Στη Βουλή το Ψήφισμα 93 πολιτών των τ.κ. Ευάνδρου, Βουνού, Στρίγκου και Κάνδαλου, για ιδιοκτησίες που χαρακτηρίζονται «κρατικά ακίνητα»

Διαμαρτυρία – Ψήφισμα 93 πολιτών των τοπικών κοινοτήτων Ευάνδρου, Βουνού, Στρίγκου και Κανδάλου του Δήμου Τριπόλεως, με το οποίο διαμαρτύρονται καθώς από την Κτηματολογική Υπηρεσία αμφισβητούνται και χαρακτηρίζονται ως «κρατικά ακίνητα», ιδιοκτησίες της περιοχής που για χρόνια ανήκουν σε περισσότερες από 150 οικογένειες, κατέθεσαν χθες με Αναφορά τους στη Βουλή, προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, οι βουλευτές του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος και Νίκος Παπαναστάσης.
Οι διαμαρτυρόμενοι πολίτες αναφέρονται στην από 30-08-2021 προανάρτηση των κτηματολογικών στοιχείων της Π.Ε. Αρκαδίας από το γραφείο κτηματογράφησης, «όπου έκπληκτοι διαπιστώσαμε ότι τουλάχιστον 5.000 στρέμματα χαρακτηρίζονται ως κρατικά με αποτέλεσμα να απορριφθούν οι αιτήσεις μας – δηλώσεις μας για τις ιδιοκτηρίες αυτές.
Οι αμφισβητούμενες αυτές εκτάσεις αφορούν τέσσερα (4) τοπικά διαμερίσματα, ήτοι: α) Ευάνδρου, β) Βουνού, γ) Στρίγκου και δ) Κανδάλου.
Οι ιδιοκτησίες αυτές που διεκδικούνται από την Κτηματική Υπηρεσία, ανήκουν σε περισσότερες από 150 οικογένειες, που εδώ και χρόνια καταβάλλουν για αυτές φόρους, ΕΝΦΙΑ κ.λπ. και δηλώνονται στον ΟΣΔΕ. Η δικαιολογία-εξήγηση που λάβαμε από τους αρμόδιους της Κτηματικής Υπηρεσίας είναι ότι η έκταση αυτή καλύπτεται από λιμνάζοντα ύδατα.
Όμως η δικαιολογία αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την πραγματικότητα, αφού εδώ και 200 χρόνια η έκταση αυτή ουδέποτε καλύφθηκε από λιμνάζοντα ύδατα, αλλά ανήκει σε πολλούς ιδιοκτήτες-συγχωριανούς, οι οποίοι κυριεύουν, κατέχουν και νέμονται την ιδιοκτησία τους με συμβόλαια (αγοράς, κληρονομιάς), που διαθέτουν από πάππο σε πάππο, από την απελευθέρωση της Ελλάδας από την Οθωμανική αυτοκρατορία, καταβάλλοντας στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. φόρους.
Τα περισσότερα κτήματα έχουν εγκαταστάσεις (πηγάδια), είναι αρδευόμενα στο μεγαλύτερο ποσοστό και βέβαια ηλεκτροδοτούνται από το 1966, όταν έφθασε το ρεύμα στα χωριά μας…».
Η ως άνω Διαμαρτυρία – Ψήφισμα με ημερομηνία 06-10-2021 απεστάλη προς τους αρκάδες βουλευτές, τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου και τον δήμαρχο Τρίπολης.

Σχετικές δημοσιεύσεις