Μηχανικοί: Τα 49 ψέματα της συγκυβέρνησης!

13 Φεβρουαρίου 2013  /   Χωρίς Σχόλια

ΠΙΤΑ ΤΕΕΑκριβέστερο βαρόμετρο, για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, από τους ανθρώπους του κλάδου των κατασκευών δεν θα μπορούσε να υπάρξει. Και τούτο αποτελεί κοινή παραδοχή, εάν ήθελε κανείς ν’ αναλογισθεί την έκταση και το εύρος των δραστηριοτήτων που εξελίσσονται εντός και πέριξ του κλάδου αυτού, καθώς οι συντελεστές του συμβαίνει να είναι άνθρωποι της παραγωγής, στον πρωτογενή τομέα, στη μεταποίηση, αλλά και στο εμπόριο… Άνθρωποι ζυμωμένοι στο πεζοδρόμιο και την αγορά, εκεί που παίρνονται «ρίσκα» και διακυβεύονται κεφάλαια.
Οι άνθρωποι του ΤΕΕ δεν είναι απλώς άριστοι σύμβουλοι της παραγωγής, είναι και εκ της εμπλοκής τους σ’ αυτήν, εκεί όπου εξελίσσονται οικονομίες κλίμακος, εμπειρώτατοι …οικονομολόγοι!
 Όταν συζητάς μαζί τους, δεν ξοδεύεις χρόνο άσκοπα, αντίθετα «επενδύεις» και ξέρεις τι σου γίνεται.
Γι’ αυτό και η ετήσια κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας των μελών του ΤΕΕ Πελοποννήσου αποτελεί γεγονός με ενδιαφέρον ξεχωριστό, καθώς δίδεται η ευκαιρία, άλλες φορές επιγραμματικά, άλλοτε και στις λεπτομέρειες, ν’ αναληθεί η κατάσταση στον κατασκευαστικό κλάδο, συνακόλουθα η κατάσταση στην ελληνική οικονομία, πάντα μέσα στο πλαίσιο των νέων νομοθετημάτων για τη δόμηση, τη χωροταξία, το περιβάλλον…

Για δεύτερη φορά φέτος, στη σεμνή, λιτή, εκδήλωση των ανθρώπων του Τεχνικού Επιμελητηρίου για το κόψιμο της πρωτοχρονιάτικης πίτας (6-2-2013), παρέστη ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, κ. Χρήστος Σπιρτζής, ο οποίος σε σύμπνοια με την εδώ πρόεδρο του Περιφερειακού Τμήματος του ΤΕΕ, κ. Χαρίκλεια Τσιώλη, περιέγραψε με σαφήνεια, αλλά και με τη μέγιστη πληρότητα την κατάσταση στον κατασκευαστικό κλάδο, χώρο στον οποίο δραστηριοποιούνται επαγγελαμτικά (πολιτικοί μηχανικοί, αρχιτέκτοντες, ηλεκτρολόγοι μηχανολόγοι, χωροτάκτες, χημικοί μηχανικοί και διάφορες άλλες ειδικότητες επιστημόνων). Η σύσφιξη των σχέσεων των μελών και η διατήρηση του δημοκρατικού πνεύματος, όταν η ανεργία καλπάζει, η οικονομική δραστηριότητα βρίσκεται στο μηδέν και η αγορά των ακινήτων έχει «παγώσει», είναι απαραίτητη ανάμεσα στους ανθρώπους του τεχνικού κλάδου, σημείωσε εναργέστατα η πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος του ΤΕΕ.
Η αναδρομική αύξηση των ασφαλίστρων, ύστερα, μάλιστα, από την υφαρπαγή των πόρων του ΤΣΜΕΔΕ, το περίφημο άρθρο μόνο του (Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012 -2015), ο οικονομικός στραγγαλισμός των πόρων του ΤΕΕ (η κατάργηση του 2% υπέρ του ΤΕΕ), η με κάθε τρόπο επιχειρούμενη απαξίωση των μηχανικών, συνιστούν συνθήκες κάτω από τις οποίες καθίσταται αδύνατη η άσκηση του επαγγέλματός μας, τόνισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ, που ήρθε για δεύτερη φορά μέσα σ’ ένα χρόνο στην Τρίπολη, πάντα με αφορμή την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Περιφερειακού Τμήματος, αλλά με απώτερο στόχο να διαβουλευθεί με τα μέλη του.
 Επιστήμη – Επάγγελμα – Ανάπτυξη είναι το τρίπτυχο του δικού μας προσανατολισμού τόνισε ο κ. Σπιρτζής, σημειώνοντας πως εάν η Πολιτεία δεν επιθυμεί το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας να είναι ο επίσημος τεχνικός σύμβουλός της, ας επιλέξει τον ΣΕΒ ή τον ΙΟΒΕ ή το ΚΕΠΕ, κι εμείς θα προχωρήσουμε με τους συμπολίτες μας σε κάθε τόπο, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία μας κυρίως στον πρωτογενή τομέα.
 Γίναμε «γραφικοί» στις προτάσεις μας για την ανάσχεση της οικονομικής δραστηριότητας, η χώρα βρίσκεται σε περιβάλλον υπό κατάρρευση. Οι προτάσεις μας για την επανεκίνηση της οικονομίας, με αιχμή του δόρατος τη δημόσια κατασκευαστική δραστηριότητα, απερρίφθησαν. Τα καινοτόμα προγράμματα, η Ενέργεια ως τομέας αιχμής πρέπει να εξαντλήσει το ενδιαφέρον μας.
 Είμαστε δυνατοί και άξιοι σαν επιστήμονες και σαν Έλληνες.
 Βρισκόμαστε σε μία χώρα, όπου η μεσαία τάξη εξαφανίζεται και η επιχειρηματικότητα αργοπεθαίνει.
 Κέθε χρόνο και χειρότερα, κάθε κυβέρνηση και ένα μνημόνιο.
 Ενενήντα χρόνια από την ίδρυσή του (1923) το ΤΕΕ, που γεννήθηκε αμέσως μετά τη μικρασιατική καταστροφή από φωτισμένες ηγεσίες, απαξιώνεται. Τα θεμέλια της οικονομίας, μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, δεν είχαν παραγωγικό προσανατολισμό.
 Στο μεσοπρόθεσμο πέρεσε να μην είναι φορέας που θα ελέγχει τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Δεν υπάρχει αρχή που να ελέγχει τον αθέμιτο ανταγωνισμό.
 Πλήρης απορρίθμιση θεσμών, διαικασιών. Θέλουν λαό υποταγμένο!
 Πρώτα είχαμε μια Νομοθετική Πράξη την εβδόματα, τώρα έχουμε μια επιστράτευση την εβδομάδα.
 Τα 18 σημεία του Βενιζέλου, τα 28 της ΔΗΜ.ΑΡ. και τα 3 Ζάππεια του Σαμαρά, μας κάνουν 49 ψέματα!
 Οι κυβερνήσεις δεν είναι κυβερνήσεις της χώρας. Κοινοβούλιο, Σύνταγμα, δήθεν…
 Η Δημοκρατία, βλέπετε, κοστίζει!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Παρακαλώ, απαντήστε στο ερώτημα *