Πόλεμος στην Ουκρανία – Το ευρωπαϊκό αδιέξοδο

  • Tου ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΚΟΥΛΙΩΝΗ

Η Σύνοδος Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 14 και 15 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες, θεωρείται η πιο κρίσιμη της χρονιάς, αφού σύμφωνα με το δελτίο τύπου πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης είναι η Ουκρανία με δεύτερο τη Μέση Ανατολή.

Ήδη την περασμένη Τετάρτη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τον Προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2024, αλλά απουσίαζαν τα 50 δισ. ευρώ που είχαν τάξει από τον Ιούνιο στο Κίεβο. Ο συνήθης ύποπτος Ουγγαρία άσκησε βέτο στις αποφάσεις της ΕΕ, βάσει των οποίων πέραν της οικονομικής βοήθειας θα αρχίσουν οι διαδικασίες ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ. Ο Ορμπάν αρνείται την παροχή οποιασδήποτε βοήθειας στο Κιέβο, κατηγορώντας τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι για διαφθορά.


Ο Ορμπάν έχει διαβάσει άριστα τις πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ και παίρνει τη σκυτάλη από τους σκεπτικιστές της Ουάσιγκτον, οι οποίοι θεωρούν ότι το Κίεβο δεν μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, προσπάθησε να περάσει νομοσχέδιο στο Κογκρέσο το οποίο προέβλεπε οικονομική ενίσχυση πακέτο, τόσο για την Ουκρανία όσο και για το Ισραήλ, με την ελπίδα να καμφθούν οι αντιρρήσεις των Ρεμπουμπλικανών γερουσιαστών. Η προσπάθειά του έπεσε στο κενό. Στο ίδιο μήκος κύματος με τους Ρεμπουμπλικάνους, ο Ορμπάν αναρωτιέται γιατί θα πρέπει να συνεχιστεί η υποστήριξη της Ουκρανίας, σε μία περίοδο κατά την οποία οι ΗΠΑ φαίνεται να μην μπορούν να συνεχίσουν τη χρηματοδότηση του Κιέβου, λόγω εσωτερικών διενέξεων στο Κογκρέσο.


Η Ουάσιγκτον, όμως, δεν έχασε χρόνο και έβαλε τους προθύμους στην ΕΕ να ετοιμάσουν ένα κολοσιαίο πακέτο οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία. Στη Σύνοδο του Δεκεμβρίου, οι ευρωπαίοι ηγέτες έχουν υποσχεθεί στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι θα του δώσουν σαφές χρονοδιάγραμμα έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων και φυσικά τα 50 δισ. ευρώ.


Παρά την απελευθέρωση 920 εκατομμυρίων ευρώ προς την Ουγγαρία από την ΕΕ την περασμένη Πέμπτη, ο Ορμπάν δεν είναι διατεθειμένος να κάνει πίσω. Περίπου 13 δισ ευρώ από τα κοινοτικά κονδύλια έχουν προβλεφθεί για την Ουγγαρία, αλλά έχουν δεσμευθεί, λόγω σοβαρών παραβιάσεων του κράτους δικαίου από τη Βουδαπέστη. Όσο καθυστερεί η εκταμίευση, ο Ορμπάν θα ναρκοθετεί τη διαδικασία λήψης αποφάσεων της ΕΕ για την Ουκρανία.


Θα είναι, όμως, μυωπική η ανάλυση εάν την αποτυχία της Συνόδου τη χρεώσουμε μόνο στον Ορμπάν. Οι κυρώσεις στη Ρωσία και η αναφανδόν υποστήριξη της Ουκρανίας κατ’ εντολή των ΗΠΑ, καταρράκωσαν τις ευρωπαϊκές οικονομίες. Η μεσαία τάξη στην Ευρώπη, ο άλλοτε συνδετικός ιστός της κοινωνίας, συρρικνώνεται διαρκώς. Το οικονομικό υπόδειγμα της Ρωσίας, της Κίνας, αλλά και των ΗΠΑ του Τραμπ που αφορά τον προστατευτισμό και το ελεγχόμενο εμπόριο, βρίσκει οπαδούς και στην Ευρώπη. Συνοδεύεται δε, από αντίστοιχο πολιτικό υπόδειγμα, αυτό της χρησιμοποίησης δημοκρατικών μέσων για αυταρχικούς σκοπούς.


Δεν έγιναν ξαφνικά οι ευρωπαϊκές κοινωνίες αυταρχικές ή συντηρητικές. Κουράστηκαν από την “αυθεντία” των νεοφιλελεύθερων ελίτ, οι οποίες προσπαθούν να επιβάλουν ένα υπερεθνικό μοντέλο διακυβέρνησης, αγνοώντας τις ιστορικές ιδιαιτερότητες των λαών. Η ακροδεξιά προελαύνει στην Ευρώπη και η ιστορία δεν συγχωρεί, επαναλαμβάνεται και ενίοτε το απολαμβάνει.

Σχετικές δημοσιεύσεις