Προτάσεις για τη διάσωση των επιχειρήσεων και του ΟΑΕΕ

10 Ιουνίου 2016  /   Χωρίς Σχόλια

ΜΑΝΙΑΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Επιστολή με τις προτάσεις του για τις ασφαλιστικές ρυθμίσεις που θα συμβάλουν στη διάσωση των επιχειρήσεων, αλλά και του ίδιου του Ο.Α.Ε.Ε., έστειλε στον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γεώργιο Κατρούγκαλο, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, Δημήτρης Μανιάτης.

Ο κ. Μανιάτης στην επιστολή του αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι: «Η πολιτική του ΟΑΕΕ και του Υπουργείου Εργασίας, αναφορικά με το ύψος των εισφορών και της μη παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, θα οδηγήσει προσφυγή στη Δικαιοσύνη εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ, όσο το υπουργείο Εργασίας θα είναι ανυποχώρητο στις θέσεις του, με ενδεχόμενο την δικαίωσή τους και σημαντική απώλεια ευρώ στον ΟΑΕΕ».

Οι προτάσεις του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας είναι σε κοινή γραμμή με τις προτάσεις των άλλων φορέων για τη βιωσιμότητα του ΟΑΕΕ.

Προτάσεις:

Α) Εξόφληση οφειλομένων

Ρύθμιση οφειλών σε 100-180 δόσεις
Οι πρώτες 48 δόσεις να είναι ποσό της τάξεως των 50€-70€ τον μήνα και ανάλογα να επιβαρυνθούν οι τελευταίες δόσεις της ρύθμισης.
Να υπάρξει πρόβλεψη για τις εποχιακές επιχειρήσεις (τουριστικές, φροντιστήρια κλπ) ώστε την εποχή με μηδενικά έσοδα να μειώνεται ή να μηδενίζεται η δόση.
Εξόφληση μόνο του οφειλόμενου κεφαλαίου και όχι των προσαυξήσεων. Διαδικαστικά εξόφληση πρώτα του οφειλόμενου κεφαλαίου και με προϋπόθεση την συνεπή εξόφληση, διαγραφή στο τέλος όλων των προσαυξήσεων. Εναλλακτικά για τις προσαυξήσεις επιτόκιο ανάλογο του δανεισμού του ΟΑΕΕ
Αφαίρεση από τις οφειλόμενες εισφορές ( μαζί με τους τόκους) όλης της χρέωσης για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλο το διάστημα που ο ασφαλισμένος ήταν οφειλέτης και ο ΟΑΕΕ δεν του παρείχε την υπηρεσία.
Ανεξάρτητη εξόφληση των τρεχουσών εισφορών από τις οφειλόμενες εισφορές (αποφυγή απώλειας ρύθμισης σε καθυστέρηση τρεχουσών εισφορών)
Ειδική πρόβλεψη για την εξόφληση εισφορών από ασφαλισμένους που διέκοψαν την εργασία τους και αδυνατούν να υπαχθούν σε οποιαδήποτε ρύθμιση.
Β) Κεφαλαιοποίηση οφειλομένων

Παγώνουν οι οφειλές χωρίς καμία καταβολή έναντι αυτών.
Συμψηφισμός οφειλής (χωρίς τις προσαυξήσεις) με ένσημα (με ότι αυτό συνεπάγεται για την σύνταξη) και δυνατότητα επαναφοράς στο μέλλον με την τρέχουσα τιμή
Αφαίρεση από τις οφειλόμενες εισφορές (μαζί με τους τόκους) όλης της χρέωσης για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλο το διάστημα που ο ασφαλισμένος ήταν οφειλέτης και ο ΟΑΕΕ δεν του παρείχε την υπηρεσία.
Γ) Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

Αναδρομική αφαίρεση των χρεώσεων για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (με τους τόκους) από τα οφειλόμενα ποσά, για όσους δεν έλαβαν την υπηρεσία στο παρελθόν λόγω οφειλών.
Παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε όλους τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ στο μέλλον, με χρέωση των ανάλογων εισφορών, ανεξάρτητα αν τις καταβάλει ο ασφαλισμένος ή όχι.
Δ) Τρέχουσες εισφορές

Ελεύθερη επιλογή κλίμακας από τον ασφαλισμένο στον ΟΑΕΕ. Η μικρότερη κλίμακα που θα επιλεχθεί θα πρέπει, τουλάχιστον, να αντιστοιχεί στο 15% του εισοδήματος του περασμένου έτους με επιλογή της πρώτης κλίμακας όταν τα εισοδήματα είναι μηδενικά ή ελάχιστα. Εξουσιοδότηση του ΟΑΕΕ να ενημερώνεται αυτόματα από το Υπουργείο Οικονομικών για τα επόμενα ετήσια εισοδήματα του ασφαλισμένου ώστε να μετατάξει ανάλογα τον ασφαλισμένο σε ανώτερη ή κατώτερη κλίμακα.
Δικαίωμα αλλαγής κλίμακας χωρίς τον περιορισμό του ενήμερου (μηδενικές οφειλές ή ρυθμισμένες)
Αυτόνομη κατάταξη σε κατώτερη κατηγορία με την αίτηση και όχι αναμονή επί μήνες για την έγκριση
Διαχωρισμός εισφορών σύνταξης από τις εισφορές περίθαλψης ώστε να έχει δικαίωμα αυτός που αδυνατεί να καταβάλει το σύνολο των εισφορών, να καταβάλει μόνο την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και να μην μένει ανασφάλιστος. Εφόσον γίνει διαχωρισμός των εισφορών περίθαλψης να παρέχεται η δυνατότητα στον ασφαλισμένο να μην «συμμετέχει» ή να έχει επιλογές (κλάσεις) περίθαλψης, όπως και στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείας (με ανάλογο κόστος)
Ε) Διάφορες άλλες προτάσεις

Πλήρης αποσύνδεση της μη καταβολής εισφορών στον ΟΑΕΕ με κατασχέσεις κινητής και ακίνητης περιουσίας.
Υποχρέωση του ΟΑΕΕ να απαντάει εγγράφως σε όλα τα αιτήματα των ασφαλισμένων και όχι να επιλέγει σε ποια θα απαντήσει ή όχι ανάλογα με τον αν οφείλει ο ασφαλισμένος.
Αυτοματοποίηση της ανανέωσης του βιβλιαρίου υγείας όταν ο ασφαλισμένος είναι σε ρύθμιση με σκοπό την διακοπή της υποχρέωσης του ασφαλισμένου να προσέρχεται κάθε δυο μήνες για ανανέωση αυτού. Αποστολή σχετικού εγγράφου ακόμα και με ταχυμεταφορές από τον ΟΑΕΕ προς τον ασφαλισμένο με χρέωση του ασφαλισμένου (προϋπολογιζόμενο κόστος μέγιστο 2,00€)
Μείωση των επιτοκίων που χρεώνει ο ΟΑΕΕ στο επίπεδο των επιτοκίων που ο ΟΑΕΕ δανείζεται.
Αποζημίωση προς τους ασφαλισμένους που αδυνατούν να εργαστούν για κάθε αιτία που τους καθιστά προσωρινά ανίκανους για εργασία (χωρίς διαχωρισμούς και εξαιρέσεις)
Δυνατότητα καταβολής των εισφορών εντός των πρώτων επτά ημερών του μήνα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Παρακαλώ, απαντήστε στο ερώτημα *