Τα «Άνθη της Πέτρας» αποχαιρετούν τον Αργύρη Πετρονώτη

Με θλίψη ανακοινώνουμε την απώλεια του επίτιμου Προέδρου του Επιστημονικού Συμβουλίου των Ανθέων της Πέτρας Αργύρη Πετρονώτη. Ο μαστρ-Αργύρης, αφού συμπλήρωσε 99 χρόνια ζωής χθες, προς το τέλος της γενέθλιας μέρας άφησε την τελευταία του πνοή στη Θεσσαλονίκη, δίπλα στην αγαπημένη του σύζυγο Αναστασία. Με αυτό τον τρόπο ολοκλήρωσε μια ιδιαίτερα πλούσια διαδρομή που χαρακτηρίστηκε από αγωνιστικότητα, αταλάντευτο ήθος, ακαδημαϊκότητα, ερευνητική αφοσίωση και διαρκή αναζήτηση της επιστημονικής, αλλά και της ιστορικής αλήθειας. Η τελευταία δεκαετία της ζωής του και του έργου του χαρακτηρίστηκε από τη διαρκή παρουσία του σε όλες τις μεγάλες πρωτοβουλίες των Ανθέων της Πέτρας. Αρχικά εμφύσησε στο νεότευκτο σωματείο μας την αναγκαιότητα της μελέτης της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής μέσω των αρχιτεκτονικών αποτυπώσεων σημαντικών μνημείων της Λαγκαδινής τέχνης της πέτρας καθώς και της αρχειακής έρευνας, ενώ στη συνέχεια είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην υλοποίηση των πρώτων Εργαστηρίων της τέχνης της πέτρας. Ο ίδιος θεωρούσε τη δημιουργία και τις δράσεις του σωματείου μας ως πηγή της δικής του αναγέννησης και επανασύνδεσης με τους φοιτητές του, για τους οποίους λειτουργούσε όχι απλά ως δάσκαλος, αλλά ως μέντορας.


Το Διοικητικό Συμβούλιο των Ανθέων της Πέτρας εκφράζει τα πιο θερμά συλλυπητήρια στην αγαπημένη σύζυγό του Αναστασία, στην κόρη του Κατερίνα και τον έγγονό του καθώς και σε όλα τα μέλη της ευρύτερης οικογένειάς του.


Αντιπροσωπεία του Δ.Σ. θα παραστεί στην κηδεία του αγαπημένου μας φίλου, συνεργάτη και συμβούλου, ενώ τα μέλη του ΔΣ στη μνήμη του θα καταθέσουν χρηματικό ποσό για την υλοποίηση των στόχων των Ανθέων και ιδιαιτέρως για τη δημιουργία του Κέντρου Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής & Πέτρας που αποτέλεσε και προσωπικό του όραμα. Επιπροσθέτως, το Δ.Σ. αποφάσισε να δώσει το όνομά σε ειδικό χώρο του Κέντρου Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής & Πέτρας το οποίο θα στεγαστεί στο Ρηγοπουλέικο αρχοντικό μετά την αποκατάστασή του.


Ακολουθεί σύντομο βιογραφικό του Αργύρη Πετρονώτη όπως το είχε συγγράψει ο ίδιος:
Ο Αργύρης Πετρονώτης γεννήθηκε το 1924 στην Τρίπολη, ένα από τα 6 παιδιά του Τάκη (Παναγιώτη) Αποστολόπουλου ή Πετρονώτη και της Ευθυμίας Φατούρου. Διήκουσε μαθήματα Δημοτικού και εξατάξιου Γυμνασίου στη γενέτειρά του. ́Ελαβε μέρος στην Εθνική Αντίσταση ως αντάρτης του ΕΛΑΣ. Για ανταμοιβή του εξορίστηκε στο κολαστήριο της Μακρονήσου και βασανίστηκε. Σπούδασε και πήρε δίπλωμα Αρχιτέκτονα – Μηχανικού Ε.Μ.Π. Φοίτησε στη Φιλοσοφική Σχολή ΕΚΠΑ και του απενεμήθη πτυχίο του Ιστορικού-Αρχαιολογικού Τμήματος. Μετεκπαιδεύτηκε στη Γερμανία και τελείωσε εκεί ως αριστούχος Διδάκτωρ Μηχανικός (Dr. Ingenieur) στο Πολυτεχνείο του Μονάχου. Εργάστηκε ως επαγγελματίας Αρχιτέκτων και ως συνερευνητής σε ανασκαφές.


Υπηρέτησε στο έργο προετοιμασίας αναστήλωσης του Ναού Επικουρίου Απόλλωνος στις Βάσσες Αρκαδίας. Δίδαξε Ιστορία Αρχιτεκτονικής στην Πολυτεχνική Σχολή Α.Π. Θεσσαλονίκης (παράλληλα Αρχιτεκτονική Μορφολογία στην εκεί Σχολή Καλών Τεχνών αμισθί) ως Αναπληρωτής Καθηγητής. Δεν κρίθηκε άξιος προαγωγής στη βαθμίδα Καθηγητού. Έλαβε μέρος σε τοπικά, εθνικά και διεθνή Συνέδρια. Μέλος Επιστημονικών Εταιριών/Ινστιτούτων.


Δημοσίευσε εργασίες σχετικές με την ειδίκευσή του. Μελέτησε και κατασκευάζει με οικογενειακές δαπάνες Μνημείο των 603 Πεσόντων Αρκάδων το ’40. Συνεργάζεται σε κοινωφελή έργα και επιστημονικές έρευνες. Και διδάσκοντας ακόμα, διδάσκεται και ενίοτε αναθεωρεί. Τα τελευταία χρόνια συμμετέχει ενεργά στις δράσεις του σωματείου «Άνθη της Πέτρας».

Σχετικές δημοσιεύσεις