Στη μνήμη του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, οι Γορτύνιοι της Αττικής κατέκλυσαν την Παλαιά Βουλή και το κέντρο των Αθηνών

Συνεχίζοντας μια παράδοση δεκαετιών, η Παγγορτυνιακή Ένωση διοργάνωσε και φέτος την καθιερωμένη εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη στο κέντρο της Αθήνας.


Η εκδήλωση ξεκίνησε την Κυριακή (4/2) στον Άγιο Γεώργιο Καρύτση, όπου ο Επίσκοπος Θεσπιών Παύλος, ως εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου, τέλεσε την επιμνημόσυνη δέηση για τον Ήρωα. Ακολούθησε ομιλία από τον συμπατριώτη Γεώργιο Πραχαλιά, τακτικό μέλος της εταιρείας Πελοποννησιακών Σπουδών.


Στη συνέχεια σχηματίστηκε πομπή με μεγάλη συμμετοχή Συλλόγων με παραδοσιακές φορεσιές, αντιπροσωπείες σωματείων και φορέων, πλήθος κόσμου και με επικεφαλής ζυγιά από πίπιζες, κλαρίνα και νταούλια, όλοι μαζί κατευθύνθηκαν με παρέλαση στον Ανδριάντα του Κολοκοτρώνη στην πλατεία της Παλαιάς Βουλής. Εκεί σύλλογοι και φορείς κατέθεσαν στεφάνια και εψάλη ο Εθνικός Ύμνος.


Η εκδήλωση έκλεισε με Κολοκοτρωνέικα τραγούδια και παραδοσιακούς χορούς από δεκάδες χορευτές αλλά και τον κόσμο που συμμετείχε, μπροστά στο κτίριο της Παλαιάς Βουλής ενώ το Δ.Σ. της Ένωσης μοίρασε ταυτόχρονα γλυκά και ποτά.


Χαρακτηριστικό είναι ότι δεκάδες πολίτες που εκείνη την ώρα βρίσκονταν σtο κέντρο της Αθήνας αλλά και οδηγοί αυτοκίνητων που διέσχιζαν την οδό Σταδίου έμειναν εντυπωσιασμένοι με το πρωτόγνωρο θέαμα, σταματούσαν, συμμετείχαν, ενώ η τροχαία αναγκάστηκε να ρυθμίζει την κυκλοφορία!


Κατά κοινή ομολογία η επιτυχία της εκδήλωσης ήταν πρωτοφανής και η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προσδοκία, βοηθούντος και του εξαιρετικού καιρού που επικράτησε αλλά και του παλμού που όλοι οι συμμετέχοντες έδωσαν στην τελετή.


Μετά το τέλος του προγράμματος στην πλατεία, ακολούθησε ομιλία από τον καθηγητή κ. Μελετόπουλο στην αίθουσα Παρνασσός, την οποία επιμελήθηκε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πελοποννησιακών Σωματείων.


Το παρών έδωσαν οι βουλευτές Γιώργος Παπαηλίου και Νίκος Βρεττός, ο δήμαρχος Γορτυνίας Στάθης Κούλης, ο περιφερειακός σύμβουλος Βαγγέλης Γιαννακούρας και ο πρώτος εμπνευστής της εκδήλωσης, Κώστας Καλύβας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Παγγορτυνιακής Ένωσης θέλει να ευχαριστήσει θερμά για τη συμμετοχή τους:
Τον κ. Γεώργιο Πραχαλιά για την εξαιρετική ομιλία.
Τους Συλλόγους που συμμετείχαν με ομάδες ντυμένες με φορεσιές:
– Σύλλογο Αρκάδων Ιλίου
– Σύλλογο Αρκάδων Ηλιούπολης
– Σύλλογο Αρκάδων Αγίου Δημητρίου
– Ένωση Λιοσιωτών Ιλίου
– Μοραΐτες εν Χορώ
– Ελληνομνήμονες
Όλους τους πολιτιστικούς Συλλόγους που παρευρέθηκαν ή κατέθεσαν στεφάνι.
Τους μουσικούς Βασίλη Οικονόμου, Γιώργο Δαλιάνη, Κώστα Κοπανιτσάνο και Λευτέρη Μαντζιούκα για το επιβλητικό κλίμα που δημιούργησαν με τα παραδοσιακά όργανα μέσα στους δρόμους του Κέντρου της Αθήνας.
Τους τραγουδιστές Άννα Βυτινάρου, Κατερίνα Κατσίγιαννη, Κώστα Καντζιλιέρη, Διαμαντή Ρουμελιώτη, Πέτρο Ανδρουτσόπουλο και τα μέλη του συλλόγου «Ρωμιοσύνη» που απέδωσαν τα Κολοκοτρωνέικα τραγούδια.
Τον συμπατριώτη μας Βυτιναίο Κώστα Στρουσόπουλο που επιμελήθηκε τα απαραίτητα για το μνημόσυνο του Γέρου του Μοριά.
Όλους τους συμπατριώτες και φίλους που κατέβηκαν αυτό το πρωινό το Φλεβάρη για να τιμήσουν τον μεγάλο Εθνεγέρτη.


Αισθανόμαστε μεγάλη χαρά που η δράση αυτή, όχι μόνο συνεχίζει να πραγματοποιείται από την Παγγορτυνιακή για περισσότερα από 30 χρόνια αλλά πλέον έχει καθιερωθεί ως συλλογική προσπάθεια και κάθε φορά γίνεται καλύτερη. Η παρουσία και η συμμετοχή τόσου κόσμου είναι όχι μόνο τιμητική για τους διοργανωτές, αλλά κυρίως είναι χρέος για τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, τη μεγαλύτερη μορφή του Αγώνα, που ανήκει σε όλους του Έλληνες και αξίζει την τιμή όλων.


Εκ του Δ.Σ. της Παγγορτυνιακής Ένωσης

Σχετικές δημοσιεύσεις