Σύσκεψη φορέων στη Στεμνίτσα για τη σωτηρία του Μαινάλου

Αγωνιστικό κάλεσμα στα εργατικά σωματεία, τους αγροτοκτηνοτροφικούς συλλόγους, τους προέδρους των χωριών και όλους τους λαϊκούς φορείς να συντονίσουν τον αγώνα τους για τη σωτηρία του Μαινάλου, του Λύκαιου Όρους και των άλλων ορεινών όγκων στην Πελοπόννησο, από τα επιχειρηματικά σχέδια εκμετάλλευσής τους, απευθύνουν φορείς της Αρκαδίας.

Με κοινή τους ανακοίνωση το Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας, οι πρόεδροι των Κοινοτήτων Δόριζας, Μαγουλιάνων και Στεμνίτσας, ο πρόεδρος Μελισσοκόμων Αρκαδίας, όπως και οι περιφερειακοί σύμβουλοι Πελοποννήσου, Νίκος Γόντικας και Γιώργος Πουλοκέφαλος, καλούν σε σύσκεψη το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου και ώρα 5:00 το απόγευμα, στο Πνευματικό Κέντρο Στεμνίτσας, με σκοπό όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, «τη σωτηρία του Μαινάλου», απ’ τα διάφορα σχέδια εκμετάλλευσής του που «τρέχουν» απ’ το 2012 με σκοπό την εγκατάσταση ανεμογεννητριών κ.ά.

Μεταξύ άλλων, διεκδικούν: «Καμία άδεια για ΑΠΕ και των συνοδών έργων τους, να απορριφθούν οι αιτήσεις εγκατάστασης αιολικών πάρκων και σταθμών αποθήκευσης, να απομακρυνθούν ανεμογεννήτριες που είναι κοντά σε χωριά. Επίσης, καλείται η κυβέρνηση να πάρει πίσω τους αντιπεριβαλλοντικούς νόμους που δίνουν γη και ύδωρ στους επιχειρηματικούς ομίλους, ρεύμα φθηνό για το λαό με δραστική μείωση της τιμής του ρεύματος, καμία διακοπή του σε λαϊκά νοικοκυριά, μικρούς επαγγελματίες, αγρότες σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, αλλά και να μην κλείσουν οι λιγνιτικές μονάδες στη Μεγαλόπολη, να μην ιδιωτικοποιηθούν τα δίκτυα μεταφοράς Ενέργειας».

Αναλυτικά, η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Να πούμε ένα βροντερό ΝΑΙ στη σωτηρία του Μαινάλου»

ΟΧΙ στα κυβερνητικά και επιχειρηματικά σχέδια”

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΕΣΜΑ
Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας
Προέδρων Κοινοτήτων Δόριζας, Μαγουλιάνων και Στεμνίτσας
Πρόεδρος Μελισσοκόμων Αρκαδίας
Περιφερειακοί σύμβουλοι: Γόντικας Νίκος, Πουλοκέφαλος Γιώργος

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 5 το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο Στεμνίτσας

Ζούμε πλέον τις συνέπειες της πολιτικής «απελευθέρωσης» της ενέργειας και της «πράσινης ανάπτυξης». Πολιτική της ΕΕ, που προώθησαν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα και στήριξαν οι δυνάμεις τους σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.
Αυτές οι συνέπειες οξύνονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι ανταγωνισμοί επιχειρηματικών ομίλων

και κρατών για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και των δρόμων μεταφοράς ενέργειας έχουν σαν αποτέλεσμα το αιματοκύλισμα του ουκρανικού και του ρώσικου λαού.

Η εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο, η μετατροπή της Πελοποννήσου και ειδικότερα της Μεγαλόπολης σε κόμβο μεταφοράς και παραγωγής τεράστιων ποσοτήτων ενέργειας, εγκυμονεί κινδύνους για το λαό, μετατρέποντας τη χώρα σε στόχο αντιποίνων.

Δεκάδες δις ευρώ διατίθενται ήδη και θα διατεθούν τα επόμενα χρόνια στους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στην ενέργεια μέσα από τα ταμεία Ανάκαμψης – Δίκαιης Μετάβασης – ΕΣΠΑ -ΠΔΕ και τα άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία όπως τα αποκαλούν.

Οι μεγάλες επιδοτήσεις, οι φορολογικές και άλλες ρυθμίσεις υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων, μαζί με την μακροχρόνια και εγγυημένη κερδοφορία, από την πώλησή της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας, είναι το λίπασμα για να ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια ανεμογεννήτριες – φωτοβολταϊκά και σταθμοί αποθήκευσης ενέργειας στους ορεινούς όγκους.

Οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι ζούμε τις συνέπειες αυτής της πολιτικής. Ενεργειακή φτώχεια για το λαό με την αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος, του φυσικού αερίου και των καυσίμων. Υποσυντήρηση των δικτύων που συχνά πυκνά οδηγεί σε πυρκαγιές ή σε διακοπές ρεύματος. Καταστροφή του περιβάλλοντος όπου εγκαθίστανται αιολικά πάρκα.

Κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων στη Μεγαλόπολη, με απώλεια χιλιάδων θέσεων μόνιμης και σταθερής δουλειάς, με αύξηση της ανεργίας και λουκέτα σε μικρές επιχειρήσεις στη περιοχή.

Με την εγκατάσταση εκατοντάδων ανεμογεννητριών στο Μαίναλο, στο Λύκαιο Όρος και στους άλλους ορεινούς όγκους στη Πελοπόννησο, θα δεσμευτούν και θα καταστραφούν χιλιάδες στρέμματα δάσους, θα προκληθούν ανεπανόρθωτες επιπτώσεις στο μικροκλίμα της περιοχής στη χλωρίδα και στη πανίδα.
Ο τεράστιος όγκος εκσκαφών – εκβραχισμών, τα εκατοντάδες χιλιάδες m3 μπετόν και σίδηρο και τα κουφάρια των ανεμογεννητριών, θα μείνουν για πάντα στο Μαίναλο, στο Λύκαιο Όρος και στους άλλους ορεινούς όγκους στη Πελοπόννησο.

Η εκπομπή υποήχων θα επηρεάσει όχι μόνο την κτηνοτροφία και τη μελισσοκομία, αλλά και την υγεία των ανθρώπων.

Η επέλαση των μονοπωλιακών ομίλων της Ενέργειας στη περιοχή, δεν υπολογίζει δάση και δασικές εκτάσεις, ειδικές ζώνες προστασίας και φυσικού κάλους, αρχαιολογικούς πολιτιστικούς χώρους και παραδοσιακούς οικισμούς. Θα πλήξει ιδιαίτερα οικογενειακές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή, στη μελισσοκομία, στην εστίαση και στον τουρισμό.

Εμείς θεωρούμε ότι, ο ενεργειακός σχεδιασμός και η αξιοποίηση όλων των πλούσιων ενεργειακών πηγών που διαθέτει η χώρα μας (ορυκτά καύσιμα, φυσικό αέριο, νερά, αέρας, ήλιος κλπ) πρέπει να υπηρετεί τις κοινωνικές ανάγκες (ρεύμα φθηνό για τα λαϊκά στρώματα) και όχι την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Η ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα για να πλουτίζουν κάποιοι.

Για αυτό λέμε:
SΤOΡ στην επέλαση των μονοπωλιακών ομίλων στην ενέργεια στο Μαίναλο, το Λύκαιο Όρος και στους άλλους ορεινούς όγκους στην Πελοπόννησο.

Παλεύουμε για:

Καμία άδεια για ΑΠΕ και των συνοδών έρ- γων τους στη περιοχή. Να απορριφθούν οι αιτήσεις εγκατάστασης αιολικών πάρκων και σταθμών αποθήκευσης. Να απομακρυν- θούν ανεμογεννήτριες που είναι κοντά σε χωριά.

Η κυβέρνηση να πάρει πίσω τους αντιπε- ριβαλλοντικούς νόμους που δίνουν γη και ύδωρ στους επιχειρηματικούς ομίλους για την εγκατάσταση αιολικών, φωτοβολταϊκών πάρκων και σταθμών αποθήκευσης ενέργει- ας.

Ρεύμα φθηνό για το λαό με δραστική μεί- ωση της τιμής του ρεύματος, με κατάργηση του «Πράσινου τέλους» και των άλλων «ανταποδοτικών τελών», που επιβαρύνουν τους λογαριασμούς.

Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύμα- τος και του πετρελαίου για να επιβιώσει ο αγρότης, ο κτηνοτρόφος, ο μελισσοκόμος.

Καμία διακοπή ρεύματος σε λαϊκά νοικο- κυριά-μικρούς επαγγελματίες-αγρότες σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Να μην κλείσουν οι λιγνιτικές μονάδες στη Μεγαλόπολη. Να μην ιδιωτικοποιήθούν τα δίκτυα μεταφοράς ενέργειας, αντίθετα να προσληφθεί προσωπικό στον ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΗΕ για τη συντήρηση και λειτουργία τους.

Καλούμε:
Τους προέδρους των χωριών, τα εργατικά σωματεία, τους αγροτοκτηνοτροφικούς συλλό- γους, τα συντοπίτικα σωματεία, τους πολιτιστικούς αθλητικούς και άλλους φορείς να συντο- νίσουμε τον αγώνα μας για τη σωτηρία του Μαινάλου, του Λύκαιου Όρους και των άλλων ορεινών όγκων στην Πελοπόννησο.

Να πούμε ένα βροντερό ΟΧΙ σε αυτό τα κυβερνητικά και επιχειρηματικά σχέδια.

Σχετικές δημοσιεύσεις