Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, πλέον, ο Δήμος Τρίπολης!

11 Μαρτίου 2013  /   Χωρίς Σχόλια

ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ

Να κηρυχθεί ο Δήμος Τρίπολης σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, προκειμένου να βρεθεί μια λύση στο μείζον θέμα των απορριμμάτων, αποφασίστηκε σήμερα (Δευτέρα 11/3/2013) στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΕΚΑ με πρωτοβουλία του Υπουργού Αναπληρωτή ΠΕΚΑ κ. Σταύρου Καλαφάτη, για τη βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν, ο Υπουργός Αναπληρωτής κ. Καλαφάτης, η Γενική Γραμματέας του ΥΠΕΚΑ κ. Μάρω Ευαγγελίδου, ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου–Δυτ. Ελλάδας & Ιονίου κ. Μλανώλης Αγγελάκας, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, ο Δήμαρχος Τρίπολης και Πρόεδρος του ΦοΔΣΑ κ. Γιάννης Σμυρνιώτης, ο Δήμαρχος Καλαμάτας και Πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου κ. Παναγιώτης Νίκας και οι Δήμαρχοι Ερμιονίδας κ. Καμιζής, Πύλου κ. Καφαντάρης, Ευρώτα κ. Γρυπιώτης και Ανατολικής Μάνης κ. Ανδρεάκος, καθώς και Υπηρεσιακοί παράγοντες και στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής του ΕΠΠΕΡΑΑ.
O Δήμος Τρίπολης αποφασίστηκε να κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και να βρεθεί προσωρινά (για 2-3 μήνες) ένας χώρος για να μεταφερθούν εκεί τα απορρίμματα. Σ’ αυτήν την πρόταση δεν αποκλείεται να ανοίξει ξανά η χωματερή στο Πλάτωμα.
Το θέμα θα έρθει προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης, όπου ο Δήμαρχος θα προτείνει να κηρυχτεί ο Δήμος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, στη συνέχεια θα σταλεί αίτημα στο Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Γεωργιάδη, ενώ ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Ευάγγελος Γιαννακούρας θα δώσει την έγκριση για την απόθεση απορριμμάτων σε χωματερή του δήμου.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, έγινε ευρύτατη συζήτηση προς την κατεύθυνση της αποσαφήνισης αρμοδιοτήτων και ευθυνών και συμφωνήθηκαν τα ακόλουθα:
· Η Περιφέρεια Πελοποννήσου αναλαμβάνει την αδειοδότηση, προμήθεια και εγκατάσταση του εξοπλισμού μεταβατικής διαχείρισης που έχει προτείνει ο Περιφερειακός ΦοΔΣΑ (διαλογή, κομποστοποίηση, δεματοποίηση, προσωρινή αποθήκευση), καθώς και όλα τα απαιτούμενα έργα υποδομής στις περιοχές που έχουν υποδειχθεί, ή θα υποδειχθούν από τον Περιφερειακό ΦοΔΣΑ και τους Δήμους.
· Οι Δήμοι επισπεύδουν με ενέργειές τους την αδειοδότηση των εγκαταστάσεων.
· Ο Περιφερειακός ΦοΔΣΑ αναλαμβάνει τη λειτουργία των σταθμών μεταβατικής διαχείρισης.
· Μέσα στην εβδομάδα από 19 έως 22 Μαρτίου, θα διοργανωθούν στην Τρίπολη τεχνικές συσκέψεις από το Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Μ. Αγγελάκα, με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Π. Τατούλη, τους εμπλεκόμενους Δήμους και εκπροσώπους του ΥΠΕΚΑ, προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι ενέργειες, οι αρμόδιοι, οι επισπεύδοντες και όλες οι λεπτομέρειες για την ταχύτατη ωρίμανση και υλοποίηση των υποδομών μεταβατικής περιόδου.
· Η ΕΥΔ ΕΠΠΕΡΑΑ θα επισπεύσει τις απαραίτητες τροποποιήσεις και λοιπές ενέργειες για τη χρηματοδότηση των δράσεων μεταβατικής διαχείρισης που κρίνονται επιλέξιμες.
Ειδικότερα για τους Δήμους Ερμιονίδας και Τρίπολης θα οριστικοποιηθεί, κατά προτεραιότητα, σχέδιο βραχυπρόθεσμης αντιμετώπισης της διαχείρισης απορριμμάτων, στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Παρακαλώ, απαντήστε στο ερώτημα *