Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς στην Περιφέρεια Πελ/σου

  • Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι υπηρεσίες της Περιφέρειας

Η ετοιμότητα των υπηρεσιών της Περιφέρειας Πελοποννήσου, δεδομένων των δύσκολων συνθηκών και των κινδύνων που δημιουργούνται από το παρατεταμένο κύμα καύσωνα, αποτέλεσε αντικείμενο τηλεδιάσκεψης που ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας είχε το πρωί της Δευτέρα 24 Ιουλίου, με τους 5 χωρικούς αντιπεριφερειάρχες, τον περιφερειακό συντονιστή Πολιτικής Προστασίας και όλα τα υπηρεσιακά στελέχη της εν λόγω υπηρεσίας από τις πέντε Περιφερειακές Ενότητες.


Στη διάσκεψη εξετάστηκαν ο υφιστάμενος σχεδιασμός για τους τρόπους δράσης στο ενδεχόμενο εκδήλωσης πυρκαγιάς, ενώ επαναβεβαιώθηκε η λήψη όλων προβλεπόμενων προληπτικών μέτρων, όπως και η πληρότητα των υποδομών πυροπροστασίας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου -οι οποίες, σημειώνεται, έχουν ενισχυθεί από την περιφερειακή Αρχή με την τοποθέτηση επιπλέον 63 νέων υδατοδεξαμενών που ήδη εντάχθηκαν στο δίκτυο των ήδη υφιστάμενων.


Στο ίδιο πλαίσιο ετοιμότητας διαπιστώθηκε ότι τελούν τα οχήματα και τα βαρέα μηχανήματα της Περιφέρειας, μεταξύ των οποίων τα νέα 5 τρακτέρ, όπως επίσης οι υδροφόρες και τα μηχανήματα έργου -η διάθεση των οποίων από την Περιφέρεια, όπως σημείωσε ο περιφερειάρχης, θα γίνεται μόνο μετά από επίσημο σχετικό έγγραφο αίτημα της Πυροσβεστικής.
Εξ άλλου, σε πλήρη επιφυλακή εξακολουθεί να τελεί στο σύνολό του το προσωπικό της Πολιτικής Προστασίας, τόσο στην κάθε Περιφερειακή Ενότητα, όσο και στην έδρα.


ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ
Στο μεταξύ, παραμένει ο πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς στο σύνολο της Περιφέρειας Πελοποννήσου σήμερα Τρίτη 25 Ιουλίου, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.


Από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου έχουν ήδη τεθεί σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.


Παράλληλα, συνιστάται στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.
Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες θα πρέπει να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.


Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr.


ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΣΕ ΔΑΣΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
Στο σύνολο της Περιφέρειας Πελοποννήσου, εξακολουθούν να βρίσκονται σε ισχύ οι αποφάσεις των 5 χωρικών αντιπεριφερειαρχών με τις οποίες απαγορεύεται η με οποιονδήποτε τρόπο και μέσο, διέλευση, κυκλοφορία, επίσκεψη, διαμονή, παραμονή, κατασκήνωση καθώς και η οργάνωση και διενέργεια οποιασδήποτε δραστηριότητας, αθλητικής, ψυχαγωγικής, θρησκευτικής, κ.λπ., εντός των δασών, δασικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων, όπου αυτές και αν βρίσκονται, στις 5 Π.Ε.

ΚΑΥΣΩΝΑΣ
Σήμερα Τρίτη 25-7-2023 αναμένεται νέα (η τρίτη) θερμική έξαρση με πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Αύριο Τετάρτη 26-7-2023 πολύ υψηλές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα, όμως από το απόγευμα θα ξεκινήσει από τη βορειοδυτική Ελλάδα η αποδρομή του καύσωνα με μπουρίνια. Την Πέμπτη 27-7-2023 αισθητή πτώση της θερμοκρασίας.
Περισσότερες λεπτομέρειες στα καθημερινά τακτικά και έκτακτα δελτία καιρού, στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr)

Σχετικές δημοσιεύσεις