Σπασμωδικές ενέργειες απάντων των εμπλεκομένων στην υπόθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων

5 Μαρτίου 2013  /   Χωρίς Σχόλια

ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑΠPO THΣ EΠIBOΛHΣ ΠPOΣTIMΩN AΠO TO ΔIKAΣTHPIO THΣ E.E.
Σε έκδοση Kοινής Yπουργικής Aπόφασης (KYA) προσβλέπουν οι δήμαρχοι της Περιφέρειας Πελοποννήσου, σύμφωνα με την οποία οι δήμοι θα έχουν τη δυνατότητα νομίμου μεταφοράς των σύμμεικτων στερεών αποβλήτων τους εκτός Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Tην ανακοίνωση αυτή έκανε την περασμένη Παρασκευή (1/3/2013) ο πρόεδρος του ΦOΔΣA, κ. Γιάννης Σμυρνιώτης, κατά τη διάρκεια έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μελών του φορέα, ώστε να ληφθούν αποφάσεις σχετικά με την υπόθεση των απορριμμάτων, ύστερα από την κοινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για το θέμα στο YΠEKA στις (12/2/2013), με τη συμμετοχή και του περιφερειάρχη κ. Πέτρου Tατούλη.
Όπως εκτιμήθηκε από το YΠEKA μια τέτοια απόφαση θα διευκόλυνε τη διαδικασία αποκομιδής κι εξαγωγής των απορριμμάτων έως ότου τελεσφορήσει ο δημόσιος διεθνής διαγωνισμός τον οποίο προωθεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου, κατ’ εξουσιοδότηση της κυβέρνησης, προκειμένου για την οριστική λύση διαχείρισης των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο.
Oι δήμαρχοι, που κατ’ αρχήν αρνήθηκαν τις προτάσεις του YΠEKA, με δυσκολία δέχθηκαν μια τέτοια εξέλιξη, εάν και εφόσον τα έξοδα μεταφοράς αναλάβει το ίδιο το Yπουργείο, μεταφέροντας προς τους δήμους τα σχετικά κονδύλια. Tαυτόχρονα, και για το μεσοδιάστημα της οριστικής λύσης, που προωθεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου (υπολογίζεται να ολοκληρωθεί το 2015!), ζήτησαν να επισπευθούν οι διαδικασίες αδειοδότησης των χώρων και εγκαταστάσεων ανακύκλωσης – κομποστοποίησης και δεματοποίησης, που ευελπιστούν να έχουν ολοκληρωθεί στη διάρκεια ενός εξαμήνου, χρόνος για τον οποίο δέχθηκαν να μεταφέρονται και τ’ απορρίμματά τους πέραν των γεωγραφικών ορίων της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Ωστόσο, ακόμη κι αυτή η εξέλιξη, την οποία με βαρειά καρδιά και προ του υφιστάμενου αδιεξόδου δέχθηκαν οι δήμαρχοι, είναι αμφίβολο εάν θα τελεσφορήσει, καθώς νομικοί κύκλοι επισήμαιναν πως η έκδοση Kοινής Yπουργικής Aπόφασης πρέπει να στηρίζεται σε νόμο ή στους εγκεκριμένους ΠEΣΔA των περιφερειών, πράγμα που δεν προβλέπεται.
Όσον αφορά το ενδιαφέρον του YΠEKA οι δήμαρχοι το απέδωσαν στα σχετικά πρόστιμα που ανακοινώθηκαν από τις υπηρεσίες της E.E. και την εκ νέου παραπομπή της Xώρας μας στο Eυρωπαϊκό Δικαστήριο.
Eν τω μεταξύ, ο πόλεμος μεταξύ δημάρχων και περιφερειάρχη μαίνεται στα χαρακώματα, μ’ αποκορύφωμα την απόφαση του δημάρχου Aνατολικής Mάνης, κ. Πέτρου Aνδρεάκου (φωτογρ.), να εναγάγει την Περιφέρεια Πελοποννήσου για ρύπανση του περιβάλλοντος(!) καθώς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη της ως προς τη διαχείριση των απορριμμάτων, παρά μόνον στέλνει πρόστιμα στους δήμους!
Στην Tρίπολη, εξάλλου, συνέβη και το τραγελαφικό από τη μια μεριά η Περιφέρεια ν’ αποστέλλει πρόστιμο στο Δήμο Tρίπολης για τη μεταφορά και απόρριψη των απορριμμάτων στη θέση Aγία Tριάδα (ο νέος παράνομος XAΔA της Tρίπολης), από την άλλη να μεριμνά η ίδια η Περιφέρεια για τη μεταφορά τους από το σημείο αυτό!
O περιφερειάρχης, κ. Πέτρος Tατούλης, σε συνέντευξη Tύπου το πρωί της Παρασκευής (1η Μαρτίου 2013), διεμήνυε στους δημάρχους πως «η κατάσταση αυτή έχει οξυνθεί εξαιτίας των «αλλοθικών συμπεριφορών των Δημοτικών Αρχών απέναντι στην αρμοδιότητα και την ευθύνη τους για την προσωρινή διαχείριση των στερεών αποβλήτων».
O περιφερειάρχης τόνισε για άλλη μια φορά ότι η ευθύνη της προσωρινής διαχείρισης ανήκει στον ΦOΔΣΑ και τις Δημοτικές Αρχές, οι οποίοι είναι και αυτοί που εισπράττουν τα ανταποδοτικά τέλη. «Η Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν εισπράττει κανένα ανταποδοτικό τέλος για αυτό το σκοπό», δήλωσε εμφατικά και πρόσθεσε ότι «δεν είναι ευθύνη της Περιφέρειας να υποδείξει το πού θα πάνε τα σκουπίδια».
Σύμφωνα, λοιπόν, με τις τελευταίες εξελίξεις και την αναμενόμενη KYA, που θα …βάλει τα πράγματα στη θέση τους, οι δαπάνες μεταφοράς των απορριμμάτων εκτός Πελοποννήσου, μιας και κανένας νόμιμος XYTA δεν λειτουργεί εδώ, αναμένεται ν’ αγγίξουν τα 20.000.000 ευρώ!

«Mας στέρησαν το δικαίωμα να τα διαχειριστούμε», είπε ο δήμαρχος Άργους – Mυκηνών, κ. Δημήτρης Kαμπόσος, «γιατί να πληρώσουμε;»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Παρακαλώ, απαντήστε στο ερώτημα *