Στερνό αντίο στον θαρραλέο Ίκαρο, Μάριο – Μιχαήλ Τουρούτσικα

Τυλιγμένος με τη Γαλανόλευκη και με τιμές Ήρωα ξαποσταίνει από χθες στην αγκαλιά της αρκαδικής γης, στο Πικέρνι Αρκαδίας, ο άξιος Ίκαρος Μάριος – Μιχαήλ Τουρούτσικας. Η εξόδιος ακολουθία τελέστηκε στον Ι.Ν. Προφήτη Ηλία, στην Τρίπολη, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, του Πρωθυπουργού, του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εκατοντάδων Αρκάδων και όχι μόνο.

Η ταφή του υποσμηναγού Μάριου-Μιχαήλ Τουρούτσικα (ο οποίος έχασε τη ζωή του στη μοιραία πτήση του F-4 Phantom II της Πολεμικής Αεροπορίας που κατέπεσε την 30ή Ιανουαρίου 2023, 25 ναυτικά μίλια νότια του αεροδρομίου της Ανδραβίδας, παίρνοντας μαζί του και τον κυβερνήτη, Σμηναγό Ευστάθιο Τσιτλακίδη), πραγματοποιήθηκε χθες, λίγο μετά τις 12:30, στο κοιμητήριο του Αγίου Ιωάννη Πικερνίου Μαντινείας, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Μεταξύ άλλων, στην ταφή παρευρέθηκαν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος (Ι), Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ο αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης, ο αρχηγός ΓΕΝ, αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ, βουλευτές και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και απόστρατοι και εν ενέργεια αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων.

Αφού ολοκληρώθηκε η ταφή, άγημα της Πολεμικής Αεροπορίας έριξε βολές στον αέρα, ενώ ακολούθησε η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Πλήθος κόσμου, φίλοι και συγγενείς του υποσμηναγού ακολούθησαν την πομπή από τον Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία στην Τρίπολη, όπου νωρίτερα έλαβε χώρα η εξόδιος ακολουθία, έως το χωριό Πικέρνι για την ταφή.

Στεφάνι κατέθεσε στο μνήμα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ ο αρχηγός ΓΕΑ παρέδωσε το ξίφος και τη σημαία.


Η εξόδιος ακολουθία
Η εξόδιος ακολουθία του υποσμηναγού Μάριου-Μιχαήλ Τουρούτσικα τελέστηκε χθες στις 10:30, στην Τρίπολη, στον Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία, χοροστατούντος του αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερωνύμου, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, όλων των προαναφερομένων που παρέστησαν στην ταφή του και εκατοντάδων Αρκάδων που συνέρρευσαν από όλα τα μήκη και πλάτη της Αρκαδίας, για ν’ αποτίσουν φόρο τιμής.

Επικήδειος λόγος εκφωνήθηκε, εκ μέρους της Πολεμικής Αεροπορίας, από συμμαθητή της τάξης τού υποσμηναγού Μάριου-Μιχαήλ Τουρούτσικα:
«Έντιμος, ευθύς, ακούραστος και ειλικρινής» τονίζεται στον επικήδειο εκ μέρους της Πολεμικής Αεροπορίας και προστίθεται: «Για αυτό, σήμερα, όλοι εμείς θρηνούμε τη λεβεντιά που χάθηκε, τον άνθρωπο, τον αξιωματικό που έφυγε για το αιώνιο ταξίδι».

Ο πατέρας του υποσμηναγού, Κώστας Τουρούτσικας, είπε, μεταξύ άλλων, ότι «ο Μάριος είχε πετύχει κάτι πολύ δύσκολο. Είχε εκμηδενίσει το εγώ του. Το είχε σβήσει από το λεξιλόγιό του. Μόνο το εσείς υπήρχε. Δεν συνέκρινε την Ελλάδα με καμία άλλη χώρα στον κόσμο».
«Πατέρα, η Ελλάδα δεν μου χρωστάει. Εγώ μόνο χρωστάω στην Ελλάδα» έλεγε στον πατέρα του ο Μάριος-Μιχαήλ, όπως ανέφερε ο πατέρας του. «Πιστεύω ότι το χρέος του το πλήρωσε. Πέθανε νωρίς αλλά γεμάτος Ελλάδα» κατέληξε ο κ. Τουρούτσικας.

Η μητέρα του υποσμηναγού, Σταυρούλα, συντετριμμένη ανέφερε, μεταξύ άλλων, στον επικήδειο λόγο της: «Έγινες ο Ίκαρος της καρδιάς μας. Η Ελλάδα βλέπει το πρόσωπό σου και φωνάζει ΑΘΑΝΑΤΟΣ!».

Σχετικές δημοσιεύσεις