. Ένα όμως είναι σίγουρο ότι πρόκειται για ένα μείγμα υψηλών εκρηκτικών ουσιών που θέλουν αλλεπάλληλες μεθόδους για να μπορέσεις να τα αδρανοποιήσεις και αν το καταφέρεις και αυτό».

Η ελληνική κυβέρνηση είναι ασφαλώς ενήμερη και επιλέγει να κρατήσει χαμηλούς τόνους, καθησυχάζοντας τους πολίτες, χωρίς να αναλαμβάνει φυσικά καμιά πρωτοβουλία ενάντια σε αυτή την επικίνδυνη μεθόδευση. Το ΥΠΕΞ περιορίζεται σε διαρροές προς τους δημοσιογράφους και «τονίζουν ακόμα ότι το θέμα παρακολουθείται όχι μόνο από την Ελλάδα και τις άλλες κοντινές χώρες, άλλα όπως είναι φυσικό το παρακολουθεί στενότατα και επισταμένως και όλη η διεθνής κοινότητα, δια του ΟΗΕ και του Οργανισμού για την Απαγόρευση Χρήσης Χημικών Όπλων, στον οποίο συμμετέχουν κορυφαίοι επιστήμονες, όπως και στην συγκεκριμένοι αποστολή».

Όσον αφορά δε το ελληνικό ΥΠΕΘΑ αρμόδια πηγή του διαρρέει ότι «το όλο θέμα δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα του, ενώ το ίδιο περιορίζεται στην γνώση του ποια πλοία συμμετέχουν στην μετακίνηση, υπό την εποπτεία των Διεθνών Οργανισμών».

Για μια ακόμη φορά αποκαλύπτεται ότι οι κίνδυνοι για τον λαό μας από την συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις είναι τεράστιοι και όχι τόσο μακρινοί. Θυμίζουμε τις δραματικές συνέπειες για τους λαούς των Βαλκανίων, για τους κατοίκους της Βόρειας Ελλάδας και τα ελληνικά στρατεύματα που στάλθηκαν σε Βοσνία-Κόσοβο, από τους Νατοικούς βομβαρισμούς με όπλα Απεμπλουτισμένου Ουρανίου στη πρώην Γιουγκοσλαβία, που έτυχαν της απόλυτης στήριξης της κυβέρνησης Σημίτη- Γ.Παπανδρέου όπου η Εταιρεία μας είχε πρωτοστατήσει στην ενημέρωση των ελλήνων.

Η απειλή για τον λαό μας είναι πολύ σοβαρή. Καλούμε σε εγρήγορση και παρέμβαση της επιστημονικής κοινότητας, όλων των συνιστωσών του κινήματος για να μπλοκαριστεί η πολύ επικίνδυνη αυτή μεθόδευση.
η πρόεδρος
Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Παρακαλώ, απαντήστε στο ερώτημα *