
Την ανάγκη ουσιαστικού εξορθολογισμού της νέας ρύθμισης οφειλών προς το Δημόσιο επισημαίνει η Πελοποννησιακή Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΠΟΕΕ), με επιστολή που απέστειλε στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκο Πιερρακάκη, ζητώντας πιο βιώσιμους και ρεαλιστικούς όρους για επιχειρήσεις και οφειλέτες.
Η Ομοσπονδία αναγνωρίζει ως θετική την κυβερνητική πρωτοβουλία για τον περιορισμό της υπέρμετρης επιβάρυνσης στα καταναλωτικά δάνεια, μέσω της θέσπισης ανώτατου ορίου στη συνολική αποπληρωμή σε σχέση με το αρχικό κεφάλαιο. Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι η ίδια λογική «αναλογικότητας» δεν φαίνεται να εφαρμόζεται στις οφειλές προς το Δημόσιο που εντάσσονται στη ρύθμιση των έως 72 δόσεων.
Μάλιστα, η ΠΟΕΕ παραθέτει χαρακτηριστικό παράδειγμα που –όπως σημειώνει– αποτυπώνει το πρόβλημα της νέας ρύθμισης. Για αρχική οφειλή 10.000 ευρώ, με προσαυξήσεις και τόκους που φτάνουν τις 12.000 ευρώ, το συνολικό ποσό διαμορφώνεται στις 22.000 ευρώ. Με την ένταξη στη ρύθμιση και επιτόκιο 5,84%, η τελική αποπληρωμή μπορεί να προσεγγίσει ή ακόμη και να ξεπεράσει τις 26.000 ευρώ.
Όπως επισημαίνει η Ομοσπονδία, στην πράξη ο οφειλέτης καλείται να επιστρέψει ποσό που υπερβαίνει κατά πολύ το αρχικό κεφάλαιο, γεγονός που –σύμφωνα με την αγορά– ακυρώνει τη φιλοσοφία μιας «δεύτερης ευκαιρίας» και δυσκολεύει την πραγματική επανένταξη επιχειρήσεων και επαγγελματιών στην οικονομική δραστηριότητα.
Η παρέμβαση της ΠΟΕΕ έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις εξακολουθούν να πιέζονται από συσσωρευμένα χρέη της προηγούμενης δεκαετίας, αλλά και από τις νέες οικονομικές επιβαρύνσεις των τελευταίων ετών. Εκπρόσωποι της αγοράς εκτιμούν ότι χωρίς ουσιαστικό «φρένο» στις προσαυξήσεις και χωρίς χαμηλότερο κόστος ρύθμισης, αρκετές επιχειρήσεις θα αδυνατούν να παραμείνουν συνεπείς ακόμη και μετά την ένταξή τους σε διακανονισμό.
Παράλληλα, φορείς της επιχειρηματικότητας τονίζουν ότι το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, αλλά και την ίδια την αποτελεσματικότητα του κράτους στην είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών. Όπως σημειώνουν, όταν οι ρυθμίσεις διαμορφώνονται σε επίπεδα που θεωρούνται οικονομικά ασφυκτικά, αυξάνεται ο κίνδυνος αδυναμίας τήρησής τους, οδηγώντας τελικά πολλούς οφειλέτες εκτός ρύθμισης. Σε αυτή την περίπτωση, όχι μόνο οι επιχειρήσεις επιβαρύνονται περαιτέρω, αλλά και το Δημόσιο χάνει πολύτιμα έσοδα που θα μπορούσαν να εισπραχθούν μέσα από ένα πιο ρεαλιστικό πλαίσιο αποπληρωμής.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στον χρονικό περιορισμό της ρύθμισης, καθώς –όπως σημειώνει η ΠΟΕΕ– η ένταξη αφορά μόνο οφειλές έως το 2023. Η Ομοσπονδία προτείνει να επεκταθεί και για χρέη των ετών 2024 και 2025, ώστε να αποφευχθούν υψηλές αρχικές απαιτήσεις πληρωμών που λειτουργούν αποτρεπτικά για τους οφειλέτες.
Στην επιστολή της προς το υπουργείο, η ΠΟΕΕ ζητά συγκεκριμένα:
• θέσπιση ανώτατου ορίου στη συνολική επιβάρυνση σε σχέση με το αρχικό κεφάλαιο,
• «κούρεμα» προσαυξήσεων που έχουν οδηγήσει σε υπέρμετρη διόγκωση των χρεών,
• προσαρμογή του επιτοκίου της ρύθμισης σε χαμηλότερα επίπεδα, αντίστοιχα με εκείνα του εξωδικαστικού μηχανισμού.
«Οι ρυθμίσεις αποδίδουν όταν είναι ρεαλιστικές και στηρίζονται στην πραγματική δυνατότητα αποπληρωμής», τονίζει η Ομοσπονδία, καλώντας την κυβέρνηση να υιοθετήσει κοινές αρχές μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, ώστε να ενισχυθεί η συμμόρφωση και η εμπιστοσύνη των οφειλετών.
Η ΠΟΕΕ δηλώνει, τέλος, διαθέσιμη για περαιτέρω διάλογο και τεκμηρίωση, με στόχο –όπως αναφέρει– τη διαμόρφωση «δίκαιων και αποτελεσματικών λύσεων» για την αγορά και την οικονομία.
